Projecte municipal

Plusmarca de beques esportives a Barcelona per a xavals d’entre 6 i 17 anys

L’ajuntament bat el rècord amb 14.000 ajudes per fer esport, amb un pressupost de 3,6 milions i uns altres 2,4 milions per a entitats que promocionin l’activitat física

Barcelona 14 09 2020 Sociedad  Extraescolares deportes federados vuelta al cole  LUGAR  puente de marina  ninos jugando a baloncesto  basquet  deporte  extraescolares  AUTOR  MANU MITRU

Barcelona 14 09 2020 Sociedad Extraescolares deportes federados vuelta al cole LUGAR puente de marina ninos jugando a baloncesto basquet deporte extraescolares AUTOR MANU MITRU / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La segregació escolar és segurament el símbol més gran de la desigualtat en un àmbit, el de l’educació, que és un dret universal. Però no només dins de l’aula i a les hores en què els xavals estan aprenent es genera aquesta diferència greu. També a fora, quan els nens s’estan formant de la mateixa manera. A les extraescolars, per exemple. A l’esport. Per mirar d’esmorteir aquest desequilibri, Barcelona ha fet un salt en les beques esportives a famílies sense recursos que volen, perquè també és un dret, que els seus fills facin activitat física; tan carregada de valors, tan necessària en temps de salut mental delicada. El consistori ha detallat aquest dimecres les subvencions i seran prop de 14.000, més que mai, els menors d’entre 6 i 17 anys que podran exercitar-se sense gairebé rascar-se la butxaca.

David Escudé, regidor d’Esports, ha sigut l’encarregat de detallar el pla, que ve de lluny però aquest any ha fet un salt quant a inversió, amb 3,6 milions per a famílies i uns altres 2,4 per a entitats que fomentin la pràctica esportiva. Vagi per davant, no obstant, la informació de servei, ja que per al curs 2021-2022 ja s’han tancat les places i per a les del curs que ve caldrà esperar a setembre, després que a l’abril, l’Institut Barcelona Esports acabi d’homologar els clubs que formaran part de la nova convocatòria.

Els que sí que disposen ja d’una beca són 13.936 sol·licitants que compleixen els requisits, vinculats a la renda familiar, amb bonificacions de la prestació que van del 90% al 30% en funció dels ingressos de la família. «Tots els que han sol·licitat plaça l’han obtingut», detalla Escudé. Els que s’han quedat fora, uns 2.300 demandants, superaven el límit econòmic o eren majors de 17 anys.

Futbol i bàsquet

Notícies relacionades

L’esport més sol·licitat és el futbol, seguit del bàsquet. I els districtes amb més becats són, per aquest ordre, Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu, Sants i Ciutat Vella. La xifra no ha parat de créixer en els últims anys, tot i que l’ascens ha anat de la mà de l’increment de la demanda, que es va disparar a partir de 2015, quan es va passar de 3.663 sol·licituds (i 3.278 ajudes atorgades) a 8.307 aspirants (i 7.601 beques aprovades). El 2020 es va registrar una davallada important a conseqüència de la covid, amb 9.536 beques segellades.

Una segona línia de finançament va destinada als clubs homologats que presentin projectes vinculats a la pràctica esportiva. En el dia d’avui són 308 les entitats catalogades per l’ajuntament, i 285 ja es beneficien d’algun pessic públic. Aquesta convocatòria sí que està oberta i les entitats interessades poden presentar les seves idees fins al 27 de gener. Valen des de tornejos internacionals fins a competicions locals d’interès ciutadà, així com la promoció d’esports minoritaris. Més enllà dels joves, l’ajuntament disposa d’ajudes per a diferents col·lectius, com aturats o famílies monoparentals, perquè la pràctica d’un esport no sigui el luxe d’uns quants.