¿Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?

Consultori laboral

¿Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors que donin positiu per covid tenen dret a agafar la baixa per incapacitat temporal. Això requereix un procés administratiu i és important que l’empleat cursi tots els papers per certificar la baixa, ja que altrament l’empresa podria sancionar-lo per absentisme. La Seguretat Social contempla una cobertura econòmica per als treballadors que caiguin malalts o hagin de guardar quarantena obligatòria per contacte estret amb un positiu, que varia en funció del contracte i l’empresa en què estigui ocupat el treballador. Aquestes són les claus per demanar la baixa per covid i saber a quant ascendeix la prestació per incapacitat temporal.

1

He donat positiu en un test d’antígens o PCR, ¿què he de fer per agafar la baixa?

Quan un treballador dona positiu en coronavirus després de sotmetre’s a un test d’antígens o a una prova PCR ha de notificar el positiu primer al centre d’atenció primària (CAP) de referència. Ja sigui trucant-hi per telèfon o a través de l’aplicació de La Meva Salut. El protocol covid també demanda que, en cas de donar positiu a l’autorealitzar-se un test d’antígens, el treballador pot notificar el positiu a una de les farmàcies de la xarxa col·laboradora de la Generalitat. És recomanable notificar-ho via telefònica, no presencialment. Per fer-ho haurà d’acreditar-se amb el DNI i informar de la marca del test d’antígens que ha utilitzat.

Una vegada registrat el positiu, el treballador haurà d’esperar que des del Departament de Salut es posin en contacte amb ell per comprovar-ne l’estat de salut i tramitar-li la baixa laboral, amb tota la documentació que després el treballador haurà de remetre a l’empresa. Salut enviarà un SMS al contagiat mitjançant l’eina ContacteCovid.cat. En aquest SMS s’informa sobre com s’ha de realitzar l’aïllament i els passos a seguir per tramitar la baixa laboral (en cas que sigui necessària). Ja que la decisió de l’autoritat sanitària dependrà de l’autodiagnòstic del propi treballador.

2

Si dono positiu, ¿és obligatori sempre agafar la baixa?

No, una persona que doni positiu no és obligatori que causi sempre baixa per incapacitat temporal. Les baixes estan concebudes per a les persones que per simptomatologia no puguin portar a terme cap activitat laboral i necessitin repòs. O bé per a aquelles persones que, si bé es troben bé, s’han de mantenir aïllats per evitar contagiar i no poden teletreballar. Si la persona es troba bé físicament pot no agafar la baixa. Serà l’autoritat sanitària qui gestionarà (o no) la baixa laboral gasant-se en l’autodiagnòstic que el treballador notifiqui.

3

¿És obligatori informar l’empresa que tinc covid? ¿Quins papers hi he de presentar?

El treballador té l’obligació d’informar l’empresa que està malalt i que el metge li ha donat la baixa per incapacitat temporal. No és obligatori notificar que s’està malalt de covid per una qüestió de dret a la intimitat, tot i que és recomanable especificar al servei de prevenció de riscos laborals de l’empresa que la malaltia és covid perquè pugui rastrejar els contactes estrets.

Pel que fa al termini de l’avís, la llei estableix que el treballador té tres dies hàbils per remetre a l’empresa l’informe de baixa, que es compten des del moment en què el metge ha tramitat la baixa. Si el treballador no entrega la documentació pertinent a l’empresa, pot ser expedientat com si es tractés d’una absència injustificada.

4

Soc un treballador autònom, ¿tinc dret a agafar la baixa?

Els treballadors autònoms també tenen dret a agafar la baixa per covid. Entre les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social es compta la cotització per contingències comunes, cosa que cobreix el contagi per covid (que és considerada malaltia comuna). Per agafar la baixa hauran de seguir els mateixos passos descrits anteriorment i, una vegada tinguin l’informe de baixa, hauran de contactar amb la seva mútua col·laboradora. Tots els autònoms estan obligats a contractar els serveis d’una mútua quan es donen d’alta en la Seguretat Social. Hi hauran de contactar telefònicament i seguir els passos que se’ls indiqui per fer-los arribar l’informe de baixa i altres documentació requerida.

5

¿Quant es cobra durant una baixa per covid?

La Seguretat Social ha establert que la prestació per baixa per incapacitat temporal està equiparada a efectes de cobrament a una baixa per accident de treball. Això implica que el treballador cobrarà la prestació des del primer dia que el metge li va notificar la baixa. El primer dia cobrarà el 100% de la base reguladora del salari i a partir del segon en cobrarà el 75%. Aquesta prestació no contempla la part del salari que depèn de plus per objectius o altres retribucions variables per complementar el sou.

En el cas d’alguns treballadors assalariats, podrien cobrar més si el conveni col·lectiu així ho recollís. És habitual que determinats convenis recullin cobertures especials i que les empreses complementin les prestacions per IT a partir del segon dia, tot i que els redactats no fan menció específica a la covid i aquesta qüestió està sent objecte de diferències entre empreses i treballadors, segons expliquen fonts sindicals. Diferències que habitualment se salden amb les empreses limitant-se al mínim contemplat per llei.