Crisi energètica

El preu de la llum de la tarifa avui, dimecres: ¿en quines hores és més barata?

L’electricitat puja un 1,83%

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimecres un 1,83% respecte a dimarts, fins als 108,62 euros, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

Així, serà el setè dia consecutiu que es queda sense aplicació la denominada excepció ibèrica, en vigor des de mitjans de juny, ja que el preu de referència per a les centrals de gas se situa en els 33,93 euros/MWh, per sota del límit de 40 euros/MWh.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dimecres en 108,62 euros/MWh. A més, el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, amb 147 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 85,4 euros/MWh, s’ha donat entre les 04.00 i les 05.00 hores.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que en aquesta ocasió tornarà a ser zero.

Mecanisme ibèric

Notícies relacionades

El mecanisme ibèric, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, cobrint així l’hivern que ve, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’excepció ibèrica fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials –fins al 15 de desembre–, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.