Barcelonejant

MAPA | La ruta de Masters of Naming: els negocis amb els noms més curiosos de Barcelona

Es veuen al·lucinacions més surrealistes que Feijóo intentant formar Govern: de la taverna Paco Meralgo a la botiga d’informàtica Keashecho Keastocao  

Peluts, bicis o bitllets: això és el que pots trobar al fons del mar a Barcelona

Els últims bars on jugar al ‘pinball’ a Barcelona

barcelona/informatica.jpg

barcelona/informatica.jpg

6
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Aquest vindria a ser el triangle de les Bermudes en versió viral. Aquí un pot topar amb al·lucinacions més surrealistes que al veure Feijóo intentant formar Govern. Només cal fixar-se en els noms dels negocis. Les façanes es fotografien amb pulsió d’‘influencer’. Moltes acumulen desenes, centenars de milers de visualitzacions a les xarxes. Et ve la mateixa rialleta d’incredulitat que al mirar el termòmetre. Paco Meralgo, Pasta Luego, Pub Fiction, Croq n’roll. Aquests quatre es poden trobar en un minipasseig a peu per l’Eixample. Són només algunes de les estrelles barcelonines de Masters of Naming. Al següent mapa n’hi ha localitzades 14.  

Ja l’anomenen «la Viquipèdia del ‘naming’». «La rave del surrealisme». Fa sis anys que Masters of Naming viralitza a les xarxes els noms de negocis i productes més bojos del món. Deu haver publicat 10.000, 12.000, 15.000 noms-acudits, ja n’ha perdut el compte. «Aquí trobaràs –garanteix la seva web– el millor (i el pitjor) de l’ésser humà». 

Ja són multitud els que tenen «namingitis». Un vici com un altre qualsevol. Humor viral, visual, col·laboratiu. Sumen gairebé 200.000 els seguidors de Twitter, Facebook i Instagram. El citen anònims i molts famosos. El Miki en rep per les xarxes 200, 300 captures al dia. «És una bogeria», esbufega. Però amb prou feines se li escapen ‘fakes’. Ho verifica tot. Tot i que en la majoria dels casos, assegura, «la realitat sempre supera la ficció».

Botiga d’informàtica amb advertència per a pocatraces: Keashecho Keastocao. És a Santa Coloma de Gramenet. 

Masters of Naming

Miquel Caimary és dissenyador gràfic amb seu a Viladecans. Té 40 anys, però maneja el mòbil amb hipervelocitat d’adolescent. Les seves filles ja s’inventen noms estranys amb 7 i 9 anys. És el màster del ‘naming’. «La gent es pensa que som 15 persones i que vivim d’això», riu. «Ho porto jo sol ara mateix». Ho diu sense esbufegar. A hores d’ara, l’han entrevistat fins i tot de Veneçuela.  

Wood morning: així va batejar Roger Pascual el seu taller de formació i pràctica entorn de fusta (passatge de Vilaret, 9). Creia que era un simple joc de paraules entre bon dia (‘good morning’) i fusta (‘wood’). Fins que els guiris li van començar a dir que era un nom molt atrevit. «En anglès, ‘morning wood’ significa quan t’aixeques animat –riu–. M’entens, ¿oi?». 

A Barcelona et pots trobar des de l’escola nàutica Anclademia (moll de la Marina, 1-2) fins a una botiga de llanes a la qual s’entra –és inevitable– taral·lejant els Beatles: All you knit is love (Barra de Ferro, 8). ‘Knit’ significa teixir. 

Al carrer de Viladomat (16) hi ha la clínica veterinària Viladogcat. Només tracten gossos i gats, és clar. Oh my gos (Agullers, 18) ven productes per a mascotes. També hi ha la versió perruquera: Oh my cut! té cinc salons (Viladomat, 66. Muntaner, 498. Buenos Aires, 46. Europa, 28. París, 42).   

Entrada de la taverna Paco Meralgo.

RICARD CUGAT

Més d’un ha vingut preguntant pel senyor Meralgo sense caure que podria ser una brometa telefònica de Bart Simpson: Paco Meralgo (Muntaner, 171) és un veterà del ‘naming’ viral. Val la pena, per cert, anar-hi que et cantin pel teu aniversari. Els cambrers munten un xou.  

