Ciclisme

Recorregut de la Volta a Catalunya 2023: aquests són els perfils de les etapes

  • La prova combina tres jornades d’alta muntanya amb perfils trencacames i l’emoció final per les costes de Montjuïc.

Recorregut de la Volta a Catalunya 2023: aquests són els perfils de les etapes

EFE / TONI ALBIR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Volta a Catalunya comença aquest dilluns 20 de març a Sant Feliu de Guíxols amb set etapes on es combina l’alta muntanya, amb tres etapes, i perfils que es denominen ‘trencacames’ sense abusar del pla i amb costes que criden a un atac si els corredors volen efectuar una ofensiva. Amb Roglic, Evenepoel, Bernal, Thomas, Yates i Mikel Landa la prova finalitzarà a les costes de Montjuïc diumenge 26 de març amb la retransmissió televisiva en directe. Aquestes són les etapes dissenyades per l’organització.

Muntanya mitjana com a estrena

La primera etapa de la Volta no ha de suposar cap contratemps per als favorits, tot i que al tenir un traçat de muntanya mitjana tot fa suposar que la victòria es decidirà en un grup no excessivament nombrós després de superar-se les costes de Santa Pellaia, Els Àngels, La Ganga i Romanyà, tots sense excessiva dificultat i enumerats com a ports de segona o tercera categoria. L’arribada està prevista entre les 17.00 i les 17.10 hores i com cada dia la Volta podrà seguir-se en directe per televisió a través de Teledeporte, Eurosport i Esport3.

Primera arribada al Pirineu

La muntanya arriba de seguida amb un final habitual de la Volta com és el cas de Vallter 2000; amb una costa interessant i on ja pot produir-se l’atac d’algun dels favorits. De fet, tota la dificultat del dia es concentra en els últims 60 quilòmetres quan s’afronti la pujada al Coll de Coubet. Després del descens i després de passar per Camprodon s’iniciarà la pujada final a Vallter 2.000, catalogat de categoria especial amb 12 quilòmetres de pujada i rampes màximes del 14%.

Segona jornada d’alta muntanya

La Volta continua en la seva faceta de muntanya en la tercera etapa amb la segona arribada al Pirineu, concretament a l’estació d’esquí de La Molina, una altra cita habitual de la carrera. Seran 180,5 quilòmetres de recorregut on s’inclouen les pujades a Coubet i La Creueta –la més difícil del dia– abans d'agafar la ruta cap a la meta a l’enclavament hivernal de la Cerdanya.

Descens i esprint a Sabadell

Etapa en clar descens des de Llívia, per acomiadar el Pirineu, fins a Sabadell, on el més normal, un dia denominat com de ‘transició’, els corredors es disposaran a afrontar la que pot ser l’única arribada veritablement en grup i amb el pilot compacte de la cursa.

Etapa reina a Tortosa

És la veritable etapa reina de la cursa, que aquest any ha trencat la tradició de celebrar les últimes tres jornades sense excessius contratemps de muntanya. Tot i això, ara, en un dia per les Terres de l’Ebre s’afronta la que serà la pujada més complicada de la carrera, l’ascensió a Lo Port. Inclouen 10 quilòmetres de pujada, a un percentatge mitjà del 9,7% (no està gens malament) i rampes màximes del 14%.

Un dia amb trampa a Molins de Rei

La penúltima etapa ni és de passeig ni tampoc està previst que acabi l’esprint. Només cal recordar el que va passar l’any passat, entre Salou i Cambrils, en una jornada de ciclisme d’altíssim nivell gràcies a la fuga que van protagonitzar mà a mà Sergio Higuita, vencedor final, i Richard Carapaz. L’etapa inclou dos ports en la fase final i una trampa a només un quilòmetre de la meta de Molins de Rei.


Matinal a Montjuïc

La Volta s’acomiada a Montjuïc amb un circuit que normalment és més impactant de cara a la galeria que a la classificació final, tot i que sempre hi ha trampes i terreny perquè algun favorit miri de buscar l’última sorpresa en un circuit per la muntanya barcelonina que inclou sis pujades al castell de Montjuïc. Compte perquè varia l’horari de l’última etapa, que s’acabarà cap a les dues del migdia.