Nedgia. Gas renovable

Energia positiva per al territori

Catalunya compta actualment amb una xarxa de distribució de gas de més de 18.500 km propietat de Nedgia Catalunya, per la qual circularia aquest nou combustible, clau en la descarbonització de l’economia

Energia positiva per al territori
4
Es llegeix en minuts

La nostra societat es troba cada vegada més preocupada pel canvi climàtic, l’escalfament de la Terra i les seves greus conseqüències. Des de la Cimera de Kyoto fins a París, i de París a Glasgow, les polítiques mediambientals dels països estan evolucionant per aconseguir progressivament una reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEI), que ens permetin la consecució dels objectius internacionals fixats per al 2030 i 2050.

El sector energètic, per la seva activitat i impacte, és un dels principals assenyalats en la lluita contra el canvi climàtic. La seva descarbonització resulta fonamental per arribar a una economia neutra en emissions de carboni en el futur.

Els experts assenyalen que l’electrificació, a través de les energies renovables (com l’eòlica i la solar) no serà suficient per cobrir el total de demanda energètica de la nostra societat, i que hem de descarbonitzar també el sector gasista, implementant mesures per maximitzar la utilització d’energies renovables com per exemple el gas renovable.

El gas renovable és un factor determinant en el procés de descarbonització del sector energètic. Aquest gas verd és totalment intercanviable pel gas natural, per això pot distribuir-se a través de la infraestructura gasista existent i fer-se servir amb les mateixes aplicacions energètiques en llars, indústries, comerços i també per a mobilitat en el transport.

L’exponent més gran del gas renovable és el biometà, un combustible neutre en emissions de CO2 que es genera a través dels processos de degradació de la matèria orgànica (residus urbans, agrícoles, ramaders o forestals, aigües residuals, etc.) que, una vegada tractats, es transformen en gas renovable.

El biogàs ha de tenir un paper principal en la descarbonització de la demanda final energètica. El seu escàs desenvolupament fins al moment s’ha degut a múltiples factors que no tenen res a veure amb el gran potencial disponible a Espanya.

Es tracta d’una opció sostenible i econòmicament competitiva per impulsar un sistema energètic descarbonitzat i lluitar contra el canvi climàtic, que ja és una realitat a molts països d’Europa, i que aviat ho serà a Catalunya.

De fet, Nedgia Catalunya, filial distribuïdora de gas del grup Naturgy, compta amb més de 18.500 km de xarxes de distribució de gas a Catalunya que permeten portar el gas natural a gairebé 2,2 milions de punts de subministrament a 381 localitats. És la comunitat autònoma en què Nedgia compta amb més punts de subministrament i també la primera zona on es va iniciar el subministrament de gas natural dins de la península Ibèrica fa ja 50 anys.

Aquestaxarxa dota el nostre territori d’una infraestructura de gas natural àmpliament estesa, per on circularà el gas renovable del futur i que serà clau per descarbonitzar els consums d’energia de llars, negocis, indústries, mobilitat.... de la nostra Catalunya.

Un aliat

Beneficis per a Catalunya

La progressiva implementació del gas renovable a les nostres xarxes implicarà múltiples beneficis per a Catalunya. En primer lloc, contribuirà a la reducció d’emissions i a la seva estratègia per complir els objectius mediambientals proposats per Europa el 2030, ja que el gas renovable prové de fonts renovables, i té emissions neutres de CO2.

En segon lloc, el gas renovable contribueix també a l’anomenada economia circular. És a dir, que gràcies al gas renovable que es generi a Catalunya, podrem escalfar les nostres llars, moure els nostres autobusos... en línia amb les demandes realitzades per la Comissió Europea sobre els territoris de transformar els residus en energia.

En tercer lloc, el gas renovable és l’energia renovable més versàtil que hi ha, ja que soluciona el problema de la no simultaneïtat de la producció i la demanda que tenen la resta de les energies renovables, ja que el biometà (màxim exponent del gas renovable) pot injectar-se i emmagatzemar-se en la infraestructura gasista existent.

En aquest sentit, cal destacar que tampoc és necessari fer inversions (ni públiques ni privades) de transformació ni en l’actual infraestructura de xarxes de gas que tenim a Catalunya ni als equipaments de consum dels usuaris.

Altres avantatges que genera sobre el territori el gas renovable és la seguretat de subministrament. Com que és una energia produïda a escala local, no és necessari importar res, amb la qual cosa es redueix la dependència energètica de l’exterior.

El principal avantatge per a Catalunya té a veure amb la millora de gestió mediambiental dels residus orgànics tan problemàtics com les dejeccions ramaderes, purins, fems, gallinasses, etc., els llots de depuradora o la fracció orgànica de RSU. Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), la ramaderia constitueix, a escala global, una amenaça més greu que el sector del transport quant a emissions dels gasos amb efecte hivernacle. Els gasos que s’originen en el sistema digestiu dels remugants es converteixen en emissions contaminants a partir dels fems generats en les explotacions ramaderes, i el gas renovable, al generar-se a partir d’aquestes deposicions, contribuiria a la seva reducció d’una manera significativa.

Així mateix, el gas renovable és també positiu per a l’agricultura i ramaderia del territori, ja que en el procés de creació del gas renovable genera també una substància anomenada ‘digestat’, que és un residu derivat de la digestió dels residus i que s’aprofita com a fertilitzant per al camp, cosa que redueix els costos.

En l’àmbit econòmic, l’impuls del gas renovable a Catalunya contribueix també al desenvolupament del territori i la creació d’ocupació local en entorns agrícoles i ramaders per al desenvolupament de projectes.

Finalment, el gas renovable és un gran aliat quant a donar solucions mediambientals (per exemple: gestió de residus tipus palla de l’arròs, pinyolada de l’oliva...) i genera sinergies econòmiques amb la potent indústria agroalimentària per a la recuperació de nutrients agrícoles.