Aparador de la botiga de productes italians Pasta Luego.

RICARD CUGAT

¿Que vols croquetes i rock&roll? Croq n’roll (travessera de Gràcia, 233; Villarroel, 140). ¿Productes italians? Pasta Luego (Casanova, 197). ¿A granel? Handsel & Granel (avinguda de la Riera de Cassoles, 13). ¿Un croissant a Sants? Cru Sants (Carreras i Candi, cantonada Canalejas, 89). Ja ningú se sorprèn, prometen. «Fa 30 anys que som al barri». La ruta de bars de Masters of Naming inclou el Pub Fiction (Casanova, 96), Pool & Beer (Casp, 186) i fins i tot algun en el qual saben llatí: Bare Nostrum (Consell de Cent, 384). Hi va arribar a haver un Bar Vader, un Déjà Burg, la Tapilla Sixtina, Neumáticos Mighelín. Fa poc que va tancar la mítica Taska Txondo.

Ruta Michelins

El Miki ja ha pensat a muntar una «ruta Michelins». Fa temps que el dissenyador vol passar Masters of Naming al format 1.0. Que els establiments puguin fins i tot tenir un adhesiu identificatiu, a l’estil de Trip Advisor. «L’estudi va al màxim i no tinc temps per fer-ho com Déu mana –es justifica–. Però és una idea que queda allà».  

A Santa Coloma de Gramenet hi ha una botiga d’informàtica amb advertència per a pocatraces: Keashecho Keastocao (av. de la Generalitat, 80). A Sabadell hi ha el rostidor de pollastres Metropollis (Himàlaia, 16). A Vic tenen el gastrobar Vic Food (Cloquer, 1). El Vegans N’ Roses (Port Ginesta, 102, les Botigues de Sitges) combina menjar vegà i música, tot i que més jazz que hard rock. Pádel Nuestro té una desena de locals repartits per Catalunya. El Dream Tint de Badalona ven a l’engròs productes de perruqueria (passeig de la Salut, 99). Es dona per fet que no es deixen fer gols.

Un clàssic netejamascotes: Dog Limpio. Fa dos mesos que va tancar.

/ Twitter: @dlayd50

¿Un clàssic? Els túnels de rentat de cotxes Star Wash. Ara es diuen Klingo, però encara no han canviat el cartell del de Terrassa (Sant Sebastià, 279). Fa tot just dos mesos que va tancar un altre referent del ‘naming’ per problemes de salut de la propietària: Dog Limpio. ¿Que necessites un desembussador al Maresme? Truca a Mierda por un tubo. A Ripoll tenen fins i tot un Marcgyver: servei tècnic de maquinària d’hostaleria. ¿També fabrica bombes amb xiclets? «Gairebé», riu el Marc. Els clients el van rebatejar així, es justifica, perquè ho soluciona «tot». 

«Això és inacabable», garanteix el Miki. I t’ensenya al mòbil uns quants cartells mítics: «Si perd oli, truqui’ns» (d’una empresa de lubricants). «Si tu em dius gel, ho gelo tot» (venda de gel). «Anar al dentista ‘muela’» (vist a la pissarra d’una consulta). «Siguem feliços mentre ‘podamos’» (en una botiga de jardineria).   

Cartell en un dentista.

/ Twitter: @stratus_85

¿Què guanya ell amb tot plegat? «Diners, pocs», diu el Miki. Sí que li han sortit alguns clients directes, com ara Rams N’ Roses, una floristeria de Ripoll. El Miki la va penjar a Masters of Naming i el van contractar per fer-los un ‘restyling’. ¿Què el fa continuar? «M’ho passo de meravella –assegura. Em faig un tip de riure». I la gent l’hi agraeix cada dia. «És una màquina d’inspiració –afegeix–. Sempre n’hi ha un de nou». El Miki treu el mòbil: li acaben d’enviar 12 noves captures amb ‘punch’: un bar de València, Beer para creer, un restaurant d’Andorra, Paellas y Paellos, i un clàssic ‘fake’: el Burdel King. ¿Mai deixarà de sorprendre’s? «Això espero», respon d’una tirada. «Quan et pensis que ja que has vist el pitjor, sempre queda el monstre final».