El mercat elèctric

Espanya es prepara per tenir el 2025 un preu de la llum cada 15 minuts

La supressió d’una xifra per hora s’hauria de traduir en rebuts més barats al poder gestionar millor la incertesa de les renovables

El canvi pretén harmonitzar el sistema elèctric ibèric amb la resta del continent

Espanya es prepara per tenir el 2025 un preu de la llum cada 15 minuts

SARA LEDO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La crisi energètica ha acostat el funcionament del mercat elèctric als consumidors. Igual que passa cada mes amb la dada del PIB o la inflació, des de mitjans del 2021 i en gran manera després de la invasió de Rússia a Ucraïna, el preu mitjà diari del denominat pool elèctric es va colar a totes les cases a través dels telenotícies, i amb aquest les hores més barates i les més cares de cada jornada. Però això deixarà de ser així a partir de l’any que ve, amb un preu diferent cada 15 minuts, en comptes de cada hora. És a dir, de 24 preus al dia (un per hora) es passarà a un total de 96.

El canvi atén una lògica europea d’harmonitzar el sistema elèctric ibèric (Espanya i Portugal) amb la resta del continent; però alhora serveix per tenir un preu més ajustat a la realitat, segons va explicar aquesta setmana la directora d’Operació del Mercat Ibèric (OMIE), Yolanda Cuéllar, en un fòrum organitzat per l’Associació Empresarial Eòlica (AEE). A la pràctica, això implica preus de l’electricitat més barats, sobretot en un sistema elèctric amb una alta proporció de renovables, al permetre gestionar millor les incerteses que produeixen aquestes tecnologies.

Els generadors i comercialitzadors negocien la compravenda d’electricitat en una subhasta que se celebra diàriament de cara a l’endemà. En l’actualitat, els períodes d’aquesta negociació són d’una hora, però el consum i la generació no són plans durant aquests 60 minuts, sinó que hi ha pics i valls. No obstant això, es fa una mitjana que s’aplica a tot el període. Això acaba provocant que hi hagi diferències entre el resultat del mercat i la realitat.

El nou mecanisme pretén reduir aquestes diferències amb una negociació cada 15 minuts. Un interval més curt atorga més flexibilitat als participants del mercat i els permet ajustar millor les seves ofertes a la realitat, la qual cosa augmenta el valor que obtenen per la compravenda, però redueix el cost de les multes que es paguen quan hi ha desviacions. Això és especialment rellevant amb el creixent desenvolupament de la generació renovable, la producció de la qual és molt més difícil de predir, segons explica l’Agència Internacional d’Energia Renovables (Irena) en un informe sobre aquesta qüestió.

Reduir aquest període de temps, així com acostar el tancament de la negociació al temps real d’entrega d’aquesta energia, «ajuda els operadors del sistema (en aquest cas, OMIE i REE) a pronosticar les operacions amb més precisió, la qual cosa ajuda a evitar els sobrecostos que es produeixen pel desajust entre oferta i demanda en temps real», indica en l’esmentat informe Irena.

Proves regionals

Notícies relacionades

El canvi s’iniciarà aquest març en fase de proves amb l’objectiu que es posi en marxa «els primers mesos del 2025», segons va explicar Cuéllar. L’adaptació la faran simultàniament OMIE i Red Eléctrica, segons s’extreu d’una resolució de la Secretaria d’Estat d’Energia de finals de gener que afecta aquesta última. El repte és gran perquè cada dia –establint un dia a l’atzar, com el 6 de febrer– OMIE gestiona unes 500.000 ofertes, que passaran a ser de prop de dos milions quan s’estableixin els períodes de negociació de 15 minuts, segons Cuéllar.

OMIE preveu iniciar un període de proves regionals amb els operadors del sistema des del març i fins al maig que anirà seguit de les proves que els agents puguin començar a fer a partir de la segona meitat del juny del 2024 i que s’estendrà fins a la posada en marxa, segons s’extreu de l’últim informe del mercat. En el cas de Red Eléctrica, les proves s’iniciaran també a partir de l’1 de març, segons la resolució de la Secretaria d’Estat d’Energia publicada el 25 de gener.

Temes:

Portugal