Troballa científica

La increïble història de la llanterna de les fades japonesa: la planta extinta que ha reaparegut

Un equip de biòlegs japonesos troba un exemplar d’una espècie desapareguda fa més de 30 anys

La increïble història de la llanterna de les fades japonesa: la planta extinta que ha reaparegut

Kenji Suetsugu

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Era l’any 1992. En un recòndit racó de la ciutat japonesa de Kobe, també coneguda com a ‘porta dels esperits’, la troballa d’una estranya planta va cridar l’atenció dels biòlegs japonesos Nakanishi i Kobayashi. Es tractava d’un minúscul vegetal de pell blanquinosa i aspecte aspre que, malgrat la seva petita mida, es feia notar al terra boscós per la curiosa brillantor que desprenia. Els científics van recollir meravellats aquest exemplar i el van portar a un laboratori per al seu estudi.

Va resultar ser un exemplar del gènere ‘Thismia’, unes plantes conegudes com a ‘llanterna de les fades’ per la seva aparença poc comuna i pel seu peculiar comportament. Aquesta classe de vegetals no té cap tipus de fulla verda. Tampoc fan la fotosíntesi. S’alimenten captant nutrients d’altres organismes del seu voltant. Fins ara s’han trobat prop de noranta espècies diferents dins d’aquest gènere però, segons expliquen els científics, cap com aquella que es va trobar al bosc japonès. La troballa d’aquest exemplar únic, batejat com a ‘Thismia kobensisfue’, va activar la recerca de més ‘llanternes de les fades’ d’aquest tipus.

Els científics van intentar trobar més exemplars com el de Kobe durant molts anys. Entre 1992 i 1998 es va organitzar una campanya científica per rastrejar el terreny pam per pam per intentar localitzar més plantes així. Les esperances es van esfumar del tot el 1999, quan la construcció d’un complex industrial a la zona va arrasar completament el lloc en el qual s’havia descobert aquesta intrigant planta i, així fent, també va destruir les possibilitats de trobar més exemplars d’aquesta planta.

El 2010, gairebé 20 anys després de la primera troballa d’aquest extraordinari exemplar, l’espècie es va considerar oficialment com a extinta. La història d’aquesta enigmàtica flor semblava haver acabat allà. Però com passa en tota bona història, un gir de guió inesperat ha tornat a posar la protagonista d’aquesta història sota els focus.

(Re)descoberta 30 anys després

Segons anuncia el biòleg japonès Kenji Suetsugu en un article publicat aquest mateix dilluns a la revista científica especialitzada ‘Phytotaxa’, s’ha trobat un altre exemplar d’aquesta espècie de ‘llanterna de les fades’ a la ciutat japonesa de Sanda, a més de 30 quilòmetres de distància del lloc en el qual es va descobrir la primera flor. Han passat 30 anys des del descobriment del primer exemplar de ‘Thismia kobensisfue’ i, arribats a aquestes alçades, semblava gairebé impossible tornar a trobar una planta així amb vida. Els científics, de fet, ja parlen del ‘redescobriment’ d’aquesta espècie.

Notícies relacionades

L’equip de científics que ha trobat aquesta flor també ha realitzat una detallada anàlisi per entendre la seva història evolutiva. L’estudi apunta que aquesta espècie asiàtica de ‘llanterna de fades’ és la més septentrional coneguda fins ara. L’estudi morfològic d’aquesta planta també suggereix que el seu parent més pròxim és la ‘Thismia americana’: una espècie descoberta fa més d’un segle als Estats Units, que es va observar durant uns anys en una prada a prop de Chicago i que ara, igual que va passar amb la seva homòloga asiàtica, es considera extinta.

La història de les ‘llanternes de les fades’ continua desconcertant els experts. Sobretot perquè, segons relaten els botànics encarregats d’aquest últim estudi, la presència d’aquestes plantes segueix un «estrany patró de distribució». Fins ara s’han trobat exemplars de ‘Thismia’ de diferents espècies al Japó, Amèrica del Nord, Austràlia i Nova Zelanda. Per ara, sembla que no totes les ‘llanternes de les fades’ estan emparentades, per la qual cosa se sospita que podrien haver evolucionat de manera independent.

Temes:

Plantes