autonomo-irpf

Campanya de l’IRPF

¿Com declarar els ingressos per erto en la renda 2021?

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que el nombre d’afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) es va reduir substancialment respecte al punt més àlgid de la pandèmia, quan van arribar a superar els 3,5 milions, per a la declaració de la renda de 2021 encara n’hi havia diversos centenars de milers.

1

¿Qui té l’obligació de declarar?

Les prestacions percebudes en concepte d’erto es qualifiquen com a rendiment de treball i no estan en cap cas exemptes. De tota manera, si el 2021 el contribuent només va percebre ingressos procedents de prestacions per erto, no tindrà l’obligació de declarar si la quantitat percebuda no supera els 22.000 euros. Si la percepció d’aquestes prestacions ha suposat que s’hagin obtingut rendiments de treball de dos o més pagadors diferents hi ha dos supòsits:

Si l’import percebut del segon i restants pagadors (per ordre de quantia) no supera els 1.500 euros, no tindrà obligació de declarar per IRPF si la suma total de rendiments del treball no supera els 22.000 euros.

Si l’import percebut del segon i restants pagadors (per ordre de quantia) supera els 1.500 euros, no tindrà obligació de declarar per IRPF si la suma total de rendiments del treball percebuts a l’exercici no supera els 14.000 euros.

2

¿Quines implicacions té un erto en la declaració de la renda?

Si el SEPE va realitzar un abonament el 2021 per erto superior al que correspon, a efectes de declaració a la campanya de la renda, serà diferent en funció de si l’organisme públic ha iniciat o completat ja l’expedient de reintegrament d’aquest excés en el moment que el contribuent presenti la seva declaració, o si encara no s’ha iniciat. Existeixen dos supòsits bàsics:

Que el reintegrament del que ha pagat en excés el SEPE ja s’hagi produït el 2021. Si és així, a l’Agència Tributària ja li constarà la quantitat correcta, que apareixerà reflectida en les dades fiscals i el contribuent presentarà la seva declaració normalment a partir d’aquestes dades, sense haver de sol·licitar rectificacions posteriors.

Que el reintegrament del que ha pagat en excés el SEPE no s’hagi produït el 2021. En aquest cas el contribuent haurà de revisar les dades fiscals. Si està d’acord amb les quanties a reintegrar al SEPE, podrà traslladar aquesta informació a Renda Web i presentar la seva declaració normalment, sense haver de sol·licitar rectificacions posteriors. En tot cas, el contingut de la casella és modificable pel contribuent si no està d’acord amb l’import.

3

¿I si les prestacions es van cobrar el 2020?

L’Agència Tributària informarà dels imports percebuts en les dades fiscals corresponents a la renda del 2021, en l’apartat «Informació sobre rendiments del treball, de determinades activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de renda, amb exercici de meritació anterior al 2021». I es poden donar dos supòsits bàsics:

En el cas que ja hagués declarat en la renda del 2020 els imports correctes per erto, aquesta declaració no s’haurà de modificar.

Si els imports que va incorporar en la renda del 2020 no eren correctes, a través de Renda Web podrà presentar una sol·licitud de rectificació o una declaració complementària, minorant o augmentant l’import que va declarar en la renda del 2020, en funció de la quantia del reintegrament efectuat al SEPE.

4

¿Hi ha exemples?

L’Agència Tributària en proposa alguns exemples. Un correspon a un contribuent que en la renda del 2020 va declarar haver ingressat 1.000 euros per un erto, però després va haver de reintegrar al SEPE 200 euros d’aquesta quantitat perquè finalment va percebre 800 euros. En aquest cas a través de Renda Web podrà sol·licitar una modificació en la renda del 2020 i minorar el declarat en 200 euros.

En un altre supòsit, un contribuent va percebre 1.000 euros del SEPE i en la renda 2020 va declarar 500 euros per aquest concepte i només va haver de reintegrar 200 euros a l’organisme públic d’ocupació, perquè la suma que efectivament va percebre va ser de 800 euros. És a dir, l’import que finalment va percebre va ser de 800 euros. En aquest cas, a través de Renda Web podrà presentar una declaració complementària de la renda del 2020, i augmentar l’import declarat en 300 euros.