Ciclisme

Les vuit raons per no perdre’s aquest diumenge la «clàssica de la cervesa»

  • L’Amstel Gold Race marca l’arribada de la Lieja-Bastogne-Lieja el diumenge 23 d’abril i l’inici de les cotes de les Ardenes després de les llambordes.

  • Pogacar es presenta com la principal figura que arriba a la prova neerlandesa després de guanyar a Flandes.

Les vuit raons per no perdre’s aquest diumenge la «clàssica de la cervesa»

AGENCIAS

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’Amstel Gold Race, que es disputa aquest diumenge als Països Baixos, és considerada la primera de les tres clàssiques de les Ardenes i és la principal carrera neerlandesa de ciclisme. Servirà de retorn a Tadej Pogacar, que es converteix, d’aquesta manera, en el principal favorit a la victòria abans d’afrontar el diumenge 23 d’abril la Lieja-Bastogne-Lieja després de guanyar el Tour de Flandes.

¿Aconseguirà Pogacar guanyar les clàssiques d’abril en les quals participa?

El repte sembla difícil, tot i que no impossible. De fet, seria lògic pensar que l’astre eslovè es prendrà l’Amstel Gold Race com un entrenament pensant, sobretot, en la Lieja-Bastogne-Lieja de diumenge que ve, la principal i més famosa de les tres cites a les Ardenes, la que ja va guanyar el 2021 i on es viurà el primer duel del 2023 entre Pogacar i Remco Evenepoel, guanyador l’any passat de la carrera valona. Abans, dimecres vinent, dia 19, arriba la Fletxa Valona, en la qual no està confirmada la presència del bicampió del Tour.

¿Què té l’Amstel Gold Race diferent de Flandes i París-Roubaix? 

L’arribada de l’Amstel Gold Race significa el final de les llambordes. Sempre es disputa després del Tour de Flandes i de la París-Roubaix, tot i que l’any passat va canviar la programació per temes de seguretat a França, ja que l’‘Infern del Nord’ no podia coincidir amb la segona volta de les eleccions a la presidència de França, guanyades per Emmanuel Macron. Per aquesta raó, la carrera neerlandesa es va avançar una setmana i es va celebrar abans de Roubaix. També marca l’inici de les cotes curtes i explosives un cop les clàssiques es traslladen a terres belgues.

¿Per què es denomina la «clàssica de la cervesa»?

Doncs perquè, des de 1966, quan es va programar per primera vegada, està patrocinada per la famosa marca de cervesa neerlandesa. El vencedor rep un gran vas de la beguda al podi, tot i que normalment només prenen un xarrup davant les càmeres de televisió. La nit anterior s’organitza una gran festa popular en la qual, evidentment, corre la cervesa, entre música i càntics.

¿Com serà l’Amstel Gold Race 2023?

Estarà marcada, com és tradicional, per cotes que ja apareixen als 12 quilòmetres de carrera, que és un autèntic laberint des que es dona la sortida a Maastricht. En total, els corredors hauran d’afrontar 33 pujades. La pena és que, des que es va decidir eliminar el Cauberg abans d’arribar a la meta, la carrera ha perdut aquesta dificultat que la identificava i que ha obligat, almenys els dos últims anys, a decidir el guanyador en la ‘foto-finish’. L’any passat es va determinar que el guanyador havia sigut Michał Kwiatkowski després d’haver-se donat la victòria al francès Benoit Cosnefroy. Molt més polèmica va ser la decisió del 2021, quan les imatges no van deixar clar si havia guanyat Wout van Aert o Tom Pidcock en el que semblava un autèntic empat entre els dos corredors. Finalment, el ciclista flamenc va ser proclamat triomfador de la carrera.

¿Quina ha sigut la victòria més espectacular dels últims anys?

L’obtinguda per Mathieu van der Poel el 2019, abans que la carrera es cancel·lés el 2020 a causa de la pandèmia de la covid. Va ser impressionant el triomf del corredor neerlandès amb una gran remuntada que va començar a fonamentar el paper del net de Raymond Poulidor com un gran especialista en clàssiques d’un dia.

¿Algun espanyol ha guanyat la carrera?

Doncs no, tot i que Óscar Freire va estar a prop el 2012, quan va ser capturat a 100 metres de la meta. Alejandro Valverde va quedar segon en dues ocasions (2013 i 2015) i tercer el 2008. Purito Rodríguez també va acabar segon en l’edició del 2011.


¿N’existeix versió femenina?

Les dones disputen l’Amstel Gold Race, en efecte. La prova femenina es va celebrar per primera vegada l’any 2001, però només es va mantenir fins al 2003. Els organitzadors la van recuperar el 2017 ja de forma regular, tot i que, com va passar amb la versió masculina, també va ser cancel·lada per la pandèmia el 2020. El conjunt del Movistar acudeix amb la seva líder Annemiek van Vleuten (segona el 2019 i tercera el 2017 i el 2021) com a cap de files.


¿La carrera es podrà veure per televisió?

En efecte. L’Amstel Gold Race serà retransmesa aquest diumenge en directe tant per Eurosport com per Teledeporte. Eurosport oferirà la carrera femenina a partir de la 1 del migdia i a continuació enllaçarà amb la prova masculina. Teledeporte connectarà des de les 14.45 hores.