previsions

El Govern central confirma que revisarà a la baixa el creixement d’aquest any

Calviño preveu «un rebot molt fort» en el segon semestre del present exercici

La vicepresidenta económica, Nadia Calviño, tras la aprobación del plan de ayudas a empresas en el Consejo de Ministros.

La vicepresidenta económica, Nadia Calviño, tras la aprobación del plan de ayudas a empresas en el Consejo de Ministros. / EFE / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha confirmat que el Govern central revisarà a la baixa la seva actual previsió de creixement per al 2021 com a conseqüència de l’impacte advers de la tercera onada de la pandèmia, que va frenar la recuperació durant el primer trimestre de l’any, tot i que ha expressat la seva confiança que Espanya registrarà «un rebot molt fort» en el segon semestre.

«Deixem enrere un dur primer trimestre que és la principal raó per la qual revisarem a la baixa la nostra previsió per a aquest any, en què anticipàvem un creixement del voltant del 7% i pot ser que sigui més baix», ha explicat Calviño en una entrevista amb Bloomberg TV.

No obstant, la titular d’Economia ha remarcat que al març s’ha apreciat una millora molt ràpida i tots els indicadors apunten a una evolució positiva, mentre que s’ha mostrat optimista sobre el desenvolupament del procés de vacunació a Europa. «Pensem que el segon trimestre serà un trimestre de transició i que tindrem un rebot molt fort en la segona meitat de l’any», ha afirmat, recordant que «això és una cosa que tothom espera», després que aquesta setmana el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi revisat a l’alça les seves previsions per a Espanya, fins a un creixement del PIB del 6,4% el 2021, el més gran entre les economies avançades juntament amb els Estats Units.

En aquest sentit, Calviño ha expressat la seva confiança que el 9 de maig es donarà per acabat l’estat d’alarma a Espanya, cosa que probablement suposarà l’aixecament de les restriccions de moviment al país i un canvi en les dinàmiques del turisme. «Sempre he dit que la política econòmica més important ara és vacunar, vacunar i vacunar», ha indicat.

Sobre aquesta qüestió, la vicepresidenta ha destacat que a Espanya s’està complint el pla de vacunació i ja s’ha injectat la primera dosi a uns 6 milions de persones, al voltant del 13% de la població i s’està en el camí d’arribar al 70% a l’estiu. «Recolzem l’enfocament de la UE de parlar amb una sola veu i negociar amb una sola veu amb les companyies farmacèutiques. Crec que ha demostrat ser la millor manera», ha afirmat.

D’altra banda, la vicepresidenta ha mostrat el seu desacord amb els pronòstics de l’FMI sobre l’evolució de l’atur a Espanya, que seguiria el 2026 encara per sobre del nivell previ a la pandèmia, i ha expressat la seva confiança que Espanya serà capaç de reduir l’atur amb més rapidesa del que anticipa l’organisme internacional. «No coincideixo amb l’aproximació realitzada per l’FMI en les seves previsions de taxa d’atur per a Espanya. Gràcies a les mesures adoptades el març de l’any passat hem tingut una dinàmica del mercat laboral molt diferent de crisis anteriors. Pensem que serem capaços de reduir la taxa d’atur més ràpid del que l’FMI preveu», ha afirmat.

Notícies relacionades

No obstant, ha reconegut que l’elevat atur a Espanya és una de les desigualtats que han llastat el creixement del país durant dècades, malgrat diferents reformes realitzades, per la qual cosa ha remarcat que el pla de recuperació ofereix una bona oportunitat de canviar alguns elements per emprendre una reforma laboral ambiciosa.

«Afortunadament, al Govern tenim molt clar la necessitat de portar a terme una sèrie reformes en paral·lel amb la inversió, així com la importància d’arribar a acords amb els agents socials per tenir un creixement fort, però també sostenible», ha apuntat