Barcelonejant

Obre a Barcelona el Zara de les sirenes

La Sireneta se n’aniria d’aquí amb la Visa tremolant. Acaba d’obrir Mermaiding House, una botiga que ven i lloga cues per nedar. Fins i tot faran ‘merfit’: fitnes per a sirenes

Obre a Barcelona el Zara de les sirenes

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Juraries que és un miratge. La mateixa cara d’incredulitat que si veiessis un polític corrupte dimitir. És inevitable: a poc que obren la persiana, es forma un remolí de curiosos davant l’aparador. Els transeünts es paren en sec, es freguen els ulls com si acabessin de veure guanyar el Barça, hi ha qui tira petons a l’aire. Només falta el cranc de ‘La Sireneta’ donant-te cops de colze. ¿Però què fa una sirena a Ciutat Vella?

Mermaiding House, anuncia el cartell de l’entrada (Corders, 13). Aquest divendres ha obert la primera «casa de sirenes» de Barcelona. Aquí es venen i lloguen cues escatades de totes les talles. No són disfresses, no: aquestes cues s’utilitzen per nedar de veritat, amb monoaletes camuflades sota les escames. Ben aviat organitzaran també sessions de ‘merfit’: fitnes amb cua. «Per riure una mica amb l’instructor sireno», avança l’Andreina. 

Andreina Mermaid, es presenta. «Mermaid = sirena en anglès. Passaria sense parpellejar un càsting de Disney: aguanta 4 minuts sota l’aigua i la melena li arriba fins a les escames, com dicta la Viquipèdia. Veneçolana amb cua de posar i treure, 36 anys. En fa sis que es guanya la vida a Barcelona com a sirena. «Sirena professional», diu ja amb deixi rutinari. «Ja m’he acostumat que em mirin estrany quan dic el que faig», riu. 

Hi ha unes quantes sirenes a LinkedIn. ¿Sortides professionals amb escames? «Ensenyar és una forma –respon la veneçolana–. D’altres es dediquen al modelatge i a esdeveniments per a festes de luxe. Hi ha sirenes que van amb els seus tancs, com peixeres gegants, per fer xous». Era la seva intenció: obrir una botiga amb un tanc en el qual nedar. «Però no donaven permís».  

Als EUA ja es feien ‘performances’ de sirenes en hotels el 1953, detalla la bíblia amb escames: ‘The Mermaid handbook’, de Carolyn Turgeon. A hores d’ara, hi ha trobades internacionals, caravanes com la Coney Island Mermaid Parade i bars amb aquaris on neden sirenes (vegeu el Sip n dip Lounge de Great Falls, Montana). «Les sirenes són per tot arreu», en dona fe l’autora. «Als EUA és molt popular, molt popular», esbufega l’Andreina. Ara a Espanya comença a evolucionar, afegeix. «Però encara fa falta una feina molt gran per continuar donant-ho a conèixer». Ben aviat, ella traurà un curs ‘online’ per aprendre a ser sirena. «Enfocat a qui vulgui començar al món –avança–. Les oportunitats de negoci que hi ha». 

Fa sis anys que l’Andreina va obrir la primera acadèmia de sirenes de Barcelona. Ensenya a nedar amb cua a les piscines Picornell. Ja deuen haver passat per les seves classes 5.000 persones, calcula. «Hi ha mames que em diuen: ‘És que la meva filla es posa a la banyera a esperar que li surtin les escames’». Però no totes són nenes amb sobredosi de princeses Disney. També s’han albirat sirenes de 74 anys i molt tritó. La tercera part dels alumnes són nens i pares. «Es fa esport», promet la veneçolana. ¿Quantes sirenes has vist amb cel·lulitis?

Es coneix com a «mermaiding»: nedar amb cua de sirena. «El nou esport que fa furor», insisteixen des de fa anys els gurus del fitnes. «Ara és molt més», garanteix l’Andreina. El concepte s’ha estès a altres ‘hobbies’ escatats: disseny de cues, col·leccionisme, bijuteria, corones, decoració... 

La Sireneta se n’aniria d’aquí amb la Visa tremolant. Sembla el Zara de les sirenes. Dels penjadors pengen cues de tots els colors, monoaletes, ‘leggings’ escatats. Es veuen miralls amb closca, corones que ja voldria l’Ariel, cavallets de mar en format collaret, cartells, que adverteixen que «una sirena viu aquí» per si no te n’havies adonat.

¿Que et venen ganes de tirar-te un cubell d’aigua a sobre a veure si et surten escames, com a la pel·li de ‘Splash’? Aquí qualsevol es pot convertir en sirena/tritó sense remullar-se: a baix tenen un miniestudi amb closca gegant per a fotos exprés. «Lloguem les cues, ja sigui per fer sessió fotogràfica o perquè la vols provar al mar», informa l’Andreina. Es recomana exercitar abdominals abans d’intentar posturejar amb cua si no vols sortir a les fotos amb cara d’estar buscant el Nemo. 

Notícies relacionades

Cal venir amb temps: és més difícil triar una cua de sirena que uns texans. N’hi ha de tots els colors. De silicona, licra, neoprè. Amb escames genèriques i dissenys propis. Aquí les tenen des de 75 euros fins a 350. N’hi ha fins i tot de 20.000. «¿Vols veure pell de sirena de veritat?». L’Andreina ara et treu d’un minibagul un tros d’escames que semblen rescatades d’un naufragi. Les fa ella amb silicona. 

Preveuen muntar tallers de manualitats i fins i tot sessions de fitnes amb cua de sirena: ‘merfit’, l’han batejat ja. El cofundador de la Mermaiding House, Sergio Gomariz, és instructor de fitnes. «L’objectiu és treballar la musculatura de cames, glutis i abdomen –avança ell– utilitzant una monoaleta i un folre de licra en forma de cua de sirena». Es dona per fet que es cremen més calories amb escames: ja només per les rialles de veure com et mous per terra amb la mateixa facilitat que si fossis en un vídeo de Leticia Sabater. «Veus –riu l’Andreina– que no és fàcil ser una sirena, ¿no?».

Temes:

Barcelonejant