Els gens de Leonardo

L’arbre genealògic de Da Vinci es completa: encara hi ha 14 descendents vius de l’artista

  • Mig segle de recerca aconsegueix reconstruir 690 anys i 21 generacions del llinatge davincià

  • La troballa planteja la possibilitat d’estudiar, per primera vegada en la història, un fragment del genoma de l’autor de ‘La Gioconda’

L’arbre genealògic de Da Vinci es completa: encara hi ha 14 descendents vius de l’artista

Human Evolution

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Es diu que l’art mai mor i que els artistes, a través de la seva obra, sobreviuen a l’eternitat. L’immortal llegat de Leonardo da Vinci, de fet, ha perdurat fins als nostres dies a través de les seves obres, els seus quaderns i les seves idees visionàries. Però ja que el polifacètic geni del Renaixement mai va tenir fills, durant molt temps es va pensar que el seu llinatge biològic s’havia extingit amb ell. Fins ara. Mig segle de recerca ha aconseguit reconstruir 690 anys i 21 generacions del llinatge davincià fins a trobar 14 descendents vius de l’artista. La troballa, publicada aquest mateix dimarts a la revista ‘Human Evolution’, suposa la reconstrucció més completa fins ara de l’arbre genealògic de Da Vinci

El treball, que barreja història, genètica i dècades de treball de camp, aconsegueix reconstruir la persistència del cromosoma Y del llinatge Da Vinci durant almenys set segles; des de l’avi de l’inventor fins als actuals descendents de la família. A falta de fills biològics de l’artista florentí, aquest arbre genealògic es traça a través de la descendència del seu mig germà Domenico. La teoria és que, si sabem que el cromosoma Y es manté intacte durant almenys 25 generacions, és possible rastrejar aquesta informació genètica per identificar els descendents masculins del llinatge Da Vinci. Així mateix, una vegada identificats els ‘hereus’ de l’ADN, també s’obre la porta a una possibilitat encara més extraordinària; estudiar un fragment ‘original’ dels gens de l’artista italià.

Més de cinc segles després de la mort de l’emblemàtic autor de ‘La Gioconda’, «Leonardo encara viu». Aquest és el lema que Alessandro Vezzosi, historiador de l’art i fundador del museu davincià ‘Ideal’, reivindica com a conclusió d’aquest treball. «Cinc segles després de la seva mort, veiem que la història d’aquest artista encara continua viva. És un error pensar que ja ho sabem tot sobre el seu llegat perquè la ciència i l’art continuen donant grans sorpreses sobre la seva figura. No parlem d’història, parlem de memòria viva», afirma l’autor de l’estudi acabat de publicar en declaracions a EL PERIÓDICO. 

Els hereus de Leonardo

Els hereus de LeonardoContra tot pronòstic, els gens de Leonardo Da Vinci han sobreviscut al pas del temps. El 2016, els autors d’aquest treball van presentar un avenç dels seus descobriments i van reunir un total de 35 familiars vius de l’artista. Entre ells, va sorprendre la presència del cèlebre cineasta italià Franco Zeffirelli, director d’obres com ‘Romeo y Julieta’ i ‘La Traviata’. «Llavors vam presentar alguns dels descendents indirectes de la família Da Vinci. Avui presentem la troballa de 14 hereus directes del llinatge masculí de la família de Leonardo. La diferència entre uns i d’altres és tanta com entre el dia i la nit», diu Vezzosi.

La identitat dels hereus de Leonardo continua, ara per ara, envoltada de misteri. Els investigadors, de fet, han preferit mantenir els seus noms en l’anonimat per protegir la seva privacitat. Això sí. Expliquen que tots ells es van alegrar molt de saber que pertanyen al llinatge de l’artista. «Tots es van mostrar emocionats al saber que pertanyien a la família de Leonardo. Tots han col·laborat activament amb la recerca i s’han mostrat molt agraïts amb el treball», afirma la historiadora Agnese Sabato, presidenta de l’Associació del Patrimoni Leonardo Da Vinci i coautora d’aquest treball, en declaracions a aquest diari. «Molts dels descendents havien sentit històries sobre el vincle de les seves famílies amb l’artista però, com sol passar en aquests casos, creien que només es tractava de llegendes familiars. Ara coneixen amb exactitud els seus orígens», diu.

225 històries de família

Notícies relacionades

L’arbre genealògic dels Da Vinci també s’amplia cap al passat. La recerca, de fet, reconstrueix la història de 225 individus des de la 15 generació de la família Da Vinci. Fins i tot confirma la llegenda del famós vincle de la família florentina amb Espanya; els registres històrics mostren que l’avi de Leonardo, Antonio di Piero, era un comerciant que viatjava entre Barcelona i el Marroc. L’empremta històrica de la família, doncs, es podria trobar fins i tot en aquesta zona del Mediterrani.

La reconstrucció del llinatge de Leonardo es presenta com un treball extens. Fins i tot per a una revista científica. En la versió acabada de publicar, de fet, s’esplaia en un total de 90 pàgines. «És extens, sí. Però ni així hem pogut incloure la tasca d’aquesta última dècada. Ja estem treballant en una versió ampliada per incloure les més de 150 fotografies sobre els arxius i les llars de la família Da Vinci», diu Vezzosi. La primera imatge de la col·lecció, explica orgullós, la va fer ell mateix el 1973 el dia que va descobrir la casa de l’avi de Leonardo que va allotjar la família de l’artista durant diverses generacions. A partir d’aquí el segueixen cinc dècades de treball entre arxius, biblioteques i memòries familiars.