EDUCACIÓ INFANTIL

Barcelona aspira a obrir 13 noves escoles bressol municipals en tres anys

L’ajuntament inicia el procés per absorbir centres privats i doblarà l’oferta dels espais familiars de criança municipal

Barcelona aspira a obrir 13 noves escoles bressol municipals en tres anys
  • El consistori destina 24 milions al pla, als quals cal afegir-ne 9 d’anuals quan el personal de les escoles bressol sigui a les aules

  • Les 8.500 places actuals donen cobertura al 63% de la demanda i al 20% dels nens de Barcelona d’entre 0 i 3 anys

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’educació infantil d’entre 0 i 3 anys ha navegat sempre en aigües incertes. Perquè no és un etapa educativa obligatòria, perquè hi ha pares que opten per una maternitat casolana (maternitat, amb ‘m’ de mare, perquè continuen sent elles les que majorment s’ocupen d’aquesta tasca) o perquè les escoles bressol privades són cares i, en el cas de Barcelona, no és fàcil accedir a una plaça pública. La capital catalana disposa de 102 escoles de pàrvuls amb 8.500 places. Això implica deixar fora quatre de cada 10 sol·licitants. Són molts, però no s’ha d’oblidar que és, de tot el país, la ciutat amb més equipaments com aquests. Per intentar arribar a més gent, el consistori aspira a tenir operatius 13 centres més per al 2024. Però aquí no queda la cosa: es dobla l’oferta d’espais familiars de criança municipals (EFCM) i l’ajuntament inicia el procés per absorbir escoles bressol privades que tinguin problemes econòmics.

El pla s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa i Ada Colau ha començat de manera fraternal admetent que si Barcelona és pionera en matèria d’escoles bressol és gràcies a un esforç compartit amb els alcaldes que l’han precedit. Si el 2003, per exemple, les escoles bressol de la capital catalana rebutjaven sis de cada 10 nens, el 2021 ja es cobreix el 63% de la demanda (el 20% del total d’infants d’entre 0 i 3 anys), percentatge que creixerà gràcies a aquests 13 nous equipaments i també perquè la natalitat passa per moments negres i el fenomen migratori s’ha frenat. Amb aquest pla es crearan mil places més fins arribar a les 9.500 i està prevista una inversió de 24,9 milions d’euros que permetran, a més, doblar l’oferta d’ECFM. Ara n’hi ha 16 i seran 32, passant de 750 a 1.500 places, amb la qual cosa la meitat dels barris de Barcelona disposaran d’un d’aquests serveis a quatre passes.

Notícies relacionades

Quan tot estigui en marxa, la despesa corrent (anual i fixa) de l’ajuntament augmentarà en nou milions cada any, ja que la inversió en educació infantil de la franja 0-3 passarà, pel cost de manteniment i les contractacions, de 60,4 a 69,7 milions d’euros. Per al curs vinent ja està prevista la primera obertura d’una escola bressol (104 places) que comptarà també amb espai de criança (60 places). Serà al carrer de Roger, a Badal. A aquesta de Sants-Montjuïc li seguiran Can Rosés (Les Corts), Pere Calafell (Sant Martí), Palamós i Can Carreras (totes dues a Nou Barris) i Encarnació (Gràcia). Les altres cinc formen part de la xarxa de la Generalitat de Catalunya i la idea és integrar-les a l’ens municipal: Cascavell i El Vuit (totes dues a Sant Martí), El Mar (Sant Andreu), L’Airet (Nou Barris) i La Gavina (Sants-Montjuïc).

Una altra via d’ampliació és l’absorció de centres privats, seguint l’estela del que Educació ja està fent des del curs passat gràcies al decret que habilita la conselleria per integrar al sistema públic centres de titularitat privada o municipal. La comissionada d’Educació de l’ajuntament, Maria Truñó, ha evitat donar més detalls, ja que abans serà necessari recórrer el camí legislatiu que permeti al consistori iniciar aquest camí, però com que cada vegada hi ha més escoles que integren l’educació 0-3, una cosa que ha generat una davallada de demanda en el sector privat, és probable que més d’una estigui esperant l’ocasió per integrar-se a l’oferta pública.