¿Quines són les novetats de la campanya de la renda 2021?

IRPF

¿Quines són les novetats de la campanya de la renda 2021?

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que no en siguin gaires, la campanya de la declaració de la renda 2021, que va començar el dia 6 per a la presentació per internet, presenta algunes novetats que cal tenir en compte i que afecten des dels salaris fins a la previsió per complementar la pensió de jubilació. 

1

¿Què canvia en els plans de pensions?

El canvi és important. Les aportacions deduïbles a plans de pensions individuals es redueixen fins als 2.000 euros per contribuent. És la suma que es pot restar de la base imposable. Les contribucions empresarials, en plans col·lectius, en canvi, eleven el seu límit fins als 10.000 euros. Al seu torn, es redueix de 2.500 a 1.000 euros el límit màxim aplicable per aportacions a sistemes de previsió social dels quals sigui partícip, mutualista o titular el cònjuge del contribuent.

En el cas dels individuals, es podien incloure 2.500 euros més de les aportacions al pla del cònjuge, sempre que aquest no obtingués ingressos. El límit per a les persones sense discapacitat era de 24.500 euros. Fins al 2020, totes les aportacions que es realitzaven a un pla de pensions individual o d’ocupació desgravaven en la declaració de la renda fins a un límit de 8.000 euros o fins al 30% dels ingressos.

2

¿Hi ha pujades en l’impost?

En general no, tot i que al no adequar-se les tarifes a la inflació, en realitat l’efecte és que es paga més. Deflactar l’IRPF significa adequar-lo a la inflació perquè la gent a qui li han apujat el sou per l’augment de preus es quedi en el mateix tram en la declaració en comptes de saltar de tram, és a dir per mantenir el poder adquisitiu real del contribuent. Es fa baixant els tipus de gravamen el mateix percentatge en què pugen les rendes gravades. L’última vegada que Hisenda ho va fer va ser el 2007.

En la renda del 2021 s’introdueix, a més, un nou tram estatal del 24,5% en la tarifa a partir de 300.000 euros. I en l’escala de l’estalvi, un nou tram estatal del 13% a partir de 200.000 euros. A Catalunya, una de les autonomies amb més tipus en l’IRPF, el tipus màxim s’eleva fins al 50% i el de l’estalvi, fins al 24,50%.

3

¿Hi ha noves deduccions?

Sí. Una és la que es pot aplicar per obres de millora de l’eficiència energètica de vivendes (amb efectes des de l’octubre del 2021). Quan estan destinades a reduir la demanda de calefacció i refrigeració, es pot aplicar una deducció del 20% amb una la base màxima de 5.000 euros. Si és per reduir el consum d’energia primària no renovable, el percentatge és del 40% amb una base màxima de 7.500 euros.

I si és per a rehabilitació energètica d’edificis d’ús residencial, la deducció és del 60% amb una base màxima de 5.000 euros. Les quantitats satisfetes no deduïdes per excedir el límit, es podran deduir als quatre exercicis següents sense superar els 5.000 euros de màxim i sense que la base acumulada superi els 15.000 euros.

4

¿Quines exempcions per catàstrofes hi ha?

Les ajudes excepcionals per danys personals causats per desastres naturals com la borrasca ‘Filomena’ i l’erupció volcànica a l’illa de La Palma. N’estan exemptes les ajudes excepcionals concedides en els supòsits de mort i d’incapacitat absoluta permanent causats directament per la borrasca ‘Filomena’ i les ajudes concedides per danys personals causats directament per les erupcions volcàniques a l’illa de La Palma.

També n’estan exemptes les quantitats percebudes pels familiars de les víctimes de l’accident de Germanwings, en concepte de responsabilitat civil, així com les ajudes voluntàries satisfetes per la companyia aèria afectada o per una entitat vinculada a aquesta última.

5

¿Hi ha avantatges per pal·liar els efectes de la pandèmia en els negocis?

D’una banda, els llogaters de locals comercials podran computar com a despesa deduïble dels rendiments del capital immobiliari la rebaixa en la renda del lloguer que voluntàriament haguessin acordat a partir del 14 de març del 2020, corresponents a les mensualitats meritades en els mesos de gener, febrer i març del 2021, quan es tracti de lloguers de locals a determinats empresaris, complint una sèrie de requisits.

Al seu torn, s’eleva del 5% al 20% el percentatge de reducció del rendiment net a aplicar per a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals que tributen per mòduls.