Iniciativa popular

Sant Martí vota per un 22@ de la gent

La consulta ciutadana organitzada pels veïns arrenca amb èxit i amb la mirada posada en què el districte tecnològic sigui més un barri per als veïns

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per allà arriben l’Albert i la resta, carregant un parell de cadires, una taula plegable amb molta mili, una capsa de cartró amb un forat al centre, un ordinador, paperetes, un tendal i un carregador de bateria del cotxe. S’instal·len a l’encreuament de Pujades amb Rambla Prim, no gaire lluny d’una parada d’Esquerra, a la part baixa, i una altra de Vox, a la zona superior del passeig. Tots tenen la seva causa. La d’aquests veïns és la modificació del pla urbanístic del 22@,un projecte amb què no combreguen malgrat que l’any passat ja va ser modificat per incloure més vivenda pública. Engrunes, segons ells. I ja que el diàleg amb el districte no ha donat el fruit que desitjaven, han decidit colpejar el govern municipal on els fa més mal: la participació ciutadana en forma de consulta. Tots els residents de Sant Martí estan convidats a votar si volen que es modifiqui aquest pla perquè incorpori més pisos i zones verdes i menys hotels i oficines. Hi han habilitat sis punts de votació durant el cap de setmana.

Es nota que la gent està una mica cansada que la parin pel carrer per qualsevol cosa, ja sigui una oenagé que recull afiliats o un partit polític venent motos. Però quan veuen la pancarta de ‘Ara parla el veïnat’ la cosa canvia substancialment, perquè no es tracta tant d’exposar alguna cosa, sinó d’escoltar què és el que vol la gent per als seus barris. L’Albert explica que ha passat 10 minuts atenent una veïna que li ha explicat un problema personal com si ell fos el regidor de Sant Martí, que l’ajuntament diu que pregunta als ciutadans, però la realitat és una altra. «Ens escolten en els consells de barri, però després tiren milles amb un pla que ja tenien previst abans». O el que és el mateix, els entra per una orella i els surt per l’altra.

Sis barris

Molts ja venien advertits, ja que els organitzadors (El Nus, Sindicat de Barri del Poblenou) ha repartit en els últims dies fins a 30.000 targetes censals perquè tothom –els veïnats del Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica, la Diagonal Mar, els Provençals del Poblenou, el Poblenou i el Besòs-Maresme– fos conscient del que hi ha sobre la taula. La pregunta, no ens enganyarem, és d’aquestes que gairebé porten la resposta incorporada: «¿Estàs d’acord amb parar l’actual pla del 22@ i la seva imminent modificació, que posen per davant la construcció d’oficines i hotels, i que es faci una modificació que prioritzi la preservació de la vivenda i el patrimoni existent, la construcció de vivenda protegida, l’impuls de la indústria i la producció local i la creació de zones verdes i equipaments? ¿Sí o no?».

En l’estona que aquest diari ha passat donant voltes per les taules, ni un sol recolzament al pla municipal i recolzament total a la reivindicació. Ho saben, per això la clau està en la xifra, en el gruix de vots que puguin recolzar la seva croada per un districte on els joves, com assenyala el Pol, de 22 anys, no hagin de marxar perquè no poden permetre’s viure aquí. Aquest jove explica que tots el seu amics se n’han hagut d’anar quan han volgut emancipar-se. Es queixa d’un ajuntament que fa gala de la participació «quan en el fons només ens deixa triar coses insignificants». Es refereix a la campanya de pressupostos participatius iniciada pel consistori (uns 30 milions d’euros, una mica menys de l’1% del total que gestiona la ciutat cada any), una iniciativa, a la seva manera de veure «que disfressa la democràcia, que només permet escollir coses preseleccionades i de mínims».

Notícies relacionades

La Victoria, la més veterana de la taula de Rambla del Poblenou amb la Diagonal, coincideix que el districte fa veure que escolta «quan en realitat ho té tot més que decidit». Tot això, sosté, li recorda l’etapa anterior a la implantació de la superilla de Poblenou, el setembre del 2016. Diu que en els consells de barri «tothom hi estava en contra i es va fer igualment». El Pol creu que la pressió del PSC, partit sota el mandat del qual es va iniciar l’aventura del 22@, està sent determinant perquè no canviï res. «Dubto que els comuns siguin capaços de cedir», afirma.

El resultat de la votació es donarà a conèixer diumenge a les 21 hores. L’objectiu és superar els mil vots, que van ser els aconseguits en el procés de participació municipal ‘Repensem el 22@’ d’on van sortir molt decebuts. A les 13 hores de dissabte, amb només un parell d’hores de taules obertes, ja en tenien 200.