Esperada cita anual

Llargues cues el primer matí de l’Open House Barcelona

La ciutat mostra la seva millor cara en una jornada gairebé primaveral dedicada a l’arquitectura més inaccessible

Milers de persones surten al carrer a disfrutar de les més de 200 portes obertes simultànies que ofereix el festival

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts

El 48h Open House Barcelona ha arrencat aquest dissabte en un ambient gairebé gairebé pre-Covid. Durant tota la jornada d’aquest dissabte i la de diumenge, més de 200 edificis normalment «invisitables» de la ciutat i l’àrea metropolitana obriran les seves portes per mostrar a la ciutadania les entranyes de la capital catalana. Una ciutat amb ganes de normalitat, segons es respirava a les diferents cues en edificis d’allò més variats: de l’Arc de Triomf –al qual es podrà pujar durant tot el cap de setmana (de 10 a 19 hores) fins a les cotxeres de TMB a Can Zam (en aquest cas, això sí, amb cita prèvia).

Abans de les 10 del matí la cua per pujar a l’Arc de Triomf –l’edifici més visitat del festival– ja ocupava mig passeig de Lluís Companys. No és casualitat: l’Open House és l’únic moment de l’any en què es pot pujar –si s’està en forma, perquè no hi ha ascensor ni barana– al majestuós monument construït amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. «A diferència del de París, aquest no és l’arc militar, sinó que està dedicat al progrés», assenyala la guia voluntària als peus de la construcció d’estil mudèjar en un català amb accent francès.

L’efecte crida de la cua és evident. «¿S’hi pot pujar?». I tots els que pregunten mentre passegen, una cosa molt probable un dissabte al matí en aquest lloc, s’hi sumen.

La 12a edició del festival destaca l’obra de José Antonio Coderch de Sentmenat (Barcelona, 1913 – Espolla, 1984), un arquitecte que, juntament amb Manuel Valls, va adaptar la tradició arquitectònica mediterrània –una de les protagonistes d’aquesta edició– als paràmetres del racionalisme. Entre les obres de Coderch –l’autor de la cèlebre frase «no són genis el que necessitem ara» (revista Domus, 1961)– visitables aquest cap de setmana destaquen les Torres Trade (1968) i l’Institut Français de Barcelona (1975). Molt relacionat amb l’arquitecte de l’any està la ciutat convidada, Sitges, de la qual Coderch va ser l’arquitecte municipal entre els anys 1942 i 1945.  

Notícies relacionades

És important que els interessats a participar en aquesta gran festa ciutadana consultin bé la pàgina web abans de sortir de casa perquè, tot i que la gran majoria de les visites van sense cita prèvia, algunes sí que la requereixen i no tots els edificis es poden visitar els dos dies. Hi ha edificis que només obriran dissabte, com el Pis Zero de la Fundació Arrels, vivenda temporal per a persones sense sostre, i d’altres que només obriran diumenge, com les cases barates de Can Peguera.

La programació del festival s’organitza també per temes: la secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que recolzen al desenvolupament de les ciutats (per exemple, el dipòsit d’aigües pluvials L’Estrella, a Badalona); la secció Open Social mostra l’arquitectura de la ciutat que respon als reptes d’inclusió social i la secció Open Green destaca els edificis pensats amb criteris de sostenibilitat mediambiental.

Temes:

Arquitectura