Després de la pandèmia

La Setmana Santa ressuscita el turisme a Barcelona

Hoteleres, restauradors i comerciants celebren l’arribada massiva de forasters, a l’espera que comencin a animar-se els viatgers asiàtics

La Setmana Santa ressuscita el turisme a Barcelona

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan es tracta de prendre el pols de la ciutat, hi ha poques coses més eficaces que xerrar amb els taxistes. Els quatre consultats, dos a la rambla de Catalunya i dos a la Barceloneta, coincideixen en el diagnòstic: això s’assembla ja molt a la Barcelona anterior a la pandèmia. «Li donem les gràcies als clients d’aquí, perquè ells ens han mantingut durant els moments més crus», diu un. «No estem facturant el mateix, però anem pel bon camí amb la tornada dels guiris», afegeix l’altre. «Aquests dies s’ha notat molt moviment, ara només falta que també tornin els asiàtics», suma un tercer. Una tornada pels punts més turístics confirma el dit: el turisme ja està aquí; que l’esperaven amb candeletes els hotelers, comerciants i restauradors.

El mateix de cada Setmana Santa i de cada mes d’agost. Els barcelonins marxant de vacances (amb ple, sobretot, en allotjaments rurals) i els turistes omplint els carrers. No va passar el 2020 i amb prou feines va passar el 2021, però ara, dos anys després de l’inici de la pandèmia, amb les restriccions en franca retirada, i malgrat que la invasió d’Ucraïna ha alentit el procés, els visitants tornen a la ciutat del Barça, Gaudí i el bon temps. Les terrasses de la Barceloneta, els bars del passeig de Sant Joan, els restaurants de la Rambla, els locals pròxims a la Sagrada Família..., tot ple i, en molts casos, amb cues al carrer per aconseguir una taula. Un bar del carrer de Pepe Rubianes ha hagut de contractar una persona més del previst. «Esperàvem embolic, però no això. Estem contents perquè estem facturant gairebé més que el 2019. Ara només falta que es portin bé a la nit», comparteix la dona que atén la caixa.

La cua del gelat

La tornada dels visitants no és cap tonteria. Més enllà de com canvia l’aspecte de la ciutat, el turisme suposa el 12% del producte interior brut de Barcelona i genera prop del 9% de l’ocupació. En aquest segon percentatge hi ha l’Andrea, que acaba d’estrenar-se com a cambrera en un bar del passeig Marítim. Té 21 anys i volia guanyar una mica de diners per poder viatjar a l’estiu. Fa una setmana que serveix taules i els propietaris li han dit que allò d’aquests dies «torna a ser la bogeria de sempre». «Estan contents, però els fa por que hi hagi una nova onada de covid o que allò d’Ucraïna es compliqui més». La gelateria del costat té 17 persones esperant al carrer. A la terrassa de davant n’hi ha 15 que esperen el seu torn per tenir taula. Els servirà el Marcos, colombià, d’uns 30 anys, que diu que aquest divendres ha sigut «un divendres d’abans de la pandèmia». Però, com deien els taxistes, troba a faltar els asiàtics: «Solen demanar coses més cares, el seu compte sempre és dels mes alts del dia».

És cert. Amb prou feines es veuen forasters amb trets orientals. Ni a la platja ni a la Rambla. Els que més els troben a faltar, sens dubte, les botigues de luxe del passeig de Gràcia, on solen deixar-se milers d’euros en roba o rellotges. Tampoc a l’aeroport es veuen els clàssics grups que ja surten de la terminal amb el guia incorporat. El Prat operarà estigui divendres 872 vols, un 11% menys que el mateix dia del 2019. El mes de març es va tancar amb 2,7 milions de viatgers, un 32% menys que el mateix mes del 2019 (un 39% menys, en el cas dels passatgers de vols intercontinentals) però sis vegades més que el març del 2021. Lluny quedaran al tancar l’any els 52,6 milions de passatgers aconseguits el 2019, però sembla que també. Tota aquesta marea de visitants ha permès continuar obrint hotels a la capital catalana. Ja estan operatius el 83% i esperen tancar la setmana santa amb una ocupació del 80%.

Més pisos que hotels

Notícies relacionades

Els apartaments turístics, en canvi, superaran el 90% d’ocupació. Una possible explicació de la bona dada respecte als hotels és la recerca d’un lloc en el qual no haver de compartir espai amb altres persones. Encara flota en l’ambient la covid... El Manuel, propietari de diversos pisos turístics a Ciutat Vella, explica que hi ha hagut molta reserva d’última hora. «Crec que la gent ja no planifica amb tanta antelació com abans. Segurament, per la por que una nova onada de covid es carregui el seu viatge». Té tots els allotjaments plens, ara té danesos, alemanys i italians. I una família de Sevilla.

En la parada del bus turístic de plaça de Catalunya, un conductor explica que aquest divendres ha tingut l’entrada més gran des de març del 2020. «I a més tinc la sensació que estan més contents i agraïts. Crec que tothom tenia ganes de començar a sortir de casa...».

Temes:

Turisme