HISTÒRIES METROPOLITANES (20)

Badalona: 100.000 llibres ‘segrestats’ durant gairebé tres anys

  • Can Casacuberta, la biblioteca central de Badalona, està tancada des del desembre del 2019 per problemes en la climatització

  • La ciutadania s’ha organitzat per exigir-ne la reobertura, reivindicant que l’equipament és molt més que un dipòsit de llibres

Badalona: 100.000 llibres ‘segrestats’ durant gairebé tres anys

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les nenes i nens de l’escola Jungfrau, centre públic al barri Coll i Pujol de Badalona, en el límit dels barris de Dalt la Vila i Centre, acostumaven a visitar la biblioteca de Can Casacuberta cada any. Per a molts aquest era el seu primer contacte amb una biblioteca. Els servia per conèixer-ne els serveis; les seves possibilitats i, per què no, per aprendre a estimar-la. La biblioteca i tots els seus tresors. Des de fa dos anys i mig –va tancar el desembre del 2019– no poden fer-ho, una cosa a què ni s’acostumen ni es resignen.

Les parets de la biblioteca –encara tancada– estan forrades de dibuixos d’alumnes del centre. Malgrat no poder accedir-hi, la van visitar igual i van plasmar a les seves parets el seu desig: que reobri. Petició compartida pel teixit veïnal de la ciutat, organitzat a la plataforma Can Casacuberta Oberta!, nascuda per dir prou i exigir la reobertura de la biblioteca central de Badalona i que en pocs mesos ha sumat centenars d’adhesions.

La de Can Casacuberta és la biblioteca més gran de la ciutat i on va –ara com ara anava– més gent. Segons les estadístiques penjades en la seva pàgina web el 2019 –fins a la seva clausura– la van visitar 203.268 persones. A més de pel seu fons –uns 106.000 documents, entre els quals destaquen els seus fons especials de màgia i de llibre antic– Núria Sabaté, portaveu de la plataforma, destaca la pèrdua comunitària.

«Amb la biblioteca s’han perdut les sales d’estudi, l’espai per a activitats culturals del qual feien ús infinitat d’entitats de la ciutat, el wifi per a les persones que no tenen bona connexió d’internet a casa o l’ajuda a la gent gran que hi anava per fer alguna gestió i esquivar amb la professionalitat i humanitat dels seus treballadors la fractura digital», exemplifica Sabaté, qui recorda també que les biblioteques són també refugi climàtic.

Fartes d’anuncis de dates de reobertura incomplertes, un grup de famílies de diverses escoles públiques de la ciutat es van posar a treballar. «Quan vam començar ens vam adonar de la quantitat de gent que utilitzava l’espai. Vam fer primer un grup de WhatsApp que de seguida es va quedar petit. I en vam obrir un de Telegram: 200 persones en una setmana», prossegueix Sabaté. En pocs mesos –es van organitzar abans de Setmana Santa, en principi per muntar una manifestació– han organitzat una infinitat d’accions i tenen clar que no pararan fins que reobri.

Una de les accions més exitoses va ser la biblioteca a la plaça de la Vila que van muntar durant l’últim ple municipal: jocs, llibres, contacontes... L’acollida va ser tal que repetiran l’acció en el pròxim ple. A més, en paral·lel, mentre els nens –i les seves famílies– vivien la cultura al carrer, a l’interior de la ‘casa gran’ s’aprovava una moció en la qual el consistori es comprometia a reobrir la biblioteca al més aviat possible i a facilitar l’accés als llibres fins que arribi aquell dia. Aquesta era una de les moltes lluites de la plataforma, que considera el tancament una cosa així com un segrest cultural.

«No només perdíem els espais comunitaris, molt importants... ¡també perdíem els llibres!», afegeix la portaveu, que recorda que «segons la Declaració Universal dels Drets Humans, la Declaració Universal dels drets del nen i el manifest de la UNESCO, el tancament de la biblioteca atempta contra els drets culturals i d’accés a la cultura i al coneixement, la igualtat de condicions entre la ciutadania i el benestar social i la qualitat de vida».

Sabaté recorda que el detonant del tancament va ser un curtcircuit, però que l’equipament, dins d’una antiga fàbrica tèxtil, «té un mal endèmic». «Aquest any estem d’aniversari. Compleix 30 anys, és de 1992, i des de sempre ha tingut problemes de climatització, molta calor a l’estiu i fred a l’hivern. A més, sempre ha arrossegat problemes de falta de manteniment, temes d’instal·lacions elèctriques, de portes de seguretat, d’extintors... I durant aquest temps han passat per l’ajuntament tres governs diferents, no és cosa d’uns o d’altres», remarca.

Notícies relacionades

A la web de la biblioteca s’explica que «es mantindrà tancada durant els pròxims mesos a causa de les obres per adequar la seguretat de l’edifici segons la llei de prevenció i seguretat en matèria d’incendis en establiments, activitats, infraestructures i edificis i la climatització de l’equipament». S’assegura també que «fins al moment, a la biblioteca ja estan acabades les actuacions per impermeabilitzar la coberta petita de l’edifici i el canvi de calderes». «Actualment, s’estan executant reparacions diverses de fusteria i enllumenat i l’adequació de l’ascensor, i pròximament s’iniciarà la reparació de la coberta principal i de les portes del passadís, la substitució de la climatització i l’adequació de l’edifici en la normativa de la protecció contra incendis», afegeixen.

El 20 d’abril, coincidint amb la manifestació veïnal, l’Ajuntament de Badalona va anunciar que durant els pròxims mesos es portaran a terme les obres per adequar la climatització que ja s’han adjudicat per 246.000 euros i que la biblioteca tornarà a obrir l’últim trimestre.