la bugaderia russa

La Fiscalia Anticorrupció investiga la compra de les finques a la Costa Brava per part d'un alt càrrec de Putin

Les indagacions es basen en la denúncia feta a Madrid pel milionari nord-americà amb negocis a Rússia William Browder

zentauroepp47140719 s agaro sagaro vell urbanizacion cases de luxe   carrer dels190301175454

zentauroepp47140719 s agaro sagaro vell urbanizacion cases de luxe carrer dels190301175454 / JOAN CASTRO ICONNA

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Max Jiménez Botías

La compra de quatre parcel·les a la zona més exclusiva de la Costa Brava per part de l’entorn familiar d’un alt càrrec del president rus, Vladímir Putin, està en el punt de mira la Fiscalia Anticorrupció. Segons ha pogut saber aquest diari de fonts properes al cas, la fiscalia té oberta des de fa mesos una investigació sobre aquesta compra, realitzada el 2008 per Ana Kurepina, una dona russa de 80 anys que va rebre des de Delco Network SA (12.720.000 euros) i Dino Capital SA (400.000 euros), dues societats establertes en paradisos fiscals, un préstec de més de 13,1 milions d’euros. Kurepina està vinculada amb Vladímir Artiakov, exgovernador de la regió de Samara i número dos de Rostec, el gegant empresarial de l’Estat rus dedicat al desenvolupament de tecnologia aplicada a usos civils i de defensa.

La investigació d’aquesta compra forma part d’una indagació major que està duent a terme la fiscalia sobre una trama financera d’origen il·lícit originada a Rússia. Segons aquestes fonts, les actuacions d’Anticorrupció, que estarien molt avançades, es basen en la declaració que l’empresari nord-americà William Browder, director executiu del fons d’inversions Hermitage Capital Management, va fer l’estiu passat davant del fiscal anticorrupció José Grinda. Segons fonts properes al cas, Browder va aportar, a més, proves documentals per sustentar la seva denúncia. 

Browder, en el seu testimoni davant del fiscal, va proporcionar detalls sobre la compra realitzada per Kurepina i va assenyalar que els fons utilitzats per adquirir aquestes parcel·les provenen del frau fiscal perpetrat per funcionaris russos i que va ser denunciat anys enrere per Serguei Magnitski, un advocat rus que ell havia contractat i que va morir assassinat a la presó després de revelar un enorme frau fiscal. L’home de negocis nord-americà va dirigir una campanya per denunciar la corrupció i castigar els funcionaris russos que culpa per la mort el 2009 de Magnitski, a qui havia contractat com a advocat.

La particularitat de la compra d’aquestes parcel·les a S’Agaró Vell –un préstec milionari des de les illes Verges britàniques i Panamà a una octogenària a qui no s’exigeixen garanties de pagament, que per edat no pot afrontar un crèdit a 20 o 30 anys i que no torna res de l’import a unes empreses que tanquen poc després–, ha cridat l’atenció dels investigadors, que fins i tot dubten que Kurepina, l’autora de l’adquisició, arribés a estar físicament en cap moment en territori espanyol. De fet, és possible que ni tan sols fos present en el moment de la compra, ja que en el contracte figura una dona de nom rus que actua en nom de l’octogenària. Anys més tard, el 2014, Kurepina va vendre aquestes parcel·les, on hi ha dues luxoses vivendes, a Dmitri Artiakov, fill de l’alt càrrec de l’empresa russa.

Notícies relacionades

La Fiscalia Anticorrupció espanyola és un dels òrgans judicials d’Occident que amb més contundència han actuat contra les organitzacions criminals russes. Així, ha liderat el desmantellament a Espanya de la màfia ‘Tambovskaia’, liderada per Gennadios Petrov, la ‘Kutaisi’, de Tariel Oniani, o l’organització criminal georgiana de Kakhaber Xuixanaixvili.

Tot i que ja estava sent investigada per la fiscalia, la compra d’aquestes quatre parcel·les va ser feta pública per EL PERIÓDICO en el marc d’una investigació conjunta realitzada a nivell mundial per un total de 21 mitjans, entre els quals, ‘The Guardian’, la BBC, ‘Le Monde’, el ‘Süddeutsche Zeitung’ i la ‘The Guardian’ la BBC‘Le Monde’‘Süddeutsche Zeitung’televisió pública finlandesa, a partir de l’obtenció d’un arxiu amb un 1,3 milions de transferències filtrades a la web de notícies de Lituània 15min.lt. La investigació ha sigut coordinada per l’Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). La majoria dels moviments bancaris van ser ordenats per societats establertes en paradisos fiscals i creades, per tal de blanquejar grans quantitats de diners, per Troika Dialog, el gran banc d’inversió rus. És per això que el projecte periodístic ha sigut batejat com a 'Troika Laundromat' (en català, 'Bugaderia Troika').