Política monetària

La Reserva Federal dels EUA insinua que «aviat» apujarà els tipus d’interès

El banc central de la primera potència mundial obre la porta a iniciar al maig un cicle de l’alça del preu dels diners

La Reserva Federal dels EUA insinua que «aviat» apujarà els tipus d’interès

ELIZABETH FRANTZ

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No només els apujarà sinó que ho farà aviat. La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha afirmat que la fortalesa del mercat laboral i l’alt nivell de la inflació, molt per sobre de la meta del 2%, permeten confiar que «aviat» sigui apropiat emprendre una pujada del rang objectiu per als tipus d’interès. Això obre la porta que el nou cicle alcista del preu dels diners, després d’anys d’estar en el nivell 0, començarà al març, segons els analistes.

«Amb una inflació molt per sobre del 2% i un mercat laboral fort, el comitè espera que aviat sigui apropiat apujar el rang objectiu per a la taxa de fons federals», ha indicat el banc central nord-americà. El Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC), l’organisme de la Fed que decideix la política monetària, ha optat per mantenir sense canvis el tipus d’interès de referència en un rang objectiu d’entre el 0% i el 0,25%, mentre que va confirmar que continuarà reduint el ritme mensual de les seves compres netes d’actius, cosa que permetrà finalitzar-les a principis de març.

Fa unes setmanes, el president de la Fed, Jerome Powell, va anticipar que aquest any hi podria haver tres pujades dels tipus d’interès, però els analistes no descarten que fins i tot n’hi hagi quatre, en funció de com evolucioni la inflació.

Notícies relacionades

L’índex de preus de consum (IPC) dels EUA es va situar el desembre passat en el 7% de la taxa interanual, el que va suposar una acceleració de dues dècimes respecte de la dada del novembre i la taxa més alta registrada al país des del juny de 1982. Aquesta escalada dels preus d’àmbit general va fer canviar els objectius de la Fed, que ja no va considerar aquesta evolució com una cosa només conjuntural.

Després d’una fase de mesures per consolidar la recuperació per la crisi provocada pel coronavirus ve una nova etapa marcada per l’estratègia d’evitar el sobreescalfament de l’economia, és a dir, un excés d’inflació que podria truncar la millora de l’activitat.