La jornada a temps parcial equival a un dia cotitzat: ¿què implica per a la teva pensió?

Canvis en la normativa

La jornada a temps parcial equival a un dia cotitzat: ¿què implica per a la teva pensió?

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova normativa de la Seguretat Social per equiparar, en cotització, la vida laboral dels treballadors a temps parcial amb els de jornada completa entra en vigor aquest mes d’octubre. Una reforma que arriba després del reconeixement per part dels tribunals de la discriminació que vivien fins ara els empleats a mitja jornada. I que tindrà un especial impacte positiu entre les dones, ja que són el col·lectiu que majoritàriament concentra els llocs de treball a temps parcial. En aquest article es desgranen els principals canvis i novetats de la norma.

1

¿Quins canvis entren en vigor?

Aquest mes d’octubre entra en vigor una disposició del reial decret 2/2023 que millora les condicions dels treballadors a temps parcial, és a dir, aquells que no estan donats d’alta durant el total de la jornada i només treballen alguns dies a la setmana o hores durant el dia. La novetat legislativa que introdueix aquest reial decret és l’equiparació, a efectes de cotització i prestacions, entre els empleats a temps complet i aquells a temps parcial.

I és que els tribunals s’han manifestat en reiterades ocasions i han condemnat la pràctica fins ara instaurada de computar menys temps cotitzat a aquells que no estaven a jornada completa. A partir de l’1 d’octubre cada dia en alta a la Seguretat Social d’un treballador es considera com un dia cotitzat, independentment de si l’empleat ha treballat una hora o vuit. Això permetrà a molts treballadors jubilar-se abans, ja que el seu temps cotitzat augmentarà.

2

¿Quines prestacions afecta?

El canvi normatiu blinda per llei els dies cotitzats a efectes de pensions. I és que des del 2019, per sentència del Tribunal Constitucional, la Seguretat Social ja computava les jornades a temps parcial com a jornades completes a efectes de jubilació. Però ara això queda fixat per llei i tots aquells períodes en què una persona ha estat treballant a temps parcial li quedaran computats, a efectes de calcular la futura pensió, com si haguessin sigut a temps complet.

Això pot augmentar de manera significativa l’import de les pensions d’aquelles persones que encara no s’hagin jubilat, però puguin fer-ho a partir de demà. També avançar l’edat a què un empleat pot jubilar-se, ja que li computarà més temps cotitzat si ha estat a temps parcial.

L’altra novetat és el canvi a efecte de calcular les prestacions per naixement de fill, incapacitat temporal o permanent o en cas de morir i deixar una pensió de viudetat. En aquests casos, totes les prestacions que es reclamin a data posterior a l’1 de gener ja s’hauran de computar com si l’empleat hagués estat sempre a temps complet, cosa que augmentarà l’import a cobrar.

3

¿Què passa amb els dies ja cotitzats?

La Seguretat Social haurà d’interpretar a partir d’ara tots els dies treballats com si haguessin sigut a jornada completa, independentment de si s’han treballat abans de l’entrada en vigor de la reforma o posteriorment. Si bé només a efectes de noves prestacions, no per a les ja assignades.

4

¿A qui beneficien els canvis?

A Espanya actualment hi ha un total de 2,8 milions de persones empleades amb un contracte a temps parcial. I les principals beneficiades per la reforma seran les dones, ja que ocupen el 70% d’aquests llocs de treball a temps parcial.

5

¿Té efectes retroactius?

No a efectes de prestacions ja concedides. És a dir, una persona que en el dia d’avui estigui jubilada i part de la seva vida laboral l’hagi cotitzat a temps parcial no té dret a personar-se en una oficina de la Seguretat Social i reclamar que li apugin la pensió. Tampoc algú que estigui en actiu i al seu dia hagi cobrat, per exemple, una prestació per naixement de fill. Però si demà es jubila algú, si se li aplicaran els nous coeficients i la seva pensió pot millorar sensiblement.