Comicis locals

Resultats eleccions Cornellà 2023: Balmón revalida la majoria absoluta i manté el feu del PSC

Cauen del ple Ciutadans i Podem i irrompen el PP i l’extrema dreta de Vox

Resultats eleccions Cornellà 2023: Balmón revalida la majoria absoluta i manté el feu del PSC

Ricard Cugat

  • DIRECTE ELECTORAL | Última hora sobre les eleccions municipals a Catalunya

  • QUI ÉS QUI | Així són els alcaldables de les municipals del 28M a Cornellà

  • GUIA DE VOT | Tot el que s’ha de saber per votar a Cornellà

  • CONTEXT | Cornellà davant les municipals: a examen la majoria absoluta socialista al feu de Balmón

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Antonio Balmón tornarà a ostentar la vara de comandament de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, un dels grans feus metropolitans del PSC. L’alcalde més longeu de tot l’àrea metropolitana de Barcelona seguirà al capdavant del consistori un nou mandat després de revalidar la seva majoria absoluta amb 13 regidors –un menys dels que tenia ara–.

Per la seva banda, també repeteix resultat el líder de l’oposició, ERC, que amb Raquel Albiol al capdavant de la candidatura suma 4 regidors. Com a tercera força se situa la llista d’En Comú Podem de Claudio Carmona, que puja un regidor i així se situa en 3. Per la seva banda, cauen del pleCiutadans –fins ara tercera força amb tres regidors– i Podem–quarta, amb 2 regidors–.

Al seu lloc irrompen el PP, amb 3 regidors, i l’extrema dreta de Vox (entra al ple amb 2 regidors). Respecte a la participació, aquestes eleccions ha sigut del 51,74% de la població, gairebé 10 punts per sota dels últims comicis municipals.

Cornellà, on va perdurar la divisió de les esquerres

Tant a escala metropolitana com catalana, Cornellà destacava per ser un dels escassos municipis on Podem i En Comú es presentaven per separat.

Tampoc és que fos una novetat, ja que el 2019 els comunsPodem també van acudir per separat a les eleccions, en les quals totes dues van aconseguir dos regidors respectivament. No obstant, per a aquestes municipals, els morats havien aconseguit reduir dràsticament fragmentació dels passats comicis i, en la majoria dels municipis de Catalunya, van acudir a les urnes de la mà. Cornellà va ser una excepció, ja que, a més de la llista d’En Comú Podem de Claudio Carmona, Podem també va acudir a les eleccions amb María Carmen López com a candidata.

López, que va quedar com a única representant del seu grup a l’Ajuntament després que Podem expulsés el seu número dos de la formació, va assenyalar fa unes setmanes que acudir en una sola llista «mai s’ha negociat a nivell local» i criticava que l’acord original els «deixa en inferioritat». Així, des de Podem asseveraven que quan En Comú va inscriure la seva llista pensaven que encara s’estava negociant i que hi anirien junts, però que finalment es van trobar amb «una candidatura d’En Comú Podem, però sense gent de Podem».

Per la seva banda, Claudio Carmona defensa que des del seu grup han «intentat asseure’s per complir l’acord» i que les desavinences «passen per la voluntat de construir un espai unitari». «No és un problema programàtic, sinó d’estratègia», diu Carmona, que reconeix que els dos grups han «desaprofitat» els últims quatre anys per construir ponts i que confia en una possible entesa a partir del 29 de maig.

Finalment, aquesta divisió de candidatures s’ha traduït en la desaparició de Podem del ple i en l’obtenció d’un regidor més que el 2019 per a En Comú, que passa de 2 a 3. No obstant, en àmbit global, els morats han perdut un representant a la ciutat més poblada del Baix Llobregat, ja que conjuntament En Comú i Podem sumaven 4 regidors.

Notícies relacionades

Així, si se suma el percentatge de vot rebut per Podem i per En Comú en les eleccions de 2023, el resultat és del 13,47%. És a dir, conjuntament, els morats han tingut més paperetes votant per ells que la segona força, ERC, que es va quedar en el 12,92% d’electors.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya:

Llegeix totes les notícies de Cornellà de Llobregat a EL PERIÓDICO Cornellà de Llobregat