Nova proposta

Escrivá planteja noves quotes d’autònoms de 183 a 1.266 euros, segons els seus ingressos

  • La Seguretat Social trasllada una nova proposta perquè els treballadors per compte propi paguin en funció dels seus ingressos, amb un període de transició fins al 2031

Escrivá planteja noves quotes d’autònoms de 183 a 1.266 euros, segons els seus ingressos

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha presentat a la patronal i els sindicats una nova proposta per reformar la cotització dels treballadors autònoms i compassar-la amb els seus ingressos. El ministeri liderat per José Luis Escrivá ha reformulat el seu últim sistema i contempla una nova forquilla que, un cop desplegada totalment, incorporarà 13 trams amb quotes d’entre 183,6 i 1.266,6 euros al mes. El diàleg social ha reprès aquest dijous les negociacions per a una de les mesures que van quedar pendents de l’exercici anterior i que estan compromeses en el Pla de Recuperació i Resiliència per rebre part dels fons europeus. El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social planteja un nou sistema de trams segons les rendes del treball, que passarien a substituir l’actual règim de cotitzacions per als afiliats al RETA, amb la intenció d’aprovar-la abans del 30 de juny del 2022 perquè comenci a tenir efectes econòmics el 2023. Actualment els treballadors per compte propi cotitzen mensualment a la Seguretat Social en funció de la quota que trien i independentment del seu volum d’ingressos i facturació.

El nou sistema plantejat per Escrivá contempla un període de transició de nou anys i no estaria plenament en vigor fins al 2031. En aquest sentit, redueix un any la transitorietat, perquè inicialment s’allargava fins al 2032. Una cosa que no agrada una part de les organitzacions dels autònoms més representatives, que exigeixen més rapidesa. «Les autònomes i els autònoms que ingressen menys no poden esperar nou anys perquè la situació del règim actual es modifiqui fins arribar a pagar una quota justa», han manifestat des de la UATAE després de la reunió.

Notícies relacionades

Segons aquest esquema i a expenses de possibles noves modificacions, els treballadors per compte propi començarien cotitzant per quotes d’entre 281,52 i 351,9 euros (sent els primers els que menys guanyen i després els que més). Aquesta bretxa, que al principi és curta, s’aniria engrandint a mesura que passin els anys, fins a la diferència final d’entre 183,6 i 1.266,6 euros mensuals. I la quota es calcularia en funció del rendiment net, és a dir, els ingressos que declari l’autònom a Hisenda menys les despeses derivades de l’activitat i amb categoria de deduïbles. És a dir, salaris de treballadors, aprovisionaments, assegurances socials, subministraments i serveis professionals, entre d’altres.

En aquest sentit, una novetat rellevant respecte a la primera proposta és que Escrivá duplica la quota mínima que pagarien els autònoms amb menys ingressos: abans era de 90 euros mensuals. Per aquesta franja, no obstant, la Seguretat Social habilitaria una tarifa plana de 70 euros durant els dos primers anys, pensada per qui tingui uns ingressos inferiors al salari mínim interprofessional.