¿Què he de fer per cobrar la paga extra pendent si era funcionari a Catalunya el 2014?

De la Generalitat

¿Què he de fer per cobrar la paga extra pendent si era funcionari a Catalunya el 2014?

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha anunciat aquesta setmana que avançarà el retorn de la paga extra pendent des del 2014. Uns 225.000 empleats públics catalans ingressaran a la nòmina del pròxim mes el 100% d’aquest import retirat durant l’últim Govern d’Artur Mas. L’Executiu català avança així el seu calendari de pagaments, ja que segons l’acordat el 2018 amb CCOO i UGT l’obligació per a aquest 2021 era abonar el 55% d’aquesta paga i el 45% restant durant l’any vinent. ¿Qui té dret a cobrar aquesta paga? ¿És necessari algun tràmit previ? En aquest article expliquem les principals claus de la mesura.

1

¿Qui té dret a cobrar-la?

La paga extra que el Govern abonarà aquest pròxim mes de novembre tenen dret a cobrar-la tots aquells ocupats públics dependents directament de la Generalitat i als quals els va ser retirada el 2014. Això també inclou els treballadors de les universitats públiques catalanes, els empleats d’empreses públiques vinculades a la Generalitat i les escoles concertades. Si una persona es va incorporar posteriorment a la funció pública catalana no tindrà dret a rebre-la. I aquesta paga extra serà reintegrada tant a funcionaris de carrera, personal laboral com a interins. També a tots aquelles persones que el 2014 estaven en la funció pública, se’ls va retirar la paga extra, però avui ja no en formin part, com seria el cas de jubilats, cessats, dimitits o substituts ja no en actiu.

2

¿Quan es cobrarà?

El compromís manifestat públicament per la consellera de Presidència és que els pagaments siguin abonats a la nòmina del mes de novembre. No obstant, hi pot haver cossos que cobrin amb una mica de retard. Els treballadors de les universitats públiques catalanes, per exemple, tenen números de cobrar més tard del novembre, ja que el règim especial que regeix aquestes entitats ha provocat, en anteriors ocasions, que els acords arribats en el marc de la Taula General de la Funció Pública (MEPAG) es materialitzin una mica més tard.

3

¿Quant es cobrarà?

El pagament que rebran els treballadors públics catalans serà el mateix que se’ls va retirar el 2014. Sense interessos de demora ni compensació extra pels set anys que han estat amb aquesta paga extra pendent. La paga extra retirada sol ser l’import del sou mensual, que en un o dos mesos de l’any –habitualment per Nadal o estiu– es cobra doble.

4

¿És necessari faci algun tràmit per cobrar-la?

No, la gran majoria de beneficiaris no hauran de realitzar cap tràmit per poder cobrar la paga extra pendent. Simplement la Generalitat els abonarà l’import al seu compte bancari, juntament amb la seva nòmina. No obstant, hi ha casos en què les persones potencialment beneficiàries sí hauran de realitzar alguna gestió per poder cobrar. És el cas d’aquelles persones que ja no estiguin en nòmina de la funció pública catalana i hagin canviat el seu número de compte bancari.

5

¿Què passa si estic jubilat, estava de baixa o fent una substitució?

Aquells casos en què una persona ja no estigui en nòmina de l’administració catalana són els que hauran de realitzar tràmits de manera proactiva per cobrar la paga extra. Si un jubilat que al seu dia se li va retirar aquesta paga doble ha canviat d’entitat bancària, s’haurà de dirigir a la Generalitat per facilitar-los el nou número de compte i així poder rebre l’ingrés. El mateix passa en el cas dels substituts o qualsevol altre supòsit ja no vinculat amb la Generalitat. Si un treballador estava de baixa el 2014, això no nega el dret a percebre la paga extra i, per tant, aquells empleats públics de baixa el 2014 tindran dret a rebre la paga extra, perquè els va ser retirada al seu dia.

6

¿Què passa si el beneficiari ha mort?

Aquells treballadors públics a qui al seu dia se’ls va retirar la paga extra i que actualment hagin mort traspassen el dret a rebre aquest ingrés als seus hereus, segons confirmen fonts de la conselleria de Presidència.