Ciclisme

Les vuit raons per no perdre’s aquest diumenge el Tour de Flandes

  • La prova belga reuneix més d’un milió de persones a la carretera, se celebra des del 1913 i la va guanyar l’any passat Mathieu van der Poel després d’un gran atac de Tadej Pogacar.

Les vuit raons per no perdre’s aquest diumenge el Tour de Flandes

TOUR DE FLANDES

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Arriba aquest diumenge el Tour de Flandes, el segon dels anomenats cinc ‘monuments’ ciclistes després de la disputa de la Milà-San Remo, en la qual va guanyar Mathieu van der Poel, un dels màxims favorits al triomf d’aquesta altra prova. La carrera, que precedeix la París-Roubaix, destaca pels turons o murs amb llambordes on es marquen les diferències i es congreguen els aficionats. La carrera es podrà seguir per televisió.

¿Què té el Tour de Flandes que no tingui la París-Roubaix?

El Tour de Flandes es diferencia de la París-Roubaix pels trams de llambordes en pujada, mentre que en la prova francesa són sempre planes, tot i que les pedres són una mica més agressives amb un traçat similar quant a distància.

¿Quan es va córrer per primera vegada?

És el més jove dels cinc ‘monuments’, ja que, per ordre de celebració, la Milà-San Remo, la París-Roubaix, la Lieja-Bastogne-Lieja i el Giro de la Llombardia (ara Il Llombardia) són més antics. La primera edició es va córrer el 1913 i la prova només es va interrompre a causa de les dues guerres mundials del segle passat.

¿Com la coneixen els aficionats locals?

Els flamencs la denominen Ronde van Vlaanderen. El recorregut acostuma a variar cada any i és un veritable laberint per terres flamenques. Aquest any s’afronta amb 273,4 quilòmetres i 19 turons o murs, amb una important concentració de dificultat en la fase final de la prova.

¿Hi ha carrera femenina?

Sí que n’hi ha. Per donar-li més impacte mediàtic, les dones parteixen i, per tant, arriben després que hagi acabat la prova masculina. Pel que fa al recorregut d’aquest any, hauran de recórrer 156,6 quilòmetres. La ciclista neerlandesa Ammeniek van Vleuten, líder del conjunt espanyol de Movistar, es presenta com una de les principals favorites. En el seu equip, com a ajudant, hi figura la corredora de la Rioja Sheila Gutiérrez.

¿Podrà Pogacar aconseguir la victòria?

El fenomen eslovè afronta el Tour de Flandes per segona vegada. L’any passat va ser l’encarregat de capgirar la carrera tot i que al final es va haver de conformar amb la quarta plaça al no estar tan encertat com li hauria agradat en l’esprint final. Precisament Mathieu van der Poel hi acudeix amb el dorsal número u i amb la intenció d’aconseguir la tercera victòria. Els belgues confien sobretot en Wout van Aert, de manera que el que el trio, cosa que afortunadament tampoc és cap novetat, es presenta com el principal obstacle per a la resta de favorits, entre els quals figuren el belga Jasper Stuyven, el britànic Tom Pidcock i el francès Julian Alaphilippe.

¿Algun espanyol ha guanyat la carrera?

Mai un corredor espanyol ha vençut a Flandes. L’únic que ha pujat al podi ha sigut Juan Antonio Flecha. Ho va fer el 2007. Aquest any les mirades espanyoles estaran posades en el corredor de Movistar Oier Lazkano, després de la segona plaça aconseguida aquest dimecres en la prova A través de Flandes, considerada com l’aperitiu a la carrera.

¿Quanta gent es desplaça a les cunetes?

L’organització va xifrar en 1.200.000 persones les que van seguir la carrera en directe l’any passat. Tot i que en aquesta edició no hi figura el mur més famós de Flandes, per discrepàncies entre les autoritats locals i l’organització de la prova quant al preu que calia pagar per passar. L’absència ve donada per la no-presència del Muur o Kapelmuur, en la seva denominació flamenca, o Mur de Grammont, com l’anomenen els valons. No obstant, sí que hi ha altres turons famosos, com el Koppenberg, el Kwaremont o el Paterberg.

¿Es podrà veure en directe per televisió?

La carrera es retransmet íntegrament per Eurosport a partir de les 9.45 hores d’aquest diumenge i a l’acabar la prova masculina s’enllaça amb la femenina, el final de la qual està programat cap a les 17.30 hores, és a dir, una hora després de l’arribada dels homes. La carrera masculina també es retransmetrà en directe per Teledeporte a partir de les 13.35 hores.