Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Ordre a casa | Calaix ‘flow’, la millor solució per organitzar el teu espai de teletreball (i la teva ment)

L’organitzadora professional i ‘coach’ de @Ordenterapia Mar Ferré explica com mantenir a ratlla el caos quan casa teva també és la teva oficina

Ordre a casa | Calaix ‘flow’, la millor solució per organitzar el teu espai de teletreball (i la teva ment)

MAR FERRÉ

  • Com fer que els teus fills ordenin la seva habitació

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mar Ferré (Barcelona, 1971) es va dedicar a la banca durant 25 anys fins que un ero a la sucursal va coincidir amb una gran revelació en la seva vida. Va caure a les seves mans el llibre ‘La màgia de l’ordre’, de Marie Kondo. La va impactar tant que des de 2018, després de conèixer la famosa guru nipona, es va especialitzar en l’ordre. Actualment és organitzadora professional i coach de @Ordenterapia. Entre els seus èxits figura la creació del calaix ‘flow’, un dels trucs més efectius per mantenir l’ordre a casa, sobretot quan s’ha convertit també en l’oficina on teletreballem.

Notícies relacionades

Presentem aquí aquesta solució de moda molt fàcil de posar en pràctica:

L’origen


«El calaix ‘flow’ és fruit de la meva experiència professional. Abans treballava en el departament d’auditoria d’un banc i, quan acabàvem la jornada, les taules havien de quedar completament buides, sense cap mena de document. L’endemà ho havia de tornar a rescatar tot perquè el projecte encara estava a mitges, no estava finalitzat. Em feia molta ràbia haver de guardar cada cosa al seu lloc, els manuals, les llistes... Així que ho agafava tot tal qual, ho posava en un cistell buit que tenia i després ho guardava amb pany i clau. Així va néixer la idea. Quan vaig deixar la feina al banc també em vaig mudar de pis i l’oficina la tinc a casa».

El significat

«‘Flow’: li vaig posar aquest nom perquè la idea és deixar fluir els espais buits. Quan vaig començar a investigar per treballar més professionalment el tema de l’ordre, em vaig adonar de la part més pràctica dels espais buits. Les superfícies horitzontals atrauen el desordre: la taula del menjador, el marbre de la cuina, el del lavabo... Són una font de caos. La nostra tendència natural és ocupar-ho tot».

El concepte


«La idea d’aquest espai és delimitar el caos de les superfícies horitzontals en un racó determinat i separar bé el que és zona de descans de la llar de la zona de treball. El concepte ‘flow’ té a veure amb un espai flexible i adaptable (als nostres hàbits i necessitats en cada moment) en el qual flueixi l’energia, on hi pugui haver circulació d’objectes.»

La inspiració

«Marie Kondo m’ha inspirat moltíssim, però sobretot per a la part més simbòlica del calaix ‘flow’, sobretot en conceptes com el fengshui. Al final, tot el que t’envolta és un reflex de tu; casa teva és el reflex de tu mateixa. Si vens a casa meva i veus els objectes que tinc, encara que no em coneguis et podràs fer una idea de quin estil de vida porto». 


Els beneficis

«El calaix ‘flow’ cobreix la necessitat del buit, de deixar espai perquè càpiguen coses noves en la teva vida. A nivell simbòlic, deixar un espai buit significa que estàs obert a noves oportunitats».


Més usos

El calaix ‘flow’ no només es pot utilitzar com a comodí de l’ordre en el teletreball a casa. Per exemple, es pot dedicar als objectes de temporada, com la decoració de Nadal, accessoris de platja o d’esquí, explica Ferré. «Serà el lloc on les podràs deixar durant aquests dos, tres o quatre mesos. I després les pots tornar a guardar». «En els cursos que faig per a les empreses m’agrada fer enquestes i sempre pregunto: ‘per a tu, ¿què és un espai buit?’. I la gent sol respondre que és un espai desaprofitat. Però no és cert. Amb la roba existeix la regla del 80/20, és a dir, només el 20% de la roba que tenim és la que més utilitzem. Si fem un bon procés [d’ordre i neteja], realment només hauríem de deixar als armaris el que ens estem posant. És preferible utilitzar-les molt i després tornar a comprar que no tenir tants ‘per si de cas’ que al final després no et poses. Si guardes coses que no utilitzes, estàs omplint el teu armari de soroll [visual] i, a més, estàs invertint part del teu temps cada canvi de temporada a moure aquesta peça que no t’agrada o que no utilitzes».

Les característiques

«Dependrà del material que utilitzem per treballar. Per exemple, jo utilitzo quatre papers, un bolis, algun llibre i un portàtil. Amb un espai de 60x30 en tinc prou. Tampoc és necessari un espai totalment buit. En serveix un de mig buit o mig ple, segons es miri. Si no tens un calaix, també val una cistella o una capsa. Després el cistell el pots deixar en una prestatgeria».

Un racó «preferit»

«Els espais buits, a més de facilitar la neteja, també disminueixen moltíssim el soroll visual. Ja tenim massa estímuls, com els anuncis quan anem pel carrer, les xarxes socials... Per això, a casa nostra, que és el nostre regne, ajuda moltíssim tenir espais buits o semibuits. Això ens donarà sensació de lleugeresa. Visito moltes cases que són denses, tenen fustes molt fosques que reforcen aquesta sensació, llibreries atapeïdes... Quasi em talla la respiració».

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.