incivisme

Un neci pinta la façana de la centenària adrogueria Múrria

L’atac, a més de les persianes, ha fet malbé la fusteria i l’icònic cartell modernista dissenyat per Ramon Casas

A1-147777738.jpg

A1-147777738.jpg / ZOWY VOETEN (EPC)

1
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Un neci (i que cadascú substitueixi aquesta paraula per la que prefereixi) va atacar dilluns a la matinada amb un esprai la façana d’un dels comerços més emblemàtics de Barcelona, el Queviures Múrria, a la cantonada del carrer de Roger de Llúria amb Aragó. El vàndal va firmar amb pintura blava les persianes de l’establiment, fins a aquí un acte molest però relativament fàcil de reparar, però també va deixar la seva estúpida empremta a la fusteria i al preciós i centenari cartell publicitari de la cantonada, dissenyat per Ramon Casas i executat per Turon Moya.

El propietari de l’establiment, Joan Múrria, està seriosament preocupat pels danys. No és la primera vegada que la botiga pateix aquest tipus d’agressió. «Ens va passar fa sis anys i també fa vuit. La diferència és que en aquesta ocasió la pintada va de cap a cap; ho han embrutat tot», lamenta, d’una banda, perquè és un tipus de dany que les companyies d’assegurances no cobreixen, i de l’altra, perquè creu que aquest és un mal endèmic que és culpa de la desídia de les autoritats municipals.

Notícies relacionades

«Ningú no patrulla a peu pels carrers, ja no per agafar els incívics en el moment de l’agressió, sinó, almenys, per l’efecte dissuasori que tindria», diu Múrria. «Nosaltres encara mantenim la tradició que cada dia, després d’aixecar la persiana, escombrem el tros de vorera que és davant de la botiga, i llavors, quan passa alguna cosa com això, sents una gran indefensió», afegeix.

El que un imbècil, de moment sense identificar, ha danyat és una botiga fundada el 1904 que va ser comprada per la família Múrria el 1943 pel pare del Joan, el Josep, cofundador també d’un altre establiment icònic de la ciutat, el Colmado Quílez. L’autor de la pintada, com ja s’ha dit, no se sap qui és, però en aquests casos hi ha un protocol que potser remotament pugui permetre posar-li cara. L’Ajuntament de Barcelona fotografia les pintades que es fan furtivament a la ciutat i les classifica, sobretot si es tracta dels anomenats ‘tags’ (firmes ràpides de l’autor), perquè així, si un d’aquests vàndals és atrapat en plena acció, se li pot passar la multa conjunta de tots els seus atacs.