¿Per què fa batzegades l’euríbor i com afecta la meva hipoteca?

Tipus d’interès Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿Per què fa batzegades l’euríbor i com afecta la meva hipoteca?

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dents de serra. L’euríbor a 12 mesos, la referència que s’utilitza per a les hipoteques tipus variable, torna a situar-se per sobre del preu oficial dels diners (3,5%), després de desplomar-se dies enrere per sota, i dibuixa una autèntica ziga-zaga de la que estan pendents els que paguen quotes referenciades a aquesta variable, que l’abril de l’any passat va sortir del terreny negatiu i, des d’aleshores, no ha parat de pujar. ¿Què està passant?

1

¿On pot arribar l’euríbor?

La majoria d’experts consideren que la principal referència per a les hipoteques de tipus variable se situarà entorn del 4%. Segons l’última anàlisi realitzada per la l’entitat de les caixes d’estalvis Funcas, l’euríbor arribaria al seu màxim en la segona meitat d’aquest any en el 4%, per situar-se per sota del 3,5% a finals del 2024. De fet va estar a punt d’arribar al 4% fins que es va produir la caiguda del Silicon Valley Bank (SVB) i del Signature Bank, als EUA. Llavors, els bancs (l’euríbor és l’interès al qual es presten els diners entre si) van interpretar que el Banc Central Europeu (BCE) moderaria la seva política de pujada dels tipus d’interès per combatre la inflació i que també ho faria la Reserva Federal dels EUA. Per això es va reduir l’euríbor. Però l’autoritat monetària de la zona de l’euro va mantenir el seu rumb i va elevar els tipus d’interès en 0,50 punts, tal com feia setmanes que estava anunciat, fins al 3,5%. I la Reserva Federal va augmentar els tipus en 0,25 punts, fins entre el 4,75% i el 5%. Això ha fet que la cotització de l’euríbor torni a pujar, però a l’espera de si es confirmen pròxims increments dels tipus d’interès. Si els bancs interpreten que es moderaran o paralitzaran les pujades, tornaria a baixar segurament l’euríbor. En canvi, si detecten indicis d’augments, prosseguiria l’escalada, segons els experts.

2

¿Quina evolució ha tingut l’índex en els últims dies?

Fa tot just una setmana, la taxa diària de l’euríbor a 12 mesos es va desplomar fins al mínim des del 27 de gener, en el 3,359%. Dos dies abans havia descendit del 3,858% al 3,509%. Després ha anat registrant pujades i baixades fins a situar-se aquest dijous en el 3,578%, per sobre del 3,5% dels tipus d’interès oficials, després de situar-se en el 3,468% dimecres. Amb aquesta evolució, la mitjana des d’inicis de mes és del 3,68%. Les batzegades tenen a veure amb la interpretació que fan els bancs sobre l’evolució dels tipus d’interès. Les baixades signifiquen que, segons el seu parer, el BCE rebaixarà la velocitat de les alces dels tipus d’interès oficials o fins i tot es prendrà un descans. La tendència contrària suposa la interpretació inversa.

3

¿Quin efecte té en les hipoteques?

Per fer-se amb una idea de l’impacte de les variacions n’hi ha prou de mirar 12 mesos enrere, és a dir, el març del 2022. Una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys, amb un diferencial de l’euríbor de l’1%, pagava una quota mensual de 540,14 euros. Amb la mitjana de 17 dies de març de l’exercici actual, el mateix préstec carregaria en el dia d’avui amb una quota de 867,89, és a dir, 327,75 euros més al mes o 3.933 euros més a l’any. Si s’apliqués la que es va registrar el dia 13, en serien 876,42. En tot cas, la referència correcta és la que es calcula al final del mes. Per exemple, al febrer, aquesta mitjana era del 3,534%, és a dir, per a la mateixa hipoteca amb les mateixes condicions, la quota mensual va passar de 563,51 a 855,51, és a dir, 292 euros més o 3.504 euros més a l’any.