Ple municipal

ERC ensenya les dents al govern de Colau per la part del PSC

  • Els republicans proposen sense èxit reprovar Collboni, Ballarín i Marcè per no ajornar el recàrrec de la taxa turística

ERC ensenya les dents al govern de Colau per la part del PSC
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Aquesta setmana s’ha arribat a l’equador del mandat actual a l’Ajuntament de Barcelona, si partim de la data de les últimes eleccions. Dos anys i dos dies després d’aquell 26 de maig del 2019, el ple municipal de maig ha servit aquest divendres d’escenari perquè els republicans iniciïn una nova etapa que van anunciar fa tan sols 24 hores.

Dijous, el president del grup d’ERC, Ernest Maragall, va advertir que havia arribat «un punt d’inflexió», que d’ara endavant endurirà el to amb el govern de Barcelona en Comú i el PSC: «Augmentarem l’exigència, posarem en evidència el nostre caràcter d’alternativa i manifestarem amb més intensitat el desacord amb les estratègies del govern municipal».

La proposta

Quan Maragall va fer aquest anunci ja es coneixia que ERC proposaria aquest divendres la reprovació de tres regidors del govern, el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni; la titular d’Hisenda, Montserrat Ballarín, i el responsable de Turisme, Xavier Marcè. Per un assumpte concret: el recàrrec de la taxa turística. Una mesura que entrarà en vigor l’1 de juny, aquest dimarts, malgrat que la voluntat, de govern i oposició, era retardar-la. La reprovació no ha prosperat: només ERC l’ha defensat.

  • Miquel Puig, pare de la mesura, retreu als regidors socialistes no haver fet el necessari per evitar que s’apliqui l’1 de juny

Però cal remuntar-nos una mica per trobar l’arrel de l’assumpte. El setembre del 2019, ERC va advocar per proposar un recàrrec a la taxa turística vigent per aconseguir un increment de la recaptació amb la qual pal·liar efectes negatius per a la ciutadania barcelonina de la gran afluència de visitants a la capital catalana. Els republicans, va relatar el seu regidor Miquel Puig, consideraven que es podia afegir fins a quatre euros a la taxa preexistent, que és de fins a 2,25 euros diaris als hotels més cars i els pisos turístics i en els casos de creueristes que passin més de 12 hores a la ciutat, i d’un mínim de 0,65 euros per a altres establiments i estades de menys de 12 hores de creueristes. Puig va calcular que amb l’increment Barcelona ingressaria 100 milions d’euros.

Barcelona mira des de fa anys sense èxit de comptar amb el 100% de la taxa turística que es paga a la ciutat, de la qual ara només obté el 50%, uns 15 milions anuals. La resta correspon a la Generalitat. Amb el recàrrec, va sumar Puig, es comptaria amb un total de 115 milions, i així s’aconseguiria el mateix o més que amb una participació més gran de la taxa.

L’assumpte va ser aprovat en el ple del setembre del 2019, amb el vot favorable de Barcelona en Comú, el PSC, ERC i Junts per Catalunya. Requeria el plàcet del Govern de la Generalitat, que va beneir la iniciativa en la comissió bilateral celebrada amb l’ajuntament el novembre d’aquell mateix any. I llavors va arribar la pandèmia.

El problema va sorgir quan els grups, inclosos els del govern, van acordar que aquest presentés un informe sobre la situació del turisme i establís el mecanisme necessari per retardar l’entrada en vigor del recàrrec si el context no havia millorat per al sector. Però, com denuncia Puig, arribat un punt Marcè va explicar que tècnicament no hi havia manera de modificar l’ordenança i, per tant, no era viable el retard.

Acusacions de cinisme

Notícies relacionades

Puig ha afirmat que confiava que el govern tingués una manera d’ajornar la mesura, perquè evitar que «un recàrrec desitjable en el futur es converteixi en una cosa indesitjable». Pel succeït, ha demanat reprovar Collboni, Ballarín i Marcè. La resta de grups no li ha comprat l’argument. Tots han assenyalat que ERC va ser qui va parir el recàrrec i l’han acusat de cinisme. Tots han rebutgeu les reprovacions menys Junts, que s’ha abstingut.

Junts, al seu torn, ha presentat una proposició que demana retardar el recàrrec fins al gener, una iniciativa que sí que ha prosperat, sense els vots del Barcelona en Comú i el PSC. I com que les proposicions no són vinculants, res evitarà que el recàrrec s’apliqui la setmana que ve.

Valls no se’n va encara de l’ajuntament