Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Tres trucs per mantenir impecable el teu jersei de llana preferit

Moda sostenible: 10 consells per canviar l’hàbit d’un sol ús la nostra roba

És una de les fibres més sostenibles però la seva cura requereix algunes pràctiques que convé tenir en compte perquè aquest bàsic hivernal es vegi esponjós, sense boletes i ben net

Tres trucs per mantenir impecable el teu jersei de llana preferit
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un món que no necessita més texans ni samarretes perquè moltes de les peces que no es venen acaben convertint espais naturals com el desert d’Atacama, a Xile, en autèntics abocadors de la indústria tèxtil ‘low cost’ (on van a parar cada any gairebé 40.000 tones de roba que tardarà més de 200 anys a desintegrar-se), s’imposa un canvi de xip entre els consumidors, que s’haurien de decantar per materials més sostenibles. Té molts avantatges perquè no només s’han fabricat amb processos menys contaminants, sinó que també solen durar més. Aquest és el cas de la llana, que darrere el cànem consumeix menys energia i té una empremta de carboni menor que altres fibres tèxtils. És completament biodegradable i es descompon ràpidament tornant els seus nutrients a la terra sense deixar microfibres de plàstic al medi ambient, com fan els seus rivals sintètics.

A més, les peces de llana són el bàsic ideal per als mesos d’hivern. No obstant, s’ha de tenir en compte que no és un teixit qualsevol ni és fàcil de mantenir. Té certs trucs i regles perquè es vegi impecable, sense boletes ni taques i que es mantingui esponjosa perquè no rasqui o piqui.

Sense boletes

Per les característiques d’aquesta fibra natural, amb el frec apareixen boletes o borrissols que fan semblar que les peces de llana són velles. Com més pura és la llana, però, menys boletes li sortiran. Són conseqüència dels teixits en els quals, a més de llana, hi ha acrílics o polièsters. Quan apareixen les antiestètiques boles es pot recórrer als raspalls elèctrics per eliminar-les, però també s’hi poden aplicar remeis casolans, com una esponja verda (com la de rentar els plats) ben seca, amb la qual s’ha de fregar la peça suaument. També es pot recórrer a la pedra tosca, refregant en el mateix sentit de la fibra. Un altre remei senzill és utilitzar una fulla d’afaitar: s’ha d’estirar la peça sobre una superfície plana i passar la fulla amb molt de compte. En el cas de jerseis negres o foscos,els borrissols i boletes es poden eliminar estenent la peça sobre una superfície plana i utilitzant una cinta adhesiva que enganxarem i desenganxarem suaument.

Rentat i assecament especials

La llana i l’aigua no són bones amigues. El caixmir, l’angora i el moher no s’han de rentar amb cada ús, però també és cert que són teixits amb una gran quantitat d’absorció, per això és aconsellable utilitzar-los amb una samarreta fina a sota. D’aquesta manera evitarem rentar-los tan sovint. Per fer-ho, podem seguir els consells de la guru de l’ordre Alicia Iglesias. Millor si es renta a mà amb aigua temperada i sabons neutres i evitant fregar molt. «El millor és afegir una mica de sabó al rentamans i submergir la peça una hora aproximadament. Si no té cap taca important, amb això n’hi ha de sobra», explica l’experta al seu blog. Però si optem per la rentadora, millor utilitzar bosses de xarxa per reduir la fricció al mínim. Pel que fa a l’assecatge, Alicia aconsella no retorçar la peça (perquè s’estirarà). L’òptim és «posar la peça ben estirada a sobre d’una tovallola. Després s’enrotlla, d’aquesta manera se li treu l’excés d’aigua». Aquest truc és gairebé màgia. Un altre bon consell és assecar la peça en horitzontal sobre una reixeta, però sense utilitzar pinces (hi ha reixetes per a banyera o radiador). Mai s’han d’utilitzar penjadors, millor doblegar els jerseis en horitzontal o vertical.

Evitar que s’endureixi i encongeixi

Una de les lleis per mantenir les peces de llana esponjoses és que s’han de rentar en fred. Però si per una distracció s’ha fet la bugada amb aigua calenta i la peça s’ha endurit i encongit, aquí van alguns trucs per recuperar-la. El primer remei és el del vinagre de vi blanc amb mascareta de cabell. N’hi ha prou amb un raig de vinagre i una quantitat generosa de mascareta. En una palangana es barregen aquests ingredients amb aigua calenta (de l’aixeta) fins que en surti una pasta homogènia. S’hi ha de submergir la peça una mitja hora per estovar les fibres. Després s’estira a poc a poc el jersei, de manera igual per tot arreu. A continuació es torna a posar en remull mitja hora més. Finalment, s’esbandeix amb aigua freda. En aquest cas, sí que convé estendre’l en vertical perquè estiri (convé que l’assecatge sigui a l’aire lliure). També es pot posar en remull la peça amb l’aigua de la cocció d’unes mongetes blanques, ja que el midó ajuda a recuperar la textura de la llana. També es pot remullar el jersei en aigua tèbia amb bicarbonat durant un parell d’hores i esbandir-lo després amb aigua a la mateixa temperatura.

Club d’Estil de EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a la moda, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’última moda al carrer i també les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.