Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

¿Què són les hiperpigmentacions? Causes i com combatre-les

La tardor és la millor època de l’any per eliminar les taques a la cara, coll, escot i mans

¿Què són les hiperpigmentacions? Causes i com combatre-les
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És bo revisar les taques i pigues durant tot l’any, però la tardor i l’hivern són les millors èpoques per tractar les hiperpigmentacions a la pell, enemigues d’un cutis impol·lut i un dels principals motius de consulta dermatològica un cop passat l’estiu.

Les taques poden aparèixer per múltiples factors, però totes són fàcilment identificables, ja que es presenten com descoloracions cutànies, ja siguin més clares, fosques i fins i tot vermelloses, si es deuen a una alteració vascular. Federico Feltes, doctor i dermatòleg de Clíniques Dorsia, puntualitza que parlar de «taca» és molt «col·loquial i inespecífic». «Les pigues, que tècnicament es diuen efèlides, són un tipus concret de ‘taca’. El mateix passa amb les pigues o ‘nevus’, que corresponen a entitats específiques», assegura el doctor, que recomana tractar totes les alteracions de la pell que ens preocupin en els mesos en què la radiació solar té menys incidència.

Per trobar un protocol personalitzat i aconseguir un millor resultat, primer cal estudiar l’origen (causes) i tipologia de la hiperpigmentació.

¿Per què es produeixen?

  1. Canvis en la melanina produïts per una àmplia o indeguda exposició solar, modificació dels nivells hormonals o cicatrització inadequada de ferides.

  2. Proliferació de bacteris o microorganismes.

  3. Canvis vasculars als vasos sanguinis.

  4. Inflamació i irritació produïdes per erupcions cutànies.

¿Quins tipus existeixen?

  1. Hiperpigmentació cutània, com a conseqüència d’una sobreproducció de melanina; provoca un enfosquiment localitzat de la pell.

  2. Hipopigmentació cutània, produïda per l’absència total de melanina; genera una taca blanca sobre l’epidermis que no reacciona davant el sol, per exemple.

  3. Taques vasculars, que són les més preocupants, perquè apareixen per dilatació o acumulació de vasos sanguinis de color vermellós; fan aparèixer taques d’aquest mateix color.

Com a mesures de prevenció o per reduir les hiperpigmentacions produïdes per excés de sol, canvis hormonals o la presa de certs fàrmacs es pot recórrer a diferents cremes i sèrums que prevenen o redueixen les taques. El doctor de Dorsia aconsella utilitzar protecció solar (conforme amb el fototip cutani) i antioxidants tòpics i orals. Els tractaments tòpics solen portar actius despigmentants i clarificadors per igualar el to de la pell. Unes fórmules que solen estar compostes per filtres solars i ingredients com la vitamina C, la vitamina B3 (coneguda també com a niacinamida) o els alfa hidroxiàcids (AHA), que són els àcids glicòlic, kòjic, retinoic, azelaic... La seva efectivitat dependrà del «tipus de taca, tipus de pell i la seva localització», afirma el dermatòleg, que remarca que «les cremes despigmentants que es prescriuen amb recepta personalitzada són molt més potents que les cosmètiques».

Edat, sexe i fototip

L’edat és un factor de «risc» en aquesta mena d’alteracions. «Els lentígens solars [les ombres de color de cafè amb llet a les mans i al rostre] apareixen i augmenten clarament amb l’edat i són la taca més freqüent», explica Feltes, que puntualitza que, en canvi, no té res a veure amb el sexe. «Ser home o dona no influeix en l’aparició de lentígens solars, depèn de l’exposició. Però per motius culturals o elecció personal, les dones solen prendre més el sol i també consulten més sobre les taques amb finalitats estètiques o per diagnòstic/revisió». El dermatòleg explica que de vegades els homes acudeixen a la seva consulta animats per les seves dones, si bé les noves generacions n’estan més conscienciades i hi acudeixen per igual.

La incidència d’aquestes alteracions tenen molt a veure amb el fototip de pell que es tingui. «Com més clara és la pell, menys capacitat té de protegir-se del sol i més susceptible és de desenvolupar afectacions i lentígens solars, però també és cert que als fototips alts, els més foscos, predomina més el melasma, una mena d’hiperpigmentació de difícil tractament», remarca Feltes.

Signes d’alerta

Més enllà de l’estètica, l’especialista alerta dels signes davant els quals hem de consultar amb un metge: «Lesions pigmentades asimètricament i/o vores irregulars, amb diversos colors o d’un color molt fosc, de més de 6 mil·límetres de diàmetre i que evolucionen amb molt creixement o canvien en pocs mesos... Això constitueix l’abecé del diagnòstic del melanoma».

Per tracta les hiperprigmentacions, a més de cremes, hi ha làsers específics amb preus que oscil·len entre els 750 i els 1.500 euros (depenent del tipus de taca, l’àrea a tractar i la tecnologia que s’utilitzi), si bé és cert que «excepte les taques postinflamatòries, gairebé totes les altres poden reaparèixer amb el temps», avisa el doctor.

Notícies relacionades

A Dorsia disposen de la tecnologia Klearskin, que, a més de taques, millora l’aparença de cicatrius, estries i arrugues; l’IPL o Llum Polsada Intensa, una tecnologia lluminosa que rejoveneix la pell de la cara, l’escot, el coll, les mans i altres zones corporals exposades al sol; el làser CO2 fraccionat i el làser de picosegons o pic làser, amb tecnologia de robí, que s’utilitza per fer desaparèixer «taques» artificials, com els tatuatges (fins i tot els de colors).

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessen la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem quin és l’últim crit al carrer i també les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.

Temes:

Club d'Estil