Preu de la llum

Quatre mites sobre el consum elèctric que t’ajudaran a reduir les teves factures

Verificat fa un ‘fact-check’ sobre diverses afirmacions per reduir el consum elèctric en plena escalada de preus

Quatre mites sobre el consum elèctric que t’ajudaran a reduir les teves factures
5
Es llegeix en minuts
Verificat
Verificat

Verificat és una plataforma de fact-checking sense ànim de lucre a Catalunya. Ens dediquem a verificar el discurs polític i el contingut que circula a les xarxes i a l'educació per al consum crític de la informació.

ver +

El preu de l’electricitat al mercat majorista ha arribat a màxims històrics des de fa mesos i va arribar a un pic de 319,03 euros el megawatt-hora a les vuit de la tarda del passat 7 d’octubre. Això, unit al canvi de funcionament de la factura de la llum, inaugurat l’1 de juny del 2021 segons el qual s’aplica un preu o un altre al consum elèctric a les llars en funció de la franja horària en la qual ens trobem, ha multiplicat i diversificat els mites i recomanacions per reduir el consum elèctric. ¿Quina veritat s’hi amaga al darrere?

Fals – Els electrodomèstics en ‘stand-by’ gairebé no consumeixen

El forn, la televisió, la torradora, l’ordinador, el rúter... Solem mantenir connectats al corrent aquests i altres electrodomèstics –la majoria–, tot i que no els estiguem utilitzant. Aquest mode, en el qual deixem l’aparell en repòs fins al seu pròxim ús sense desendollar-lo, es coneix com ‘stand by’ (literalment, «en espera») i té una elevada despesa elèctrica. El consum depèn de l’aparell: per exemple, la televisió, el rúter, la TDT o l’aire condicionat, que solen tenir un llum pilot vermell encès quan estan en mode repòs, tenen una despesa molt elevada.

L’estadística de consum per usos del sector residencial del 2019, realitzada per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), va separar «el consum dels electrodomèstics de l’associat al ‘stand by’ dels mateixos» per avaluar la importància d’aquest últim. L’estudi va concloure que una desena part de l’electricitat que consumeixen tots els electrodomèstics al llarg de l’any s’inverteix en el mode repòs, una despesa que representa el 6,6% del consum elèctric total de la casa (incloent, a més dels electrodomèstics, la calefacció, la il·luminació o l’aigua calenta).  

Com és d’esperar, les hores en les quals el consum fantasma és més elevat són les nocturnes (entre la mitjanit i les vuit del matí), mentre que al llarg del dia aquest factor es redueix a nivells molt menors.

Enganyós – Treure els carregadors de l’endoll estalvia molt a la factura de la llum

Arran de l’anterior sorgeix un dubte amb força freqüència: ¿canvia molt la meva factura de la llum si deixo els carregadors del mòbil posats? Amb grans electrodomèstics la diferència és notòria (per això l’OCU aconsella desendollar-los quan ens n’anem de vacances). ¿Què passa amb els carregadors del mòbil? ¿Val tant la pena anar desconnectant-los cada vegada que no s’estan utilitzant? 

Pel que sembla, l’impacte en l’estalvi és menyspreable al costat de la resta d’electrodomèstics amb el ‘llum pilot vermell’. Els cables de càrrega del mòbil, que comunament es deixen endollats ‘ad eternum al corrent malgrat no tenir l’aparell carregant, consumeixen una energia residual que amb prou feines es nota a les factures.

En principi, un carregador endollat sense mòbil connectat gasta una mitjana de 0,0002 kilowatts hora (kWh), cosa que en un any ascendeix el consum fantasma a 1,168 kWh (si es multipliquen només 16 de les 24 hores que té el dia i assumint que el carreguem quan dormim). En total, tenint en compte que el preu del kWh en el moment d’escriure aquestes línies és de 0,23 euros, surt que la despesa d’un carregador endollat sense ser utilitzat serà de 0,26 euros anuals. 

Fals – Els programes més llargs de la rentadora gasten més 

La major part de rentadores actuals compten amb el programa ECO entre les seves opcions de rentat. No obstant, la llarga durada d’aquesta modalitat –inverteixen, de mitjana, gairebé 40 minuts més a acabar el cicle– porta a dubtar, en ocasions, de l’eficiència de l’esmentat programa. ¿Realment permet estalviar, si tarda més a rentar la roba? Un estudi portat a terme el 2018 per l’OCU va concloure que l’opció ECO redueix un terç el consum energètic i gairebé un 40% quant a la despesa d’aigua, a costa, això sí, de l’eficàcia del rentat.

En realitat, el que fan els programes d’estalvi econòmic és distribuir l’energia i l’aigua al llarg del procés de rentat per evitar els pics màxims de consum. Això allarga el temps de funcionament però permet reduir el consum de recursos. En canvi, els programes més curts requereixen una despesa d’aigua i energia més gran per realitzar la mateixa feina en un temps més reduït.

Un altre factor important a tenir en compte per a l’estalvi energètic al posar la rentadora és la temperatura de l’aigua ja que, segons explica l’Institut Català d’Energia (Icaen) en la seva pàgina web, el 90% del consum energètic d’aquesta màquina s’utilitza a l’escalfar l’aigua. De fet, una neteja en fred estalvia un 25% més d’energia que el mode ECO, segons les dades recopilades per CHOICE, el principal defensor del consumidor australià.

Malgrat que sigui en menor mesura, el programa ECO també és una opció útil per reduir el consum dels rentaplats, tal com es reflecteix a la pàgina de l’Icaen, ja que estalvia entorn d’un 20% d’energia i un 10% d’aigua.

Enganyós – Posar la calefacció al mínim al sortir consumeix menys que apagar-la 

Més del 40% del consum energètic anual de les llars espanyoles està generat pels sistemes de calefacció, tot i que la major part de les instal·lacions no utilitzen l’electricitat com a font d’energia, sinó que es basen en energies renovables, gas natural o productes petrolífers. De mitjana, l’electricitat que gasta la calefacció a les llars espanyoles oscil·la entorn del 7% del consum elèctric total.

En qualsevol cas, la idea de mantenir la calefacció encesa a nivells baixos les hores en què no som a casa per evitar el pic de despesa energètica que es produeix cada vegada que encenem la calefacció està molt estesa. No obstant, l’IDAE recomana a la seva pàgina web «ajustar l’encesa de la calefacció a l’horari real d’ocupació de les vivendes i apagar-la a la nit», excepte en les llars amb molt mal aïllament tèrmic, on el consell és posar-la a entre 15 i 17 graus centígrads per «dormir confortablement». L’Icaen perfila que la decisió s’ha de prendre segons el temps d’absència, indicant que si aquest és breu, és millor mantenir el sistema encès a 15 ºC o en la posició econòmica.

Un altre tema de debat a les llars –i a la feina– és la temperatura del termòstat. Està molt estesa la creença que, per escalfar més de pressa un habitacle, cal posar una temperatura el més elevada possible. És a dir, que com més alta sigui la temperatura a què es programi la calefacció, abans s’escalfarà la casa. Això no és així, tal com indica el Departament d’Energia dels Estats Units, sinó que aquest mètode necessitarà el mateix temps per assolir la temperatura desitjada, amb la diferència que el sistema no pararà allà, sinó que continuarà pujant els graus del recinte fins a assolir la temperatura a què es va posar el termòstat i, per tant, acabarà gastant més energia.