huelga-8-marzo

Jornada de protesta

¿He d’avisar si vull fer vaga aquest 8-M?: aquests són els drets laborals bàsics

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimecres 8 de març hi ha convocada formalment una vaga general per protestar contra les desigualtats que pateixen les dones. Una protesta «davant el context de crisi social i econòmica que vivim, les dones, lesbianes i trans ens trobem en el centre de la privatització, les retallades i les violències patriarcals, racistes i classistes», segons el comunicat emès per la coordinadora Assemblea 8-M.

Oficialment fins a sis sindicats -–CGT, IAC, Intersindical-CSC, COS, Pindo i Ustec– han registrat convocatòria de vaga a Catalunya i donen així cobertura legal a l’atur. La protesta no compta amb el suport explícit de les centrals majoritàries, CCOO i la UGT, que han decidit no registrar les seves pròpies convocatòries i reivindicar el 8-M amb un altre tipus d’actuacions.

1

¿Em descomptaran part del sou per fer vaga?

Sí. Participar de l’aturada laboral té un cost per als treballadors. Formalment, durant el dia de vaga queda suspès temporalment el contracte laboral que uneix el vaguista amb la seva empresa. Cosa que implica, entre altres, que la companyia deixa de pagar-li aquella jornada a l’empleat. Aquest veurà restat de la seva pròxima nòmina –la del març– la part proporcional d’un dia de salari, més la part proporcional que li toqui de les seves pagues extres. El que implica que l’import final és una cosa superior a un dia de sou.