Opció a recursos
Dues sentències tornen a deixar en l’aire les passades eleccions a la Cambra
El jutge considera que es «va vulnerar el dret fonamental a la igualtat» amb el vot electrònic

GRAFCAT269 Barcelona 2 8 2020 - El presidente de la Cambra de Barcelona Joan Canadell ha criticado en una entrevista con EFE la gestion de la Generalitat ante la crisis del coronavirus al considerar que no destino los recursos necesarios para contener los primeros brotes y que sus ultimos mensajes alarmistas pueden acabar de hundir al sector turistico EFE Marta Perez /
El Jutjat del Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona considera que durant les últimes eleccions a la Cambra de Comerç del maig del 2019 «es va vulnerar el dret fonamental a la igualtat» dels electors. En aquestes eleccions va guanyar la llista configurada per l’ANC que va portar a la presidència de la institució Joan Canadell, avui ocupada per la seva substituta, Mònica Roca, amb qui l’ara diputat de JxCat va acordar passar el testimoni a la meitat del seu mandat.
Un parell de sentències emeses aquest desembre conclouen que el procés «va vulnerar el dret fonamental a la igualtat» dels electors en el sistema que es va utilitzar per elegir 40 representants del ple, que conformen 60 representants. Uns altres 14 són les anomenades cadires de plata, les de les empreses de més aportació, i els sis restants se les reparteixen Foment del Treball i Pimec. Les sentències poden ser recorregudes pels demandats, la Conselleria d’Empresa i la Cambra. La Conselleria d’Empresa ha confirmat que recorrerà les sentències i recorda que quatre sentències més han sigut favorables al Govern respecte del procés electoral a les vocalies.
El que posa en qüestió el jutge Benjamín Górriz és el sistema electoral fet servir en què podien participar aquells que disposaven de CIF o autònoms en vot electrònic o presencial. El magistrat declara nul·la de ple dret l’elecció de les vocalies 8.5, 8.7, 9.1, 12.3, 12.4 i 12.6.
La Conselleria d’Empresa, llavors sota el control d’Àngels Chacón, no va comptabilitzar com a vàlids centenars de vots remots que haguessin pogut modificar l’elecció de representants. En aquest cas, la candidatura independentista potser no hauria aconseguit el control de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres. La sentència estableix que «el sistema de vot electrònic fet servir en la votació que porta causa aquest procés, no va realitzar aquesta identificació respecte dels votants en remot». A la pràctica, «el sistema va permetre votar malgrat que l’elector no estava plenament identificat, cosa que va implicar una altra sèrie de qüestions igualment vulneradores del dret a la igualtat». També hi ha dubtes de si va ser possible realitzar vots múltiples.
La sentència es refereix de manera específica a les vocalies 8.5, ocupada per Bon Preu, i 8.7, que ostenta Llonch Clima, dues de les cadires de grup de Comerç i Reparacions. També considera que no s’han de tenir en compte els resultats de l’epígraf 9.1, la cadira de Consultoria d’Espais Nuri i Sergi, d’Hostaleria; i la 12.3, de Pere Quart; 12.4, d’on van resultar elegides Colonial, Nubur XXI i Vistadome; i la 12.6, que va aconseguir The Black Swan Family Office. La majoria d’aquestes corporacions estaven relacionades amb la llista Eines de País, la configurada per l’ANC.
La secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ja no va acceptar a tràmit el juliol passat un recurs de la Generalitat en nom del Consell de Cambres contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va qüestionar aquests comicis celebrats el maig del 2019 a l’anul·lar un decret de la Conselleria d’Empresa, que establia com a prioritari el vot electrònic. La sentència es va produir arran de la denúncia d’un elector, l’empresa Staff Pavillion. El Tribunal Suprem va considerar que el tema plantejat no és de la seva competència «per suscitar-se qüestions que incumbeixen exclusivament a la interpretació del dret autonòmic». La resolució imposa les costes a la Generalitat i el Consell de Cambres.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid