Efectes de la Covid-19
Les empreses espanyoles perdran 155.000 milions de capital per la pandèmia
Les companyies europees veuran erosionada la seva solvència en un bilió d’euros entre el 2020 i el 2021, segons un estudi de PwC i AFME
El forat per cobrir estarà entre 450.000 i 600.000 milions, una vegada descomptat l’obtingut per les firmes i l’aportat per les autoritats
El 10% de les empreses té reserves de liquiditat per només entre dos i sis mesos, l’amenaça de fallides és imminent

undefined52273685 cos bde200213120230 /
Les empreses europees veuran reduït el seu capital en 1,018 bilions d’euros entre el 2020 i el 2021 a causa de les pèrdues que els està provocant la crisi del coronavirus. En el cas de les espanyoles, el forat ascendirà a uns 155.000 milions d’euros, un 15% del total. Es tracta d’un percentatge superior al pes de l’economia espanyola a la Unió Europea (entorn del 9%), cosa que constitueix una prova més que la pandèmia està colpejant amb especial cruesa el país a causa del pes més gran en el mateix dels sectors més afectats per la Covid-19.
Així es recull en un estudi elaborat per la firma PwC per a l’Associació de Mercats Financers d’Europa (AFME), organització que reuneix la banca d’inversió i corporativa del continent, així com altres agents del sector com advocats i consultors. El document destaca que les empreses europees estan podent reposar per si mateixes i gràcies al recolzament públic part d’aquest forat, però encara així quedaran entre 450.000 i 600.000 milions d’euros per cobrir (per a Espanya no hi ha estimacions).
L’advertència se suma a altres alertes llançades en els últims mesos per veus autoritzades com el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, o Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu. En cas de no prendre’s mesures, avisen des de fa temps aquests i altres experts, es produirà una allau sense precedents de fallides empresarials, que es carregarà tant a empreses inviables com a firmes solvents que travessen dificultats transitòries pel coronavirus.
Mantenir el control
Notícies relacionadesL’informe destaca que entorn d’un 10% de les companyies europees tenen reserves d’efectiu per a només entre dos i sis mesos. Per això estima que les primeres insolvències, a falta de mesures de recolzament addicionals, podrien començar a produir-se aquest mateix mes. Les pimes, les empreses cotitzades mitjanes i les firmes dels sectors amb més problemes estructurals són, adverteix, les que tenen més necessitats de recapitalització i, per tant, les que poden veure’s més afectades.
L’estudi destaca que les pimes, segons les entrevistes que ha realitzat als seus gestors, no volen perdre el control de les seves companyies, per la qual cosa estarien disposades a pagar una prima substancial (d’uns 8,8 punts percentuals) a canvi de solucions que els permetin mantenir la propietat. En aquesta línia, l’AFME insta les autoritats nacionals i comunitàries a promoure els instruments híbrids, a mig camí entre el deute i el capital.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»