¿Quins sectors són els més afectats per la inflació?

L’efecte de l’alça de preus

¿Quins sectors són els més afectats per la inflació?

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La firma DBK ha analitzat 600 activitats mercantils agrupades en 42 grans sectors per avaluar el grau d’impacte de la inflació dels últims mesos. Aquest és el grau de gravetat de la situació, les raons i les expectatives per a les empreses i els consumidors.

1

¿Quins són els sectors més afectats?

Segons l’Observatori Sectorial DBK d’Informa (filial de Cesce), un total d’11 sectors de l’economia espanyola presenten un fort impacte per l’encariment dels costos que estan patint, d’acord amb la seva anàlisi ‘Impacte de la inflació de costos en els sectors de l’economia espanyola’. Són fonamentalment la construcció, transport, ramaderia, metal·lúrgia i fabricació de productes alimentaris a partir de cereals alguns dels àmbits de l’economia més afectats per l’alça dels preus. Mineria, fusta i paper, química bàsica, metal·lúrgia, construcció i materials, plàstics, i transport es troben entre els més afectats per la pujada dels preus de l’energia, mentre que ramaderia i fabricació de productes alimentaris amb base de cereals pateixen l’alça dels costos de la matèria primera.

2

¿En quina mesura han pujat els preus de les matèries primeres i quant?

Juan Ortín, director de l’Observatori Sectorial DBK, opina que «la tensió en els preus energètics i de les matèries primeres, que ja es notava el 2021 i que s’ha intensificat des de febrer del 2022 per la guerra a Ucraïna, està penalitzant, malgrat l’increment dels preus, els resultats de les empreses en nombrosos sectors d’activitat». Entre gener i abril del 2022 els preus del gas van presentar una pujada interanual del 341%, el preu del petroli Brent en dòlars/barril es va elevar el 64%, l’energia elèctrica un 340%, i els preus d’alguns cereals, com el blat dur i l’ordi, de l’entorn del 85% i 70%, respectivament. Increments que s’han d’afegir a les importants pujades que ja arrossegaven del 2021.

3

¿Quins són els sectors més afectats per l’alça dels preus energètics?

Entre els 11 sectors més afectats, mineria, metal·lúrgia, la indústria de la fusta i paper, la química bàsica o la fabricació de productes de cautxú i plàstics, han de fer front a una forta pressió sobre els seus marges pels seus processos de producció intensius en energia. Els elevats preus energètics també afecten el sector de productes minerals no metàl·lics, en especial la producció de vidre, productes ceràmics, rajoles, aparells sanitaris, ciment, calç i guix. Tots són proveïdors de la construcció, que, a l’encariment dels materials, hi afegeix la dificultat per contractar mà d’obra qualificada. Aquesta escassetat de mà d’obra, unida al cost més gran dels carburants, penalitza també el transport de viatgers i mercaderies.

4

¿Quina culpa té la guerra d’Ucraïna en la pujada dels preus?

La guerra a Ucraïna ha portat problemes de subministrament de cereals, en particular blat i ordi, que repercuteix en diferents activitats d’alimentació, com ara la producció de farina, pa, brioixeria i pastisseria, pastes alimentàries, malt i cervesa. També a la indústria de pinsos compostos, cosa que afecta el sector ramader, que a més es veu exposat a l’alça dels preus de l’energia per al condicionament de les granges.

5

¿Es mantindrà l’alça dels preus de l’alimentació?

El comerç de productes alimentaris es veu en gran manera impactat tant per l’encariment de les seves compres com dels costos energètics, els quals són rellevants a causa de la necessitat de fred per conservar els aliments. Carburants més cars i l’ascens de preus d’altres insummes, com els fertilitzants, repercuteixen en el sector agrícola. I la indústria alimentària també pateix un efecte negatiu en els seus marges, ja que compra més cares les matèries primeres.

6

¿Quin efecte té la guerra d’Ucraïna en el sector de l’automòbil i la maquinària?

L’automoció i la fabricació de maquinària s’enfronten als problemes de subministrament de determinats components, ja que Rússia i Ucraïna són dos països amb important activitat siderúrgica i de producció d’altres metalls.

7

¿Quins sectors es veuen afectats per l’alça general de preus?

Altres sectors amb impacte significatiu per l’alça de les matèries primeres i l’energia són tèxtil/confecció i cuir, impressió i arts gràfiques, indústria química de consum i altres productes, producció de productes metàl·lics, electrònica i material elèctric, fabricació de mobles, activitats d’edició i gestió de residus. També s’estan veient afectats pels preus dels carburants i l’energia l’hostaleria, activitats hospitalàries i assistencials, gimnasos, perruqueries, tintoreries, parcs d’atraccions i escoles de conducció.

8

¿Quins són els sectors que tenen menys pressions per apujar els preus?

Els sectors amb menys impacte per l’increment dels costos són, majoritàriament, aquells amb una exposició reduïda a l’encariment de l’energia i altres consums intermedis. Principalment es tracta d’activitats de serveis com ara reparació, informàtics i de comunicacions, subministrament d’aigua i tractament d’aigües residuals, activitats financeres i d’assegurances, immobiliàries, professionals, científiques i tècniques, administratives i auxiliars, mèdiques i socials (sense allotjament), artístiques, recreatives i d’entreteniment i l’educació. També registra un impacte moderat el transport d’energia elèctrica i de gas, la producció d’energia elèctrica renovable i la fabricació de productes farmacèutics.

Temes:

Empreses