Setmana Santa

La Confraria 15 +1 de l’Hospitalet torna a sortir el Divendres Sant després de dos anys: «Avui és un dia molt especial»

Des de les 7 del matí, molts veïns esperaven a la plaça de la Bòbila de Can Vidalet per veure la sortida de Jesús de Nazaret i la Mare de Déu dels Dolors

La Confraria 15 +1 de l’Hospitalet torna a sortir el Divendres Sant

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Associació Cultural Andalusa (ACA) Confraria 15 +1 de l’Hospitalet de Llobregat ha tornat aquest any als carrers després de dos anys sense processons a causa de la pandèmia. Tot i que l’associació va treure diumenge passat els seus primers passos, ha sigut aquest Divendres Sant quan ha arribat la primera de les grans processons laiques, amb Jesús de Nazaret i la Mare de Déu dels Dolors. Des de les 7 del matí, molts veïns esperaven a la plaça de la Bòbila de Can Vidalet per veure la sortida dels dos passos, que han arribat puntualment a les 8 i han desplegat una comitiva de prop de 400 participants. «Avui és un dia molt especial», asseguraven els assistents a peu de carrer. Entre els organitzadors, «nervis» i «molta il·lusió» eren les idees més repetides.

«Això és una fàbrica de sentiments». D’aquesta manera resumia la processó el president de la Confraria 15 +1, Felipe Navarro, que poc abans de treure els passos al carrer assegurava que els portadors sentien molts «nervis, nervis i més nervis». I és que els dos anys sense processons a causa de la covid-19 s’han fet «molt durs».

De fet, Navarro ha admès que al gener van tenir «molta por», ja que la irrupció de la variant òmicron va fer sospitar que potser sumarien un tercer any sense sortir al carrer. «Per sort, al final tot ha millorat i hem treballat molt durant dos mesos per poder ser avui aquí», ha celebrat.

Les processons de la Confraria 15 +1 són de les més destacades a l’àrea metropolitana, especialment les del Divendres Sant, tant la d’aquest matí com la de la nit, «que és espectacular», assegura Navarro. Una mostra és la multitud de gent que es reuneix als carrers per veure els passos i gravar-los amb el mòbil.

Una de les singularitats de les processons de l’Hospitalet és el seu concepte laic, que Navarro assegura que «encara genera més sentiment de pertinença, perquè els passos no pertanyen a cap parròquia i són del poble». Malgrat la laïcitat, Navarro apunta que els participants «senten el mateix respecte i devoció que qualsevol altra processó religiosa». «Tots creiem en el mateix», afirma.

Una creença que mostraven també els assistents que han matinat per veure la sortida dels passos. Com Mari Carmen, que fa tres anys es va mudar de l’Hospitalet a Sabadell i aquest divendres no s’ha volgut perdre la processó des de primera hora. «Jo soc andalusa i les processons de Setmana Santa són una tradició que em van inculcar quan era petita», ha explicat, assegurant que sentia una emoció i uns sentiments «difícils d’explicar».

«És molt complicat descriure què sentim avui, sobretot després de dos anys sense processó per la covid», han afegit Nerea i Luca, dos joves que tampoc han volgut faltar a la sortida dels dos passos «perquè el Divendres Sant és un dels dies festius més importants per al barri».

Notícies relacionades

Aquests dos joves han volgut veure amics i familiars que participen en la processó, com també ho fa el fill de María Elena, una veïna que ha explicat que s’ha aixecat a les 5 del matí per poder ser a primera fila. «Fa 40 anys que visc aquí i que disfruto de les processons», va assegurar, i després ressaltava que aquesta jornada «s’ha de viure i sentir perquè és impossible d’explicar».

Després de la processó d’aquest matí, a les 20 hores la confraria tornarà a sortir als carrers de Can Vidalet amb el pas del Crist de l’Expiració. Demà dissabte serà el torn del Sant Sepulcre i de la Mare de Déu de la Soledat, mentre que diumenge acabarà tota una setmana de processons amb el pas de Jesús Ressuscitat i de la Mare de Déu del Remei.