¿Per què està pujant la quota de la meva hipoteca i quant pagaré de més?

Evolució dels tipus Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿Per què està pujant la quota de la meva hipoteca i quant pagaré de més?

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Després de 16 mesos de baixades i gairebé sis anys de petites fluctuacions, les quotes de les hipoteques lligades a l’euribor van començar al gener un camí de revisions a l’alça sense precedents des de 2010. La brutal escalada de la inflació per la sortida de la pandèmia i sobretot per l’impacte en els preus energètics de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia expliquen aquest encariment en el pagament dels crèdits, que minvarà encara més la renda disponible de les llars.

1

¿Per què s’estan encarint les quotes de les hipoteques?

Malgrat el fort creixement en les últims anys de les hipoteques a tipus fix (la quota no canvia en tota la vida del préstec), els crèdits per a compra de vivenda a tipus variable continuen sent majoritaris a Espanya. L’interès de la immensa majoria d’aquests tipus es revisa normalment una vegada a l’any en funció de l’euríbor a 12 mesos més un diferencial (un tant per cent que se suma a l’euríbor). Si el mes que serveix de referència per revisar la hipoteca l’euríbor és més alt que un any abans, la quota pujarà. I viceversa: si està més baix, es reduirà. Les quotes estan pujant perquè, des del gener, l’euríbor mensual està sent més alt que el de fa dotze mesos. Una tendència, a més, que s’està accelerant.

2

¿Per què està pujant l’euríbor?

L’euríbor, que mesura teòricament l’interès que es cobren entre si els bancs per prestar-se diners, va entrar en negatiu el 2016 anticipant que el Banc Central Europeu (BCE) baixaria els tipus d’interès de referència al seu mínim històric (valors zero o negatiu, segons el cas) per reactivar l’economia de la zona euro. El desembre passat, va baixar el -0,502%, la segona cota més baixa de la seva història. Des d’aleshores ha pujat a un ritme endimoniat fins a tancar l’abril en positiu (0,005%) per primera vegada des de gener de 2016. L’índex està anticipant així l’enduriment de la política monetària que ha començat el BCE per combatre l’alta inflació.

3

¿Quant elevarà els tipus el BCE?

L’autoritat monetària de la zona euro va començar a endurir la seva política monetària al desembre a l’anunciar la reducció de les compres de deute públic i privat. La invasió d’Ucraïna, a més, va fer que accelerés la reducció d’aquestes compres i obrís la porta a apujar tipus. El vicepresident de l’entitat, Luis de Guindos, va apuntar recentment que podria ser al juliol, al setembre o «més tard». El consens del mercat espera ara dues pujades de 0,25 punts aquest any (una a l’estiu i una altra a final d’any) en la facilitat de dipòsit (l’interès que cobra el BCE als bancs per guardar-los els diners), del -0,5% al 0%. Per al 2024 es preveuen quatre pujades del tipus d’intervenció fins a situar-lo entorn de l’1%, tot i que hi ha qui el veu en l’1,5%.

4

¿Quant temps pujaran les hipoteques?

El mercat espera que l’euríbor pugi cada mes en els pròxims anys fins arribar a una taxa de l’1,52% el desembre de 2024. Es tracta d’una previsió que canvia dia a dia en funció del que els analistes i inversors esperen que faci la inflació i de la reacció que preveuen que tingui el BCE. Però, en qualsevol cas, les expectatives del mercat donen idea que venen diversos anys de pujades en les quotes de les hipoteques, siguin més altes o baixes. L’era dels tipus ultrabaixos sembla que s’ha acabat.

5

¿Quant més n’hauré de pagar?

Segons les previsions actuals del mercat, els que patiran les pujades més accentuades seran els que hagin de revisar els seus crèdits amb les referències de l’euríbor del pròxim desembre i de gener i febrer de 2023, ja que se’ls aplicarà un augment superior a un punt percentual més el diferencial. En aquells mesos s’arribaria al pic de diferències interanuals de l’euríbor, que posteriorment s’anirien moderant fins a rondar els 0,23 punts el desembre de 2024. En l’acumulat dels pròxims tres anys, les alces per a tots els hipotecats, independentment del mes que li serveixi de referència, se situarien entre 1,8 i 2 punts percentuals més el diferencial. Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys i un diferencial del 0,99%, suposaria acabar pagant entre 135 i 150 euros al mes més que ara, amb una alça d’entre el 27% i el 30%.