Comissió municipal

Barcelona aprova retirar els blocs de formigó del carrer

Els comuns voten a favor de treure’ls de la via pública al llarg del 2021 perquè ja estava previst que fossin provisionals

Barcelona aprova retirar els blocs de formigó del carrer
  • L’oposició considera un èxit la votació perquè a la seva manera de veure queda demostrat que aquests elements són perillosos

  • Barcelona en Comú no considera que posin en risc cap col·lectiu però sí que admet que hi ha opcions millors

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com durant la nit electoral, el resultat d’aquesta votació haurà deixat satisfets tots els grups de l’Ajuntament de Barcelona. La comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat una proposició del grup municipal de Ciutadans que insta el govern d’Ada Colau a retirar els blocs de formigó dels carrers de la ciutat. L’oposició ha celebrat la derrota de l’urbanisme tàctic implementat durant la pandèmia, mentre que els comuns ho han considerat la confirmació del pla inicial, això és, la voluntat de canviar un element que ja consideraven provisional per un altre de més estètic i definitiu.

Com passa amb tot el que s’aprova en aquest conclave, el votat no és per a res vinculant. Però a l’haver votat favorablement Barcelona en Comú i el PSC, la cosa té un plus de compromís. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha demanat a Celestino Corbacho (Cs) que s’inclogués en el text de la proposició una data: «Durant el 2021». Una manera de donar-se uns mesos de marge per decidir què es fa amb aquests elements que part de l’oposició considera perillosos per a determinats col·lectius, bàsicament ciutadans en moto i usuaris de vehicles de mobilitat personal.

¿Elements insegurs?

Notícies relacionades

La proposta insta a substituir els blocs «per altres elements que ajudin a millorar la qualitat arquitectònica de l’espai públic i perquè siguin més segurs». Sanz, i també Jordi Coronas (ERC), han rebutjat que generin inseguretat. En el cas d’Esquerra, sí que es compra l’argument que no és l’element més bonic del món i que es podria haver recorregut, com ha fet Nova York, ha detallat Coronas, a alternatives molt més elegants.

La proposició fa referència a «blocs de formigó», fet que, davant la falta de concreció, implica tant les barreres ‘New Jersey’ que, per exemple, delimiten les terrasses dels bars esgarrapades a la calçada, com als bancs situats en carrers que han perdut un carril, com Consell de Cent, i que, de la mateixa manera, estan subjectes a un concurs públic vinculat al projecte d’eixos verds a l’Eixample.