Debat sobre la neteja a la ciutat

Ciutat Meridiana i l’incivisme com a petit satèl·lit del problema de la vivenda

La plaça Roja s’omple de nit de grups de joves que es reuneixen per xerrar i beure. Els comerciants es queixen, però els veïns recorden que hi ha problemes més greus i urgents

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que la plaça Roja és un dels 10 punts on l’ajuntament intervindrà de manera urgent en matèria de neteja al carrer, a ningú se li escapa que a Ciutat Meridiana tenen qüestions més urgents per resoldre abans que la brutícia. Aquest és un barri on més de 300 famílies viuen ocupant davant la impossibilitat de pagar un lloguer (‘Villa Deshaucio’ en deien, ¿ho recorden?), on la renda familiar disponible és la més baixa de la ciutat (sis vegades per sota de Pedralbes, per exemple), on els serveis socials lluiten diàriament per ajudar les famílies més desfavorides malgrat la falta de recursos públics. Serà, a més, dels últims a sortir de la crisi que ha portat la pandèmia. Aquí hi havia d’anar un cementiri, però es va considerar que el terreny era massa humit. Molt millor instal·lar-hi els vius a través d’un ‘pelotazo’ immobiliari liderat pel promotor Enrique Banús, de la mà de Josep Antoni Samaranch i l’alcalde Josep Maria de Porcioles. Eren els anys 60, i moltes lluites socials després, els veïns mantenen el puny aixecat. Ara, també contra l’incivisme.

La plaça Roja és el principal punt de trobada de Ciutat Meridiana. I també del fronterer barri de Torre Baró, amb què comparteix estretors, tots dos a la part nord del districte de Nou Barris, entre l’autopista C-58 i Collserola. Té un parell de bars, dos mecànics, dues fleques i, atenció, cinc perruqueries. La més veterana és la d’Antonio Rodríguez, instal·lat en un dels entresolats des de 1970. «Cinc perruqueries, de veritat que no entenc com es poden guanyar la vida». Són set si s’afegeixen les que hi ha a 200 metres al voltant. L’Antonio va ser un dels fundadors de l’associació de comerciants i troba a faltar «els temps en què es feien festes al carrer i cadascú portava una mica el que podia». Ara, denúncia, «això està sempre ple de llaunes, de joves bevent alcohol que compren al súper aquell d’allà».

Policia sense efectius

Assegura que s’han queixat repetidament al districte i la policia. En una recent reunió amb els Mossos i la Guàrdia Urbana, els van donar la raó en tot, però van admetre que no hi ha prou efectius i que abans d’atendre els problemes d’ordre públic, han de fer-se càrrec dels delictes de sang o altres qüestions més greus que un conflicte de convivència. «A la plaça solen netejar, però no donen l’abast perquè la gent no col·labora. Tenim molts altres problemes al barri, però l’incivisme és pitjor que mai».

Una mica més amunt, just sota la plaça Verda, Cristina Soria té la seva herboristeria i dietètica. Nina Krisso es diu el seu negoci. És l’actual presidenta dels comerciants i coincideix amb el veterà perruquer que l’incivisme està desencadenat. «Converteixen la barana que hi ha sobre la plaça en una barra i s’hi estan fins a la matinada, alguns dies, amb baralles incloses. I com que els bars no els deixen fer servir el lavabo, fan les necessitats pels racons». Compren les llaunes en un colmado, però se sap que hi ha pisos particulars, adverteix la Cristina, que també es dediquen a la venda de cervesa.

Malgrat les actituds incíviques, que certes comunitats fan molta vida al carrer, i de manera molt estrident, aclareix que això no és sinònim d’inseguretat. «Els coneixem tots, aquí ens respecten. Jo gairebé mai he tingut cap problema». El ‘gairebé’ és perquè una vegada va tancar un lladre a la seva botiga durant dues hores. «No anava armat i era un nano del barri». Va acabar per deixar-lo marxar abans que arribés la policia.

«A la plaça solen netejar, però no donen l’abast perquè la gent no col·labora. Tenim molts altres problemes al barri, però l’incivisme és pitjor que mai».

Notícies relacionades

Un portaveu de l’ajuntament argumenta que la plaça Roja és un «punt estratègic de Ciutat Meridiana amb una alta freqüència d’ús». Admet que té dues cares, la diürna i la nocturna. «Quan es fa fosc es converteix en una zona d’estada prolongada, amb els problemes que això pot generar: restes de residus i orina». Davant aquesta situació, l’actuació prevista en el pla de xoc se centrarà en la «neteja intensa de racons». Complicada, assenyala la veu municipal, «per la morfologia del terreny, amb escales, porxos i diferents nivells».

Filiberto Bravo, president de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana, desinfla la qüestió. «Hi ha incivisme, però el principal problema que tenim aquí continua sent el de la vivenda i la feina, no ens en oblidem». Adverteix que els Mossos «estan recorrent a una violència fora del normal en els desnonaments, molt més que abans». «I ens sorprèn –continua– perquè nosaltres no hem anat mai d’aquesta manera». Això passa, recorda, malgrat «que està en vigor, fins al 31 d’octubre, la moratòria aprovada pel Govern en matèria de desnonaments». Doncs bé, entre el 21 i el 27 d’octubre tenen programats 10 llançaments al barri. «No tenim temps per dedicar a l’incivisme, que existeix i crec que ha crescut per culpa de la pandèmia. Tingues en compte que aquí la gent viu en pisets, i per això també surten al carrer a fer vida», resumeix. Treu ferro als ‘botellons’ perquè els considera un problema de ciutat. «Insisteixo: el problema és la vivenda i la feina, i que estigui ben remunerada».