Concentració de protesta

Mil metres quadrats menys de plaça per l’ampliació del Macba

La Red Vecinal de Raval denuncia la ampliación del Macba

La Red Vecinal de Raval denuncia la ampliación del Macba / Manu Mitru

  • Els veïns del Raval marquen el terra de la placeta dels Àngels per denunciar quant espai públic perdran quan el museu creixi

  • Denuncien l’escassetat d’equipaments bàsics d’un barri que «no necessita acollir més infraestructures per servir Barcelona»

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La plaça dels Àngels, davant el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), és el centre neuràlgic del Raval, un dels barris més pobres de Barcelona i el de més densitat demogràfica. Ubicada entre la Facultat de Geografia i Història de la UB, el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i el Convent dels Àngels, cada dia la travessen els seus veïns per anar, per exemple, a les Rambles o al carrer de Joaquim Costa. És una plaça singularment viva: de dia està presa pels ‘skaters’; a la nit, per grups de gent que xerren i beuen. L’ampliació del Macba, que es farà efectiva el 2023 i tindrà un cost de 5,5 milions d’euros, farà que la plaça dels Àngels perdi 908 metres quadrats d’espai públic. I això és el que aquest diumenge han denunciat els veïns del Raval.

«Volem visibilitzar tota la zona verda que perdrem per l’ampliació del Macba. Hem presentat un recurs contra la decisió de l’ajuntament de modificar el pla general metropolità per qualificar aquesta zona com a terreny d’equipament per fer el Macba», denuncia Miquel Àngel Lozano, membre de la Xarxa Veïnal del Raval. Uns 25 veïns del barri han senyalitzat avui al terra, com a acte de protesta, tot l’espai que perdrà la plaça: gairebé mil metres quadrats davant de l’absis de la Capella dels Àngels.

Per entendre els orígens d’aquest conflicte cal tornar la vista al centre d’atenció primària (CAP) Raval Nord. Després d’anys de reivindicació dels veïns i dels seus treballadors per aconseguir una nova ubicació (el centre del carrer de Torres i Amat és molt antic i està mal equipat, i la població del Raval, empobrida, té més problemes de salut que la dels barris rics), ajuntament i Conselleria de Salut van acordar el novembre passat construir-ne un en condicions a la Capella de la Misericòrdia, al carrer de Montalegre, al costat de la facultat de la UB. Però aquesta capella estava inclosa en el pla d’usos del 2014 del Macba. A canvi de perdre-la, el museu es va quedar la Capella dels Àngels i el Convent dels Àngels per guanyar espai. Allà són els 908 metres quadrats que, denuncien els veïns, perdrà el barri.

«Volem fer una reflexió sobre si realment fa falta que s’ampliï el Macba. Aquest museu s’ha de relacionar més i millor amb el barri, sobretot amb els joves. A més, hi ha museus que no tenen una seu única, sinó que són dispersos per la ciutat», justifica Lozano.

Requalificació «fraudulenta»

Els veïns critiquen que el Macba ha guanyat espai amb el que consideren una requalificació «fraudulenta» de la plaça de Bonsuccéss, qualificada com a vial, i de l’entorn de l’edifici Meier (el del museu), qualificat com a equipament en zones verdes. «Els dos espais ja estaven funcionant com a espai lliure d’ús públic», es queixen. Denuncien que, malgrat la pretesa cessió de l’ajuntament, el veïnat en realitat no surt guanyant més espai públic.

El Raval, aclareixen en un manifest llegit aquest migdia que portava per lema ‘La capella tenia un preu’, «no necessita acollir més infraestructures per a la ciutat a la qual ja serveix generosament», sinó «donar resposta a l’escassetat d’equipaments per a les persones que viuen al barri». Lozano, per exemple, assenyala que la biblioteca Sant Pau és «massa petita» i que falten «espais verds». «Volem equipaments més de barri», explica.

«La pèrdua de sòl municipal, així com l’annexió dels edificis històrics de la Capella dels Àngels i el Convent dels Àngels per a ús privatiu, necessita una explicació, tant per part dels grups municipals que ho han beneït com del museu», resa el manifest.

Recolzament des del CAP Raval Nord

Notícies relacionades

La concentració de la Xarxa Veïnal del Raval ha comptat amb el recolzament del Grup de Comunitària del CAP Raval Nord.

«Un dels motius pels quals nosaltres volíem la Capella de la Misericòrdia [per construir el nou CAP] era per no treure-li espai al barri. En la negociació amb l’ajuntament, el Macba va accedir a donar-nos la capella, però es queda això. Es va negociar aquesta estratègia, però continua perdent-hi el barri», diu la metge de família del CAP Raval Nord Laura Romera.

Temes:

Macba