¿Pujarà la llum a 4.000 euros el MWh?

Energia

¿Pujarà la llum a 4.000 euros el MWh?

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

El nou límit que es fixarà pretén evitar disfuncions al mercat

1

¿És una qüestió política?

El límit és una qüestió tècnica, no política o no destinada, en principi, a què els preus es desboquin. Atorga flexibilitat per evitar que el mercat no funcioni en cas d’arribar a un determinat nivell de preu. La normativa europea estableix que si el preu del mercat supera el 60% del màxim establert (3.000 euros per megawatt-hora en aquest cas) «en almenys una unitat de temps de mercat (hora) en un dia en una zona de subhasta individual o a diverses zones de subhasta» s’ha de modificar aquest preu màxim. I això és el que va passar per primera vegada a Europa el 4 d’abril, quan el preu de la llum al mercat majorista francès va vorejar els 3.000 euros per megawatt hora entre les set i les nou del matí, amb uns preus de 2.712,99 i de 2.987,78 euros per megawatt hora, pel descens de les temperatures i l’aturada de la meitat de les centrals nuclears franceses.

2

¿Com s’aplica?

Després d’aquest enlairament horari al mercat francès es va activar el mecanisme que obliga els mercats europeus a incrementar aquest preu màxim en 1.000 euros per megawatt-hora. Per això ha de passar dels 3.000 euros actuals, a 4.000 euros a partir de les «cinc setmanes següents» al dia en què es va superar el llindar fixat. Això serà el 9 de maig. És una cosa semblant a les hipoteques, abans de la judicialització de les clàusules terra: que hi hagi un sostre no vol dir que s’hi arribi, si bé existeix la possibilitat.

3

¿Hi ha també un terra?

El preu mínim es mantindrà sense variacions en els -500 euros per megawatt-hora, una xifra a la qual mai s’ha acostat cap país, de moment; tot i que molts, com ara Alemanya, França o Bèlgica sí que han conegut el fet de tenir preus mitjans horaris negatius, i fins i tot també algun dia preus mitjans diaris en negatiu. A Espanya els preus simbòlics arriben a produir-se en moments de gran aportació de les energies renovables.

4

¿S’ha arribat a Espanya a aquests preus?

A Espanya, el preu més alt assolit en una hora es va registrar el passat 8 de març, dia amb el preu mitjà diari més alt fins ara (544,98 euros per megawatt), quan entre les 19 i 20 hores va vorejar els 700 euros per megawatt-hora, una xifra mai vista que es va produir un dia després que el preu del gas natural en el mercat ibèric de gas assolís el rècord al tancament de de 214,36 euros per megawatt-hora, deu vegades superior a la mitjana del gas natural des de l’entrada en funcionament d’aquest mercat.

5

¿S’aplica a Espanya?

El preu límit al mercat majorista espanyol fins al juliol de l’any passat era de 180 euros MWh de màxima, i el mínim, de 0 euros. Es considerava una anomalia ibèrica que no es va superar fins al 16 de setembre, quan el màxim era un altre, i el mercat majorista va arribar a un preu de 188,18 euros per megawatt-hora. Fins aquesta data el rècord històric havia sigut de 103,76 euros per megawatt-hora l’11 de gener del 2002. Feia temps que la Comissió Europea perseguia Espanya perquè modifiqués aquests límits i harmonitzar, així, tots els mercats europeus. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va considerar la proposta «adequada» perquè «permet un millor alineament» amb la resta d’Europa.

6

¿Afecta el rebut?

Igual que amb qualsevol preu que surt del mercat de generació elèctrica. El límit màxim atorga més marge de pujada, però això no significa que es produeixi o que s’hagi de produir. En tot cas, la cotització al mercat majorista suposa només una proporció del preu que paguen els titulars de la tarifa regulada (PVPC), que es converteix en cèntims per kilowatt-hora. Després, a més, hi ha els càrrecs i peatges, així com els impostos. El preu majorista per a aquest dissabte és de 241,59 euros MWh.