Mobilitat sostenible

Sant Andreu s’afegeix al bicibús i Sarrià prepara una altra línia per a principis d’any

L’escola 30 Graons estrena recorregut molt a prop de la cicatriu ferroviària de la Sagrera mentre a la zona alta es cou una ‘joint venture’ de diferents escoles que allotgen milers d’alumnes

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que un nen vagi amb bicicleta a l’escola és una cosa que amb prou feines podia plantejar-se fa escassos anys. L’escassetat d’infraestructura sumat al domini dels vehicles de motor desincentivaven qualsevol pare o mare que volgués introduir el seu fill en la mobilitat sostenible, en resum: feia por. No és que ara Barcelona sigui un recés de pau, però l’experiència del bicibús ha demostrat que sí que es pot, ni que sigui amb escorta policial i el trànsit aturat. La cosa va començar l’abril del 2021 amb l’escola Santa Isabel de Sarrià. Se li va unir l’Eixample, que ja està més que consolidat des que van començar a pedalar amb l’arrencada d’aquest curs. Aquest divendres se li suma Sant Andreu, amb l’escola 30 Passos al capdavant, i el Frederic Mistral de Sarrià té previst afegir una línia a principis d’any.

L’associació de famílies de l’institut escola 30 Passos ha convocat els pares i alumnes aquest divendres a les 8.30 h als jardins de la plaça de Can Fabra. Circularan pel carrer Gran de Sant Andreu i per Gran de la Sagrera, faran una parada a l’escola Turó Blau i a les nou en punt s’espera la seva arribada al centre, on podran guardar les bicicletes, i aquesta és una de les claus del futur èxit, a la Nau Bostik, un equipament autogestionat que s’ha convertit en refugi per al teixit comunitari del barri i meca de l’art urbà a la ciutat.

Marxa ciclista

En paral·lel, el bicibús de l’Eixample dels divendres funcionarà com sempre, amb les seves dues línies que surten des de la plaça de Letamendi i des de la cantonada de Tamarit amb Borrell per donar servei a les escoles Entença, Xirinacs, Diputació, Auró, Ipsi i Joan Miró. A la tarda és prevista una edició especial del bicibús amb una marxa ciclista a partir de les 16.40 hores que partirà des de l’escola 9 Graons, a l’altre costat de l’Eixample. Des de Roger de Flor amb Rosselló pujaran fins a Indústria, baixaran per Dos de Maig i tornaran fins al passeig de Sant Joan per Provença. Passaran per les escoles Fructuós Gelabert, Sagrada Família, Miralletes i Tabor, i la idea és que els participants, que reivindicaran una ciutat més segura per als ciclistes, vagin vestits amb motius nadalencs. La foto, sens dubte, es produirà quan passin al costat de la Sagrada Família.

Notícies relacionades

El bicibús del Santa Isabel, l’escola que va ser pionera a la ciutat, passa per moments complicats perquè el centre no disposa de lloc per guardar les bicicletes. Van sol·licitar al districte la cessió d’un solar. Semblava que tot anava bé, però que els van dir que allò era molt car i els van posar mig centenar d’ancoratges al carrer. Yago Raventós, professor de l’escola i impulsor del bicibús, explica que porten algunes setmanes sense la línia perquè hi ha por del robatori. De fet, aquesta mateixa setmana ha volat la bicicleta d’un alumne de secundària que la va deixar al carrer, i no és la primera. Ni la segona. Estan intentant revitalitzar la línia, però no resulta fàcil sense un aparcament segur.

Unió d’escoles

Aquest problema no el tindrà el Frederic Mistral. Jordi Desaiguas, professor del centre, explica que tenen espai de sobres. Aquí a Sarrià tenen els estudiants de secundària i batxillerat, mentre que els petits són en un altre edifici a l’avinguda del Tibidabo. Estan parlant amb altres escoles (Orlandai i Sant Ignasi) perquè s’uneixin a les dues línies que tenen al cap: una des de la plaça Kennedy que vagi pel passeig de Sant Gervasi i la Bonanova, i una altra que pugi des de la plaça de Molina per la Via Augusta. No tenen data, però la idea és començar al més aviat possible.