El cas del ciclisme

«Les inscripcions cicloturistes a Catalunya han baixat en un 30%», diuen els organitzadors

  • Les carreres populars més clàssiques com la Trencalòs, la Periquito o algunes de més noves com la Mallorca 312 o la Puret mantenen bones inscripcions.

  • Penalitza l’excés de proves mentre que molts cicloturistes busquen noves experiències mentre creix la febre pel ‘gravel’.

«Les inscripcions cicloturistes a Catalunya han baixat en un 30%», diuen els organitzadors

QUEBRANTAHUESOS

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No només el ‘running’ està sent colpejat per la proliferació de curses populars, l’altre gran esport afectat també per una oferta sobredimensionada de marxes és el ciclisme, també amb una variada gamma de possibilitats pràcticament cada cap de setmana.

«Les inscripcions en les carreres ciclistes a Catalunya han baixat de l’ordre del 30% i a més s’està donant una circumstància que abans de la pandèmia no ocorria. Els organitzadors encara n’ignorem la raó. La gent no repeteix en carreres o marxes com passava abans de la pandèmia. Busquen nous objectius. Si ja han anat a una prova, ara miren de no fer-la cinc vegades. Prefereixen anar a una altra», explica Pepe Cuevas, organitzador de la marxa de bicicleta de muntanya La Portals i que col·labora amb Purito Rodríguez en la prova de carretera que porta el seu nom i se celebra a Andorra.

Les marxes més importants

En el món del ciclisme passa una cosa semblant al ‘running’. Continua sent un mite apuntar-se a alguna de les marxes més clàssiques d’Espanya, sobretot la Trencalòs, a Sabiñánigo, i La Perico, en honor a Pedro Delgado i que se celebra a Segòvia des de fa 27 anys. Ha emergit amb força sobretot La Purito andorrana per la presència sempre d’excorredors famosos i alguns dels ciclistes de l’actualitat que resideixen al país pirinenc. Una altra marxa cicloturista en auge és la Mallorca 312, que reuneix 8.000 cicloturistes i que es fa coincidir amb el turisme de bicicleta que omple de bicis l’illa sobretot els mesos d’abril i maig.

«Les marxes cicloturistes han descobert que un ganxo molt important per incentivar la participació és comptar amb els denominats ‘ambaixadors’ que corren la carrera, es barregen amb els ciclistes populars i es deixen fotografiar abans i després. Miguel Induráin continua sent el principal ‘ambaixador’ i acudeix a moltes marxes espanyoles i el mateix fan Alberto Contador, Carlos Sastre, Periquito, Óscar Pereiro, Joseba Beloki, Óscar Freire i Pedro Horrillo, entre d’altres», afegeix Xavi Llobet, extriatleta olímpic.

La febre del ‘gravel’

Notícies relacionades

La Trencalòs, tanmateix, a part de la pandèmia, va patir aquest any la clatellada d’haver de suspendre’s quan ja molts participants viatjaven cap a Sabiñánigo i ja tenien pagats hotels o apartaments. Les autoritats franceses van cancel·lar l’esport popular al sud del país a causa de l’onada de calor que va afectar part d’Europa el mes de juny passat.

Ara l’última moda ciclista és el ‘gravel’, la modalitat que barreja carretera i pista, sobre bicis de carretera tot i que amb rodes tot terreny. Per ara, encara és un terreny sense explotar, malgrat l’empenta que li ha donat l’UCI (Unió Ciclista Internacional) al crear el primer mundial de l’especialitat.