Explicació científica

¿És possible parlar l’idioma dels gats? La notícia falsa de TikTok per ‘parlar’ amb miols

¿Com podem adoptar un gat? Cinc coses a tenir en compte

L’odissea de llogar un pis a Barcelona amb un gos o un gat: «No hi havia negociació possible»

¿És possible parlar l’idioma dels gats? La notícia falsa de TikTok per ‘parlar’ amb miols
5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa setmanes que a les xarxes socials es multipliquen els vídeos que ensenyen a «parlar en  gat». «Si mioles dient ‘maaah-ah’ li estàs dient al teu gat ‘vine aquí’, explica el ‘tiktoker’ Alec Newman. Segons explica aquest creador de continguts, que afirma haver après aquest nou llenguatge després d’observar els seus gats durant anys, miolar «ahhh» significa ‘t’estimo’ en l’idioma dels felins, «tsss» serveix perquè deixin de fer alguna malifeta i «brrr» és una manera carinyosa de demanar a l’animal que s’acosti. ¿Però de debò funcionen aquests consells? ¿És possible ‘parlar gat’? ¿Serveix d’alguna cosa imitar els miols?

Els tutorials per ‘parlar gat’ ja sumen milions de visualitzacions a les xarxes com TikTok, Instagram o Twitter. Les classes sobre «el significat de diferents tipus de miols» de Newman han aconseguit més de 20 milions de ‘likes’ i, al seu torn, han donat peu a milers de vídeos més d’usuaris posant a prova aquestes tècniques amb les seves mascotes. A molts dels ‘clips’ compartits fins ara es poden veure gats responent als miols dels seus humans i, per exemple, despertant-se, acudint a un lloc o simplement mirant amb incredulitat els seus amos. ¿Significa això que els tutorials funcionen? Segons expliquen diverses expertes consultades per EL PERIÓDICO, la resposta és no.

@alecanewman I learned this from a Siamese 30 years ago, sota it crosses generations and types. #cattok ♬ original sound – Alecanewman

«No existeix un idioma universal dels gats. Tampoc existeix un vocabulari moixí. Cada animal ‘vocalitza’ de manera diferent i els sons que emet un no necessàriament signifiquen el mateix que els que emet un altre», explica la veterinària Belén Montoya Jiménez, fundadora de la plataforma ‘Pensando en gato’ i experta en medicina felina.

«No existeix un idioma universal dels gats»

Belén Montoya Jiménez

«Els diferents tipus de miol no tenen un significat per si mateix. Hi influeix més la freqüència i la intensitat del miol (si és més agut o més greu) que la vocalització específica del miol», afegeix Cristina González Cano, etòloga clínica i membre del departament de comportament animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

«Els diferents tipus de miol no tenen un significat per si sol»

Cristina González Cano

¿Com es comuniquen els gats?

Segons expliquen les dues expertes en una entrevista amb EL PERIÓDICO, els gats es comuniquen principalment a partir de dos canals: l’olfactiu (a través de feromones) i el llenguatge gestual o visual (amb les expressions del seu cos). La vocalització (és a dir, els miols que emeten) són un mecanisme que utilitzen principalment per comunicar-se amb els humans. «A les colònies salvatges de gats, els animals amb prou feines miolen. En el seu hàbitat natural es comuniquen més a través de feromones i llenguatge gestual», explica Montoya.

@alecanewman Replying to @Jason Farrand Also learned from a Siamese cat in the 90s. 10% of the estafi, this works great. #cattok ♬ original sound – Alecanewman

«Els gats han ‘après’ a miolar més arran d’entrar en contacte amb els humans perquè han observat que nosaltres sí que ens comuniquem a través de sons i han començat a imitar aquest mecanisme intenten anomenar la nostra atenció», afegeix. En aquest sentit, segons explica Montoya, els sons que emeten els animals no tenen un significat en si mateix, sinó que són una manera que tenen els gats de captar la nostra atenció i comunicar-nos alguna cosa (ja sigui una necessitat o una queixa).

«Cada gat miola d’una manera diferent. Un mateix so pot ‘significar’ coses diferents per a dos gats»

A més, segons explica Montoya, cal tenir en compte que «cada gat miola d’una manera diferent» i que «un mateix so pot ‘significar’ coses diferents per a dos gats». «Si observem atentament el comportament d’un gat podem arribar a intuir què està volent dir amb un miol, però aquest mateix so en un altre animal no necessàriament ha de significar el mateix», afegeix aquesta especialista.

¿Per què els gats reaccionen davant els miols humans?

En molts dels vídeos que s’han viralitzat en aquests dies es poden veure gats reaccionant davant el miol dels seus humans. ¿Però si no existeix un idioma dels gats per què reaccionen d’aquesta manera? Segons explica González, es tracta d’una reacció natural davant aquest tipus d’estímul auditiu. «Els gats són animals curiosos per naturalesa. Si senten un so que els crida l’atenció, aniran a veure què passa», comenta aquesta especialista en comportament animal.

Notícies relacionades

Per entendre per què alguns gats responen al ‘miol’ dels seus humans, González planteja tres hipòtesis. D’una banda, és possible que vulguin esbrinar quin és l’origen d’aquest so i que, per això, s’acostin ràpidament als seus amos. D’altra banda, es podria tractar d’un mecanisme après pel qual els gats han après a respondre a determinats estímuls a la recerca d’una recompensa. Finalment, també és possible que els gats reaccionin davant el miol dels humans per pur estupor (per allò que «no esperen veure el seu humà miolant»).

@alecanewman Replying to @Aleks | Digital Entrepreneur I’ve also found going «CAT!» works from estafi to estafi. #catsoftiktok #cattok #howtospeakcat ♬ original sound – Alecanewman

«Cal anar molt amb compte amb alguns dels sons que s’estan recomanant per comunicar-se amb els gats. El so ‘tssss’, tot i que no tingui un significat específic, pot causar una reacció d’estrès en l’animal, promoure una reacció agressiva i trencar el vincle de confiança que tenim amb ell», adverteix aquesta experta en comportament animal. «Interpretar el llenguatge dels gats no sempre és fàcil i, per això, es recomana fer-ho de la mà d’un expert. De vegades creiem que una determinada reacció significa que el gat està disfrutant, quan en realitat està demanant ajuda», afegeix.

Temes:

Gats Animals