Resultats

Iberdrola guanya un 29% fins al setembre i puja el dividend gairebé un 6%

L’energètica culpa «les mesures regulatòries i fiscals i als baixos preus del gas» de la mala evolució a Espanya amb una caiguda del 14% dels seus beneficis

Iberdrola guanya un 29% fins al setembre i puja el dividend gairebé un 6%
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Iberdrola va obtenir un benefici net de 3.104 milions d’euros fins al setembre, un 29% més si es compara amb els resultats de fa un any, quan va guanyar 2.408 milions d’euros per les provisions associades a l’increment del tipus impositiu al Regne Unit. El creixement a totes les zones geogràfiques internacionals ha compensat el resultat advers a Espanya, on registra una caiguda del 14% per «les mesures regulatòries i fiscals i els alts preus del gas i de l’electricitat, que no s’han traspassat als clients amb preus fixos acordats prèviament».

Les vendes de la companyia s’han incrementat un 35%, fins a 37.903 milions d’euros, mentre les despeses es van elevar un 20%, fins als 3.791,4 milions d’euros. El benefici brut d’explotació (Ebitda) del grup es va incrementar un 17% en els nou primers mesos, fins als 9.529 milions d’euros en totes les geografies a excepció d’Espanya per l’efecte dels preus, però sobretot per la «menor producció eòlica i hidroelèctrica»

Amb aquesta evolució, l’energètica, que va anunciar aquest dimarts la separació del càrrec de president i conseller delegat, ha reiterat la seva previsió de benefici per a aquest exercici, entre els 4.000 i els 4.200 milions d’euros, i ha anunciat que el dividend complementari serà de 0,18 euros per acció, cosa que suposa un increment del 5,9% respecte al mateix període de l’any anterior.

Notícies relacionades

En aquest període l’empresa ha centrat el seu creixement en actius de xarxes i contractes a llarg termini, per protegir-se d’una evolució negativa de la demanda o de la inflació. En aquest sentit, Iberdrola assegura que ja té venuda el 100% de l’energia per a aquest exercici, el 90% de la seva producció el 2023, el 70% el 2024 i el 50% el 2025 per a Espanya. A més, té totes les compres de subministraments assegurades per a aquest any i el 90% per al 2023, de manera que evita les tensions actuals de les matèries primeres i els tipus de canvi. I només compta amb un 14% de la producció a Europa amb gas.

En l’apartat financer, la companyia té el 75% del seu deute a tipus fix, cosa que li permet sortir airosa del nou context de pujades dels tipus d’interès. A més, ha incrementat la seva solidesa amb un creixement del 28% en el flux de caixa, fins als 8.200 milions d’euros a tancament de setembre. Iberdrola compta amb una liquiditat superior a 24.000 milions d’euros, que li permetria cobrir les seves necessitats financeres sense haver de sortir al mercat durant 27 mesos.

Temes:

Iberdrola