Desenvolupat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Alertes ciutadanes i videovigilància: les claus del nou «sistema de seguretat metropolitana»

  • L’Àrea Metropolitana de Barcelona impulsa una «política pública de xarxa coordinada» per aturar la percepció d’inseguretat a les ciutats de la conurbació

  • Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, ha presentat els detalls de la iniciativa a l’Smart City Expo World Congress 2022

Alertes ciutadanes i videovigilància: les claus del nou «sistema de seguretat metropolitana»

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Aturar la percepció d’inseguretat als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, a través de videovigilància als carrers i d’una aplicació mòbil que fa anys que es desenvolupa (aquesta, anomenada M7) que permeti a la ciutadania accionar alertes preventives davant riscos delictius, és el propòsit del nou «sistema integral de seguretat metropolitana» que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), anunciat a principis d’any i presentat a l’Smart City Expo World Congress 2022 aquest dimecres, 16 de novembre, a l’Hospitalet de Llobregat.

La presentació ha anat a càrrec d’Antonio Balmón (PSC), vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà de Llobregat des del 2004, que ha remarcat que la iniciativa «no tracta de posar en marxa una policia metropolitana», sinó d’una «política pública de xarxa coordinada», actualment activa ja a tretze municipis de la Gran Barcelona (Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi de Llobregat, per exemple), «perquè la ciutadania se senti més segura».

Notícies relacionades

Malgrat que el sistema ja és operatiu en algunes localitats, no serà fins al pròxim mandat, després de les municipals del 2023, quan es desplegarà completament. «No vull que s’interpreti com a electoralisme: estic deixant preparades les propostes concretes per executar-les el pròxim mandat», ha comentat Balmón, que ha afirmat que «s’hauran d’estudiar les implicacions legals per veure com desenvolupar el sistema als 36 municipis metropolitans».

De com funcionen les alertes preventives i la videovigilància a l’ús de dades personals de la ciutadania, aquestes són les claus del nou «sistema integral de seguretat metropolitana» de l’AMB.

Alertes ciutadanes immediates

L’aplicació M7 ha sigut ideada perquè qualsevol ciutadà, «sense necessitat de cap ordre judicial», ha remarcat Balmón, pugui accionar una alerta preventiva que arribi immediatament i automàticament a les policies locals dels municipis. L’alcalde de Cornellà ha posat els exemples d’una dona davant una situació potencial de violència masclista o d’una persona gran que es desubica i es perd.

«A Cornellà vam tenir un cas de cotxes delictius, que, a través del sistema, vam poder notificar als Mossos d’Esquadra, i va funcionar a la perfecció», ha explicat Balmón. En aquest sentit, l’AMB assegura que «obrirà un diàleg amb les administracions afectades [Generalitat de Catalunya i governs locals] i impulsarà la coordinació i cooperació entre les policies locals i els Mossos d’Esquadra».

Videovigilància als carrers

Un altre dels punts que han centrat l’exposició de Balmón és «el desplegament de càmeres» als carrers de les ciutats metropolitanes, tal com va anunciar l’AMB juntament amb altres mesures, com el «reforç de l’enllumenat públic» o l’«erradicació de racons insegurs», que no incorrin en un «ús invasiu de la intimitat», però «que et puguin reconèixer en el moment en què tu la necessites [quan l’alerta ciutadana s’acciona] i que l’acció de qualsevol patrulla policial pugui ser immediata», en paraules de Balmón.

Ús de dades personals ciutadanes

Interpel·lat sobre les implicacions de les dades personals de la ciutadania en l’ús d’aquesta aplicació, Balmón ha posat en relleu les «garanties» que ofereixen les administracions «per gestionar que no es faci un ús indegut de les dades i que aquestes s’utilitzin a favor de la nostra seguretat». Per il·lustrar un dels usos actuals de l’aplicació a Cornellà, el regidor ha parlat d’una experiència pilot d’obertura de biblioteques locals «les 24 hores i tots els dies de l’any», escenari davant el qual, «tot i que no hi hagi personal municipal, l’aplicació permet accedir i avisar si la gent se sent insegura».

Aturar la percepció d’inseguretat

Com a raó de ser de la iniciativa del nou sistema, Balmón l’ha desvinculat de l’«increment de fets delictius» per relacionar-lo amb la «percepció d’inseguretat» de la ciutadania, que pot «convertir-se en un element de desigualtat si no es tracta bé». Segons aquest estudi del 2021 de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), les ciutats metropolitanes que registren en l’actualitat més sentiment d’inseguretat són, per aquest ordre, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Barcelona.