Tercera edició

Barcelona desdobla la seva biennal de ciència per compartir-la amb Madrid

L’esdeveniment tindrà dues seus a petició del mateix govern Colau i se celebrarà al febrer

Barcelona desdobla la seva biennal de ciència per compartir-la amb Madrid

Ayuntamiento de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La biennal Ciutat i Ciència de Barcelona, que ha celebrat ja dues exitoses edicions, tindrà una segona seu a Madrid a proposta del govern d’Ada Colau. Com el festival Primavera Sound desdoblat, però a posta i propiciat per la ciutat amfitriona. Això sí, la col·laboració amb Madrid no s’articula a través del consistori liderat per José Luis Martínez-Almeida (PP) ni de la comunitat autònoma que presideix Isabel Díaz Ayuso, a qui l’alcaldessa de Barcelona ha llançat un pols públic. El partner triat és el Cercle de Belles Arts de Madrid, amb finançament del conveni de bicapitalitat que va firmar Pedro Sánchez (PSOE).

L’esdeveniment se celebrarà novament al febrer, el seu espai original al calendari. Concretament tindrà lloc del 21 al 26 de febrer. La pandèmia va portar a traslladar-la al juny perquè les activitats poguessin ser a l’aire lliure i prevenir contagis. La temàtica d’aquesta edició serà la Vida, no des d’una òptica abstracta sinó sobre «què significa viure al planeta», què representa viure a la ciutat i com podem imaginar-hi la convivència entre humans, amb altres organismes o amb les màquines, indica l’organització en un comunicat aquest dimarts.

Els comissaris d’aquesta biennal són experts de Barcelona i Madrid: la investigadora sobre sostenibilitat urbana Helen Cole, l’escriptor i músic Lluís Nacenta, el catedràtic de Física Josep Perelló, la científica del CSIC Elea Giménez, i el catedràtic i membre de la RAE José Manuel Sánchez Ron.

«Reforçar els ponts»

La presentació de la biennal 2023 no ha tingut lloc a Barcelona, la ciutat impulsora de l’acte, sinó a Madrid. La seu del Cercle de Belles Arts ha acollit aquest dimarts l’anunci de la doble seu, amb la presència del tinent d’alcaldia Jordi Martí. També hi han assistit Valerio Rocco, director del Cercle de Belles Arts; i Imma Aguilar, la directora de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), entitat també impulsora del doble escenari.

Notícies relacionades

Per a l’Ajuntament de Barcelona, la doble seu «contribuirà a reforçar els ponts entre les dues ciutats», un discurs a l’estil Pont Aeri ciutadà que han reivindicat en més d’una ocasió els comuns d’Ada Colau. Jordi Martí ha justificat el salt a Madrid recordant que l’altra biennal barcelonina, la de Pensament que se celebra els anys parells, va ser compartida amb Palma de Mallorca i València l’última edició. I ha defensat que «si en algun àmbit» Barcelona i Madrid han de lluir «cooperació i complementarietat» «és la ciència».

Martí ha detallat que el consistori català va proposar «fa poc més d’un any» al Cercle aquesta operació de desdoblament i que «la resposta va ser entusiasta des del primer moment». També ha defensat que el format de l’activitat fa «fàcil» compartir ponents i activitats i ha reivindicat la «interdisciplinarietat àmplia» i «la participació ciutadana» com l’ADN de l’esdeveniment.

Temes:

Barcelona Madrid