La IA reduirà un 60% el temps que els metges dediquen a gestió clínica

La IA reduirà un 60% el temps que els metges dediquen a gestió clínica
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La intel·ligència artificial (IA) s’endinsa cada vegada més en l’assistència sanitària. La plataforma Relisten, impulsada pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (Cimti), busca ara reduir fins a un 60% el temps que els metges de família de Catalunya destinen a gestionar les notes i històries clíniques fent ús de la IA. ¿Com? Programant-la per transcriure automàticament i amb una elevada precisió la conversa que es produeix entre facultatiu i pacient en una consulta. El projecte es va presentar ahir en el marc del Mobile World Congress 2024.

"Rellistin està desenvolupant un sistema, que funciona a partir de la veu humana, que sigui capaç d’identificar què està dient el facultatiu, així com resumir, en llenguatge mèdic, tot el que s’ha dit en una visita amb el pacient", explica Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social, entitat que dona suport a aquest projecte.

Proves en sis CAPs

Guanyabens afegeix que el programa està encara en "fase de proves". "Provarem aquest programa, de moment, amb aquests sis professionals, de sis CAPs de tot Catalunya, el mes que ve. I si funciona, l’implantarem en tot el sistema", afegeix Guanyabens. S’espera que abans de l’estiu ja pugui estar validada i preparada per poder desplegar-se en el sistema.

Notícies relacionades

El pacient haurà de donar permís per gravar aquesta conversa, que es desenvoluparà en llenguatge col·loquial. Una vegada finalitza la visita mèdica, el sistema processa tot el que s’ha dit i ho posa a la pantalla del professional de forma ordenada.

Una vegada la IA genera les notes clíniques estructurades en llenguatge mèdic, han de ser validades pel metge. I, a continuació, són integrades directament a la història clínica del pacient. D’aquesta manera, el facultatiu pot mantenir l’atenció en el pacient al 100%, malgrat dedicar entre un 15% i un 25% menys de temps en cada consulta.

Temes:

TIC Medicina Intel